funksjonell kaffe med adaptogener

Medisinsk sopp fra A-Å

Selv om sopp har blitt brukt siden tidenes morgen, og flere av oss spiser matsopp som champignon, steinsopp og kantarell ved jevne mellomrom, har termen “medisinsk sopp” først dukket opp de siste årene som en velvære trend – Med nye versjoner av tradisjonelle varianter som Chaga og Reishi i spissen. På tross av at dette oppleves som en nyere trend, ser man at bruk av sopp som medisin har en lang historie. Og er også et område som har blitt forsket mye på. Her guider vi deg gjennom historien, fordelene, og noen av våre favoritter sopp for å styrke kropp og sinn.

Historien om Sopp

Medisinsk sopp har blitt brukt i tradisjonell- og folkemedisin siden tidenes morgen, og antagelig fra en tid før vi engang kan dokumentere.

En mann som ble funnet frosset under isen fra rundt 3300 f.kr. (AKA Ötzi) hadde to ulike sorter med sopp på seg da han ble funnet. Den ene var en tresopp som kunne brukes til å sette igang ild, mens den andre var en medisinsk bjørkesopp som ble brukt til å ta knekken på parasitter og infeksjoner.

Man ser også fra de egyptiske hieroglyfene at samfunnet i det gamle egyptiske riket så på sopp som en plante av udødelighet. Sopp ble typisk kun spist av Faraoer og andre kongelige. Sopp fikk derfor navnet “guds sønn”, og er å finne i den tidens kunst som noe som ble sendt til jorden gjennom lynnedslag.

Kjente greske og romerske forfattere skrev også om sopp, med argumenter for de mange medisinske fordelene.

Innen Kinesisk medisin finner man tekster datert tilbake til 100 f.kr der en rekke ulike sopparter og fungi nevner som behandlingsformer for kreft, luftveisplager og andre tilstander. Og i urtidens Japan var Maitake sopp verdt like mye som sølv i sin egen vekt.

Blant den amerikanske urbefolkningen så man at sopp ble brukt for sine medisinske egenskaper av bl.a. Mayafolket, Inkaer og Aztekere. Chaga og andre typer som har blitt brukt medisinsk i Nord-Amerika og Sibir siden senest 1700- tallet.

Medisinsk sopp i oldtidenNyere historie

Den første gangen de medisinske egenskapene har blitt dokumentert og tatt i bruk i nyere tid var i 1928 da Alexander Fleming oppdaget penicillin. Mange andre typer antibiotika har blitt oppdaget siden den gang, og de antibakterielle og antivirale egenskapene til sopp har blitt utnyttet i moderne medisin i stor grad. Noen hevder det var en viktig del av de alierte sin serier i andre verdenskrig.

Fra naturmedisin til global trend

I dag får du Supersopper som Chaga og Reishi  i alt fra helsekostbutikker, til de mest trendy “tonic barsene” i byer som New York og London. Blant de mest etablerte har du selskaper som Four Sigma som startet i det små i Finland ved å kommersialisere medisinsk sopp, til at de nå har hovedkvarteret sitt i California på grunn av den enorme forespørselen etter denne typen produkter. Four Sigma anses i dag som en pionerer innen dette feltet, og det fremste merket innen Chaga og annen medisinsk sopp både på grunn av den høye kvaliteten og innovative formlene.

Så hvorfor har alle plutselig kastet seg over den store sopp-trenden? Og hvorfor kalles Chage kongen av medisinsk sopp? Les videre, så skjønner du at grunnene til å spise sopp hver dag er mange og gode!

Chaga sopp på Bjørg

Medisinske fordeler man finner i all spiselig sopp

1) Antifungale, Antivirale and Antibakterielle Egenskaper

Sopp lever i og har konkurranse mot andre typer sopp og fungi som er på utkikk etter de samme kildene til næring som de selv er. De trenger også være motstandsdyktige mot bakterier og andre plagsomme arter som ønsker å spise de.

Akkurat som giftige dyr, har de naturlig giftstoffer som forsvarsmekanismer, slik at de ikke blir tatt over av andre livsformer. Og disse samme egenskapene kan brukes antibakterielt, antiviralt og antifungalt hos mennesker.

2)  Sopp og Fungi inneholder en rekke vitaminer- og mineraler

Sopp produserer det samme spekteret med vitaminer og mineraler som du skulle forvente når du spiser annen plantemat som frukt og grønnsaker. Faktisk så produserer sopp vitamin B og D, som de fleste andre planter mangler, så de er en utmerket måte å få i deg den næringen du trenger.

Vitaminer og mineraler er ekstremt viktig for menneskers helse. En mangel på et enkelt element alene, kan føre til sykdom eller gi andre helsemessige utfordringer.

