to esker med tamponger på en seng

Økologiske tamponger og bind. Bedre for deg. Bedre for planeten. Bedre for alle.

Hva er egentlig greia med økologiske tamponger? Og hvorfor er det noe vi brenner så innmari sterkt for? 

Som kvinner i den vestlige verden er vi så heldige at samfunnet anser vår menstruasjon som naturlig (dog fortsatt litt tabubelagt.. det håper vi endrer seg).  Produkter som bind, tamponger og menskopper er lett tilgjengelig i butikken. Fra vi er unge kvinner blir mensen en helt naturlig del av livet, og vi bruker de produktene vi blir introdusert for hjemme, uten å stille spørsmål ved det.

I løpet av livet kommer du og jeg til å bruke og kaste i gjennomsnitt 11.000 bind og/eller tamponger hver. På verdensbasis utgjør over 100 milliarder brukte bind og tamponger hvert eneste år. Det er mye søppel! Dette avfallet er ofte laget av plast eller andre syntetiske stoffer, og dermed ikke brytes ned. Det kan også være innsatt med flere kjemikalier. Søppel der både råvaren og de som dyrker den oftest er eksponert for sprøytemiddel og kunstgjødsel.

Dette er noe som er uheldig på flere plan. Både i forhold til din helse, planetens helse. Og fordi det er en mangel på etisk praksis og transparens rundt disse produktene, som vi ikke liker. Vi ønsker oss en verden der alle får et litt tettere forhold til bind og tamponger og velger bevisst hver eneste gang.

Som dr. Maya Angelou sa: “When you know better, you do better”. Så da begynner vi med å fortelle litt, så du har all opplysningen du trenger for et bedre valg.

to esker med tamponger på en seng

1. Et produkt som er bra for deg

Visste du at skjeden er det mest absorberende kjønnsorganet i hele kvinnekroppen? Så hvis din tampong er innsatt med noe, vil kroppen din absorberer det som en svamp. Har du noen gang tenkt på at det heller ikke er noen innholdsfortegnelse på en vanlig eske på OB eller andre konvensjonelle tamponger? Nei, det hadde ikke vi heller. Før vi visste bedre. Man skulle tro at det var et krav og en etisk selvfølge å liste alt en tampong inneholder. Men dessverre er ikke standarden slik. Intimhygiene produkter er dessverre ikke regulert på samme måten som næringsmidler og kosmetikk. Så dette betyr at å velge økologiske tamponger strekker seg langt forbi bare miljøet og biomangfoldet. Det påvirker også også biomangfoldet  til din kropp (aka makro- og mikrobiomet).

En ordinær tampong kan inneholde én eller flere stoffer du ikke har så innmari lyst på i skjeden din. For eksempel: kjemikalier, parfyme, klorin, nylon (mikroplast), parabener, latex, sprøytemidler eller BPA.

Nordmenn flest aldri vært så bevisste i forhold til maten vi spiser, klærne vi kjøper og hvor mye plast vi bruker. Derfor er det på tide at vi er like bevisste på hva vi eksponerer “musa” for, og derfor kun velge produkter som lister alle ingrediensene på esken. 

Vi mener det også er på tide å fjerne tabuene rundt vulvaen og menstruasjon, og det disse tingene er helt greit å snakke om. Åpent og ærlig, uten filter eller en pen sløyfe rundt oss. Det er derfor vi elsker produsenter av kvinnelig hygieneprodukter som ikke bare lager rene og plastfri produkter av 100% bomull, men også jobber aktivt med å belyse viktige temaer innen kvinnehelse.

 

2. Bind og tamponger som er bra for planeten

De fleste bind er laget av 90% plast, og tamponger har ofte emballasje av plast. Ved å velge en produsent som kun lager produkter av 100% bomull, og helt eller delvis fjerner plasten rundt, kan du bidra til mindre plast i hverdagen.

Bomull på generell basis er også en av de mest sprøytede plantene i hele verden. Dette har en negativ konsekvens på både naturen og mangfoldet av arter som lever i den. Velg derfor alltid økologiske tamponger og bind ut av hensyn til plantene, biene og alle andre de viktige skapningene som bidrar til å holde planeten i live.

“Dagens konvensjonelle tamponger er laget av en blanding av bomull og viskose. I likhet med mye annet dyrkes bomull ved hjelp av kjemiske midler og gjødsling. I tillegg er også blekingen av viskosen (som gir tampongene den hvite, rene fargen) en prosess som gir utslipp av dioksiner (klorholdige giftstoffer som dannes under forbrenning av organisk materiale) også et stort problem, for miljøet.”

økologisk bomull i tamponger

3. Økologiske tamponger og bind = bedre for andre mennesker også

Ved å velge økologiske tamponger av bomull, hjelper du bomullsbønder drive landbruk på en mer bærekraftig måte uten sprøytemidler. Dette bidrar også til en renere nærmiljø som bevarer helsen til menneskene som er avhengig av å dyrke bomull for seg og sin familie. I visse land, som for eksempel India, er kjemikalier i jorden og drikkevannet et stort problem. Man har sett mange eksempler på små landsbyer som er lokalisert i områder nære mye kjemisk avfall og sprøytemidler både tilfeller av krøplede barn, økte tilfeller av kreft og i de verste tilfellene død som direkte følge av sprøytemidler

I tillegg til bærekraft er etisk handel av råvarer et viktig begrep når det kommer til bomull. Akkurat som kakao, sjokolade og bananer, er bomull en råvare som ofte dyrkes i U-land, men med etterspørsel som i stor grad drives av den vestlige verden. Konsekvensen av dette er ofte mye uetiske forhold for de som arbeider. Det er derfor viktig for oss at vår leverandør av bind og tamponger jobber med hele verdikjeden og sikrer trygge og rettferdige vilkår for alle.

Del med andre ✌🏽

Kanskje du også vil lese?