En mann kledd i lette sommerklær bruker Acorelle SPF 50 solspray på ansiktet før en dag på stranden i Norge

Ulike solkremfiltre: En omfattende guide til trygg og effektiv solbeskyttelse

Når det gjelder solbeskyttelse, er det essensielt å velge produkter som ikke bare beskytter mot skadelige UV-stråler, men som også er trygge for både huden og miljøet. I denne guiden vil vi utforske de forskjellige typer solkremfiltre – både organiske og mineralfiltre – og peke på spesifikke ingredienser du bør unngå. Videre vil vi diskutere fordelene med nyere og sikrere organiske filtre og viktigheten av nano versus non-nano teknologi i mineralfiltre.

De to hovedtypene av solkremfiltre

Solbeskyttelse tilbys gjennom to hovedtyper filtre

1. Organiske filtre

Disse kjemiske filtrene absorberer UV-stråler og omdanner dem til varme. Nyere og sikrere versjoner av disse filtrene, som er utviklet for å være mer skånsomme og effektive, inkluderer:

  • Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate (DHHB): Absorberer bredt spektrum UV-stråler.
  • Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine (Tinosorb S og M): Gir høy UVA- og UVB-beskyttelse og er meget fotostabil.
  • Uvinul® A Plus og Ethylhexyl Triazone: Beskytter effektivt mot UVA og UVB og er kjent for sin stabilitet og hudvennlighet.
2. Mineralfiltre

Primært bestående av titandioksid eller sinkoksid, disse filtrene reflekterer UV-stråler. Nyere teknologier har tillatt produksjon av nano- og non-nano versjoner:

  • Nano mineralfiltre: Disse har mindre partikler som gir mindre hvitfarge på huden, men det er bekymringer om nanopartiklenes mulige penetrering av hud og miljøpåvirkning.
  • Non-nano mineralfiltre: Større partikler som ikke penetrerer huden, ansett som tryggere og mer miljøvennlige.

solkrem fra saøt and stone

Ingredienser å se etter og unngå i solkrem

Når du velger solkrem, er det viktig å unngå produkter som inneholder potensielt skadelige stoffer. Dette kan inkludere

Skadelige og hormonforstyrrende filtre

Som Oxybenzone, Octinoxate (A.K.A. octyl methoxycinnamate), Homosalate og Avobenzone

Parabener

Konserveringsmidler som kan forstyrre hormonfunksjonen og andre Syntetiske tilsetninger som  methylisothiazolinone (MIT)

Sykliske silikoner

Brukes for å gi en glatt følelse, men er vanskelige å bryte ned i miljøet.

Ftalater

Mykgjørende midler som er knyttet til hormonforstyrrelser. Disse er også vanlige å bruke i parfyme.

Parfyme

Kan forårsake hudirritasjon og allergiske reaksjoner.

Mikroplast

Små plastpartikler som forurenser vannveier og påvirker marint liv.

Mineralolje og petrokjemikalier

petrolatum, petroleum jelly, og mineralolje dukker opp i samtlige solkremer og får de til å virke fuktende på huden. Problemet er dog at petrokjemikalier  er typisk forurenset med kreftfremkallende stoffer . De kommer også fra ikke fornybare kilder, og er belastende på miljøet. Mineralolje er også en okkulisiv ingrediens og kan blokkere porer fra å kvitte seg med giftstoffer. Samt hindre huden fra å absorbere naturlig fukt fra luften. Petro-ingredienser kan ofte skape irritasjon og uren hud.

Hvis du kjøper solkrem på apotek eller dagligvare kan det være lurt å sjekke etter disse ingrediensene. Særlig når det gjelder barna. Forbrukerrådet testet i 2023 alle de vanligste solkremene på markedet og fraråder majoriteten på grunn av skadelige stoffer. Og her er det verdt å ta i betraktning at Forbrukerrådet sine krav er ikke i nærheten av like strenge som Vår rene standard på ohyes.no.

“Oxybenzone er spesielt giftig for den aller yngste formen for korallrev. Som gjør at nye generasjoner med korallrev ikke får mulighet til å vokse og fylle ut havet. Denne læresetningen er i tråd med generell kunnskap rundt det man allerede vet om toksilogi og barn- og unge. Nemlig at yngre former av planter og dyr kan være opptil 1000 ganger så sensitive til et kjemikalie enn sin foreldre.”

Craig Downs, executive director of Haereticus Environmental Laboratory

En tankevekkende påstand, både når det gjelder solkrem til både voksne og barn. Men også alt annet vi omgir oss med i hjemmet og smører på huden. Både av hensyn til mennesker, dyr og planteliv.

Best i test sololje

Ting å tenke på når man vurderer hva som er best for seg

1. Mineralsolkrem = bedre for sensitiv hud

Kjemisk solkrem absorberer UV stråler, som skaper varme og irriterer huden. Kjemikaliene i seg selv kan også virke irriterende og gi svie eller kløe. Så derfor kan naturlig og ren solkrem være bedre på ømfintlig hud.

2. Umiddelbar beskyttelse

Solkrem med zinc oxide og titanium dioxide  gir også umiddelbar beskyttelse. Mens kjemisk solkrem må absorberes inn i huden i opptil en halvtime før den gir full beskyttelse. Så om du har veldig lys og sensitiv hud, er dette både mer effektivt og trygt om du skal rett ut i solen.

3. Fysisk filter forebygger pigmentflekker

Pigmentflekker, hyperpigmentering eller melasma er en relativt normal tilstand, særlig hos kvinner. Ofte kommer det av hormonell ubalanse. Mange kvinner opplever derfor å få dette etter bruk av p-piller eller under graviditet.

Kjemisk solkrem, selv med høy faktor forebygger som regel ikke disse flekkene,  og i verste fall kan gjøre denne tilstanden verre. Grunnen er fordi denne typen solfaktor absorberer solstrålene,og skaper varme. Fysisk mineralfilter derimot blokkerer ut solstrålene kan på kort sikt forebygge. Og om du allerede sliter med pigmentflekker, kan denne typen solkrem kombinert med en god hudpleierutine og en balansert diett over tid eliminere flekkene for godt.

4. UVA + UVB

Velg en bredspektret solkrem. Om kremen ikke er merket “broad spectrum” Kan det hende den kun beskytter mot UVB og ikke UVA.

5. Vannfast

Velg en vannfast solkrem, særlig om du skal bade eller svetter mye.

6. Finn din favoritt

Prøv deg frem og finn et merke som passer deg. Bare fordi det er naturlig, betyr det ikke at du nødvendigvis elsker konsistensen, lukten eller noe annet ved den. Og særlig til ansiktet kan noen kremer fungere bedre enn andre for deg. De fleste merkene har egne solkremer til kropp og ansikt. Og her er alt en preferanse akkurat som når du skal velge ansiktskrem og annen hudpleie.

7. Høy beskyttelse

Velg minst SPF 30 for full beskyttelse. Dette blokkerer minst 97% av strålene.

Finn din favorittsolkrem på ohyes.no

Del med andre ✌🏽

Kanskje du også vil lese?

2
0