3) Sopp er en utmerket kilde til fiber

Sopp inneholder både løselig og uløselig fiber, som gjør de til en nyttig tilskudd til din diett. Fiber er livsviktig når det kommer til gå tarmhelse, og kan også redusere faren for kreft og andre sykdommer. Fiber bidrar også til at du føler deg mett lengre, og kan derfor støtte opp en sunn vekt, da det regulerer overspising.

4) All sopp har et høyt innhold av antioksidanter

Mat som er rikt på antioksidanter er viktig å innta for å motvirke den negative effekten av frie radikaler i kroppen. Frie radikaler er potensielt svært ødeleggende fordi de reagerer og bryter ned umettet fett i cellemembraner, proteiner og arvestoff. Frie radikaler kan derfor være en stor medvirkende faktor til livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdommer og kreft.

Sopp inneholder komponenter som søker ut frie radikaler og fjerner de fra kroppen vår.  Dette betyr at sopp kan bidra til å motvirke skade fra oksidativt stress i kroppen vår.. Sopp er spesielt rikt på antioksidantene  glutathione and ergothioneine

5) Sopp inneholder Betaglukaner

All sopp inneholder store mengder betaglukaner, som bidrar til å stimulere immunforsvaret. All mushrooms contain high amounts of beta glucan. Dette kan gi en rekke forsdeler inkludert å lindre eller forebygge tilstander som astma, allergier, kronisk tretthetssyndrom og flere andre tilstander. Særlig Shiitake og Maitake er rike på betaglukaner.

6) Sopp er fullt av nyttig polysakkarider

Polysakkarider er en lang kompleks kjede med molekyler bundet sammen. I diverse sopp finner man minst 50 ulike komponenter som kan klassifiseres som en polysakkarid. Ulike komponenter har ulike fordeler, men hele spekteret på tvers har en lang rekke med fordeler fra anti-kreft- og anti-diabetes- til antibiotiske egenskaper.

7) Andre fordelaktige komponenter man kan finne i sopp

Alt i alt inneholder sopp flere hundre komponenter med medisinske fordeler. Disse strekker seg fra å booste immunforsvaret, til komponenter som kan reduserer kreftsvulster. Og i virkeligheten er vår kunnskap rundt hvor magisk sopp kan være, fortsatt på et veldig tidlig stadie. Men det finnes nok historie og kunnskap rundt dette til at man trygt kan si at alle kan ha godt av litt mer sopp i livet sitt.

Kjøp medisinsk sopp fra Four Sigmatic i nettbutikken vår

Four Sigmatic Lions mane

Våre favoritter: en guide til de beste medisinske soppene

Chaga

Chaga er en sopp med et merkelig utseende som kan likne mer på kull en en sopp. Når du ser det voksende på et tre, kan det noen ganger se med som en brent flekk. Men skjærer du i den finner du en nydelig oransje farge

Chaga vokser utelukkende på bjørketrær, noe som gjør at den også er å finne i Norge. Chaga kalles ofte kongen av medisinsk sopp på grunn av den ekstremt lange listen med fordeler som følge av dens næringsprofil. Chaga er rik på en rekke vitaminer og mineraler, antioksidanter og andre stoffer som gjør at den kan brukes medisinsk. Både ved inntak, men også atopisk for å lege sår.

Noen av den medisinske brukene som er dokumentert er bl.a. for hjerte og blodhelse, å senke kholesterol, regulere insulin og forebygge diabetes. Samt som en komplimetær behandling mot ulike typer kreft.

les hele vår artikkel om Chaga og 7 gode grunner til å inkludere det i livet ditt her

Reishi

Reishi (Ganoderma lucidum) er en treboende sopp (kjuke) som vokser på levende trær eller stubber, akkurat som Chaga. I Norge er denne soppen først og fremst funnet på eik og or, men kan også finnes på gran, furu og bjørk.

Det hevdes at reishisopp har flest medisinske bruksområder, samt den lengste historien hva gjelder bruk i ulike kulturer. Historer om bruk av Reishi strekker tilbake mange tusen år til fortidens Kina, der den ble omtalt som “udødelighetens sopp”.

Reishi er nødt til å tilberedes på en spesiell måte, da teksturen gjør den vanskelig å spise helt uten videre. Den har også en relativt bitter smak. Den kan brukes i suppe eller te, eller tørket og brukes i pulver enten som ekstrakt eller i kapsel.

Reishi sopp er et velkjent adaptogen, som kan bidra til å balansere ut hormoner og sentralnervesystemet. Det Reishi er mest kjent for er å virke beroligende, og bidra til bedre kvalitet på søvnen. Denne soppen har tradisjonelt blitt anbefalt av kinesiske og japanske botanister og terapeuter som medisin for insomnia.

Reishi har også sterke anti-inflammatoriske egenskaper og er kjent, akkurat som chaga for å booste immunforsvaret. Den kan derfor bli brukt for å forebygge, eller som komplementær behandling til hjertesykdom, kreft, diabetes, inflammasjon og en rekke andre kroniske lidelse.

