Alt du trenger å viter om elektrolytter og deres påvirkning på din hele og velvære

I jakten på en sunn livsstil hører vi ofte om viktigheten av å holde seg hydrert og opprettholde et balansert kosthold. Man snakker ofte om å drikke nok vann, men dehydrering handler ofte om mangel på mineraler, og ikke vannet i seg. Og disse mineralene kaller man elektrolytter. Vi ønsker derfor å  utforske de mange fordelene med elektrolytter samt se på ulike måter å inkludere dem i kostholdet vårt ,og gjennom kosttilskudd. 

Hva er elektrolytter?

Blant de essensielle elementene som bidrar til vårt velvære, spiller elektrolyttbalansen en avgjørende rolle. Elektrolytter er elektrisk ladde mineraler som utfører mange viktige funksjoner i kroppen vår. Dette inkluderer å regulere nerve- og muskelfunksjon, balansere væskenivåer og støtte riktig cellekommunikasjon. 

De viktigste elektrolyttene inkluderer:

 • Natrium
 • Kalium
 • Kalsium
 • Magnesium
 • Klorid
 • fosfat

Våre daglige aktiviteter, spesielt fysisk anstrengelse og trening. Samt eksponering for varme klimaer, eller bruk av badstu kan føre til uttømming av disse viktige mineralene gjennom svette og urin.  Det blir derfor viktig å jevnlig fylle på elektrolytter for å opprettholde optimal helse og ytelse. Hvor mye salter et menneske mister som følge av svetting varierer fra en person til en annen, og det er fremdeles noe begrenset forståelse av hvorfor dette skjer. Men det antas at noe er genetisk, og andre ting påvirkes av livsstil og for eksempel syklus eller alder.

Fylle på elektrolytter etter trening

Fordeler ved en god elektrolyttbalanse

 1. Optimal Hydrering

Elektrolytter, spesielt natrium og kalium, spiller en nøkkelrolle i å opprettholde riktig væskebalanse i kroppen. Når vi inntar elektrolytter, hjelper de med å regulere vannfordelingen mellom celler og vev, og forhindrer at du blir dehydret. En hydrert kropp girl et forbedret energinivå, økt kognitiv funksjon og sunnere hud.

 1. Muskelfunksjon og Restitusjon 

Kalium og kalsium er avgjørende for riktig muskelkontraksjon og avslapning. Derfor er ttilførsel av disse elektrolyttene avgjørende for en  jevn muskelfunksjon under fysisk aktivitet. Det gir bedre ytelse, og reduserer risikoen for kramper. I tillegg hjelper det å fylle på elektrolytter etter trening. Da dette vil  fremskynde muskelrestitusjon og minimere stivhet etter trening.

 1. Støtte av nervesystemet

Elektrolytter er involvert i overføring av elektriske signaler gjennom nervesystemet. God nervefunksjon en helt avhengig av balansert tilstedeværelse av natrium, kalium og kalsium. Og for at hjernen din skal fungerer optimalt er du avhengig av et fungerende nervesystem. Ved å opprettholde elektrolyttnivåer hjelper vi til med å støtte kognitiv funksjon, forbedre hukommelse og øker den generelle mentale skarpheten. Byebye brain fog!

 1. Hjertehelse

Spesielt kalium spiller en betydelig rolle i å opprettholde et sunt hjerte. Det hjelper med å regulere hjertets rytme og blodtrykk. Tilstrekkelig inntak av kalium reduserer risikoen for hypertensjon og kardiovaskulære sykdommer, og fremmer et sunt hjerte.

 1. Benstyrke

Kalsium og magnesium er 2 av de viktigste mineralene for benhelsen. De bidrar til økt beinmasse og forebygger tilstander som osteoporose. Ved å inkludere tilstrekkelige elektrolytter i kostholdet støtter vi skjelettets styrke og reduserer risikoen for brudd.