Reishi sopp

Cordyceps

Cordyceps er en merkelig liten sopp som vokser på insekter i det ville. Du kan også få Cordyceps som kultiveres på andre type vegansk grunn, som gjør den 100% vegansk og etisk.

Cordyceps (Cordyceps militaris) er tradisjonelt brukt i Asia under anstrengende aktiviteter i høyden for å gi energi og restitusjon. Og forskning viser at dens egenskaper kan forebygge at man blir dårlig fra ekstreme høyder.

Cordyceps har også tradisjonelt blitt brukt også som en immunstyrkende elixir, som motvirker inflammasjon i kroppen.

De senere årene har cordyceps blitt spesielt populær blant fitness entusiaster og profesjonelle idrettsutøvere har oppdaget at Cordyceps kan  bidra til økt oksygenopptak. Noe som gir høyere utholdenhet. Cordyceps er også kjent for å støtte opp libido og gi bedre sexdriv

Lions Mane

Lion’s Mane (Hericium erinaceus) er en kjent nootropic som er påvist å kunne gi støtte til hjernen og nervesystemet. Den heter på norsk pinnsvin sopp og ser ut som et vakkert pinsvinn eller hvit løvemanke der den vokser som skjegg på trær.

Lions Mane har bl.a. vist seg å oppmuntre til vekst av nye hjerneceller fordi den stimulerer produksjonen av nervevekstfaktor og hjerne avledet nevrotrofisk faktor (BDNF). Jo høyere nivå av BDNF man har i hjernen jo sterker er både din hukommelse og læringsevne.

Lion’s Mane kan også gi bedre humør, og virke som en forebyggende sopp på lidelser som angst og depresjon. I en studie på kvinner i overgangsalderen i Japan fikk havparten av gruppen informasjonskapsler som inneholdt Lion’s Mane-ekstrakt, og den andre halvparten av en placebo. De med Lions’s Mane rapporterte om bedre følelser av velvære og humør.

Lion’s Mane Inneholder  også polysakkarider (beta glukaner, arabinoxylan, glukose, xylose, galaktose og mannose, som er kjent for å støtte immunsystemet.

Noe forskning indikerer også at piggsvinsopp kan bidra til  å krympe kreftsvulster, og gi raskere remisjon av kreft.

Den inneholder også komponenter som kan regenerere celler vev i hjernen. Akkurat nå blir derfor denne soppen forsket mye på som en mulig kilde til forebygging og behandling av alzheimer. 

Les hele vårt blogginnlegg om Lions Mane, hva det er og de viktigste fordelene herhttps://ohyes.no/lions-mane-hva-er-det-og-hvordan-virker-det/

Fersk lions mane sopp

Turkey Tail

Turkey tail er en hyllesopp som på grunn av sin fargerike vifte form, kan likne på en utspredt kalkunhale.

De kommer i en rekke størrelse, farger og former avhengig av hvor de vokser. Du kan finne de i omtrent alle skoger i den nordlige delen av Amerika, Europa og Asia.

Turkey tail  (Trametes versicolor) inneholder et bredt utvalg av fenol- og flavonoid-antioksidanter samt kraftige polysakkaropeptider (CVG, PSK & PSP) som er kjent for å fremme immunforsvaret ved å redusere betennelse og stimulere frigjøring av beskyttende forbindelser.

Turkey tail er mindre kjent for mange, men på tross av det er den en av soppene som har mest forskning i ryggen som hjelpemiddel sammen med tradisjonell kreftbehandling. Den kjent for å støtte mange av kroppens prosesser og å rette opp mange typer ubalanser i kroppen.

Den er også for å hjelpe til med å rense en overbelastet lever og tette lunger for giftstoffer. Det sies at den “Trekker” giftstoffene ut av kroppen. Av samme grunn antas å bidra til å nøytralisere giftstoffer vi får i oss fra industrialisert landbruk

Det studeres også på dens evne til å støtte og beskytte systemet vårt mot virusinfeksjoner.

Shiitake

Denne asiatiske soppen er litt mer velkjent for de fleste, og selv i norge finner du nå denne i velassorterte matbutikker som Meny.

Shiitake er god på smak og kan både stekes og tilsettes i kraft og supper. Men fordelene strekker seg lengre enn som så. Shiitake inneholder bl.a. en substans som heter Lentinan, som er et isolert polysakkarid. Denne substansen er så potent at den nå er den tredje mest utskrevne kreftmedisinen i verden.

Shiitake kan også brukes til å behandle virale infeksjoner, som hepatit C og HPV. Så vel som de fleste tilstander der immunforsvaret er under angrep.

Dette studiet indikerer til og med at Shiitake sopp kan forebygge Karies (hull i tennene),

Kjøp medisinsk sopp fra Four Sigmatic i nettbutikken vår

Del med andre ✌🏽

Kanskje du også vil lese?