 1. Syre-base balanse

Elektrolytter hjelper til med å opprettholde kroppens syre-base balanse (pH-nivå). Denne balansen er avgjørende for en rekke  fysiologiske prosesser. Og om denne balansen forstyrres kan det føre til helseproblemer. Ved å innta elektrolytter sikrer vi at kroppens pH forblir innenfor optimalt område, og støtter dermed generell velvære.

elektrolyttpulver med nlåbærsmak

Måter å inkludere elektrolytter i kostholdet ditt

 1. Ferske Frukt og Grønnsaker: Mange frukt og grønnsaker er rike kilder til essensielle elektrolytter. Bananer, appelsiner, avokado, spinat, søtpoteter og tomater er gode alternativer. De kan konsumeres som hele matvarer eller inkluderes i salater, smoothies og juicer.
 2. Elektrolyttdrikker: Det finnes ulike kommersielle elektrolytt drikker på markedet. Mens noen inneholder tilsatt sukker og kunstige ingredienser, tilbyr andre et sunnere alternativ. Se etter drikker med naturlige søtningsmidler, uten kunstige tilsetningsstoffer og med en balansert elektrolyttprofil.
 3. Kokosvann: Naturens eget naturlige elektrolytt drikke, kokosvann, er et forfriskende og kaliumrikt valg. Det inneholder færre kalorier og sukker sammenlignet med mange kommersielle sportsdrikker, noe som gjør det til et utmerket alternativ for rehydrering, helt naturlig.
 4. Hjemmelagde Elektrolyttløsninger: Du kan enkelt lage din egen elektrolytt drikke hjemme ved å bruke naturlige ingredienser som vann, en klype salt (se etter havsalt, himalaya salt eller andre kvalitetssalter uten tilsetninger og antiklumpemidder), honning eller lønnesirup, og en skvis sitron eller lime for smak.
 5. Elektrolytttilskudd og Pulver: For personer med spesifikke behov eller økt fysisk aktivitet, kan elektrolytttilskudd og pulver være nyttig. Disse produktene inneholder ofte en godt balansert blanding av essensielle mineraler, og gjerne i en tilpasset doser. Det er imidlertid viktig å velge kvalitetstilskudd og pulver for å maksimere deres fordeler.

Hvordan å evaluere kvaliteten på elektrolytttilskudd

Med den økende populariteten til elektrolytttilskudd er det viktig å vite hvordan man vurderer kvaliteten deres for å sikre at de gir de tiltenkte fordelene uten potensielt skadelige tilsetningsstoffer. Vurder følgende faktorer når du evaluerer elektrolyttprodukter:

 • Ingredienser: Sjekk produktets ingrediensliste for eventuelle kunstige tilsetningsstoffer, fyllstoffer eller overdreven bruk av sukker. Kvalitetstilskudd av elektrolytter bør inneholde minimale ingredienser og unngå unødvendige tilsetningsstoffer.
 • Elektrolyttbalanse: Sørg for at produktet tilbyr en balansert kombinasjon av natrium, kalium og magnesium. Disse mineralene virker sammen på en synergetisk måte for å opprettholde generell helse.
 • transparens og testing: De beste merkene er som oftest 100% transparente og er villige til å dele informasjon om hvor råvarene kommer fra, produksjonsprosesser og testing av tredjeparter. Velg produkter som er nøye testet for renhet og styrke. Og får du ikke informasjon om disse nevnte tingene, er det som regel et stort rødt flagg.
 • Omdømme og omtaler:  Ekte mennesker vise ekte resultater, og skal ikke undervurderes.Gjør din research og les omtaler fra andre forbrukere for å vurdere produktets effektivitet og kundetilfredshet.

Hos Oh yes jobber vi kun med de produsentene som har rene produkter, med dokumentert effekt, gode omtaler og uten tilsatt sukker eller kunstige tilsetninger.

Kjøp elektrolyttpulver her

Kilder
 1. Harvard T.H. Chan School of Public Health – The Nutrition Source
 2. Academy of Nutrition and Dietetics – Eat Right
 3. WebMD – Electrolytes
 4. Cleveland Clinic – Electrolytes: What They Are and Why They Matter
 5. Healthline – Electrolytes: Definition, Functions, Imbalance, and More
 6. Medical News Today – What to Know About Electrolytes
 7. Sports Dietitians Australia – Electrolytes in Sport

Merk: Denne bloggposten er kun ment som generell informasjon og bør ikke erstatte råd fra medisinske fagpersoner eller ernæringseksperter. Hvis du har spesielle helsebehov eller bekymringer, oppfordres du til å konsultere en kvalifisert helsepersonell.

Del med andre ✌🏽

Kanskje du også vil lese?

2
0