rosmarinolje til hår

Oppdag kraften til rosmarinolje for hår – Tradisjoner, forskning og praktiske tips

Den mest vanlig spørsmålet rundt naturlig deodorant uten aluminium, er om det fungerer i det hele tatt. Mange har prøvd, veldig kort, men med lite hell. Derfor ønsker vi å guide deg gjennom hvordan du kommer i gang, bruker deodoranten riktig og finner en som passer for deg.

I dagens skjønnhetssamfunn leter folk stadig etter naturlige og effektive løsninger for å fremme hårvekst og forbedre hårhelsen. En av de nyeste trendene som har fanget oppmerksomheten til mange er bruken av rosmarinolje, med blandt annet TikTok som en plattform hvor denne trenden har spredt seg som ild i tørt gress.  Men hva er bakgrunnen for denne rosmarinoljetrenden? og er påstandene om eterisk olje av rosmarin for hår faktisk basert på vitenskapelig dokumentasjon? Vi tar en titt på dette og hvordan du enkelt selv kan bruke rosmarinolje til hårpleie.

Rosmarinolje gjennom tidene

Rosmarin (Rosmarinus officinalis) er en aromatisk plante med eviggrønne nåler som har blitt brukt i århundrer for sine medisinske egenskaper. Den eteriske oljen som utvinnes fra rosmarinblader har lenge vært anerkjent for sine antiseptiske, antiinflammatoriske og stimulerende egenskaper – i tillegg til sin friske og rene duft.

Rosmarinolje har I tillegg blitt hyppig brukt i skjønnhetspleie, så vel som aromaterapi og tradisjonell medisin. Egenskapene til Rosmarin strekker seg fra å virke lindrende på forskjølelse og infeksjon, til å redusere menstruasjonsplager. Immidlertidig er en av de som har fått mest oppmerksomhet egenskapene rosmarinolje kan ha på håret.

Tradisjonell bruk av rosmarinolje kan spores tilbake til gamle sivilisasjoner som egypterne, grekerne og romerne. De brukte denne oljen for sine aromatiske kvaliteter så vel som for medisinske formål. Og en av de mange bruksområdene inkluderer at den ble brukt i hårpleie for å stimulere hårvekst og forbedre hårkvaliteten

Fra Antikken til Tiktok

Når det kommer til skjønnhetstrender, har TikTok makten til å gjøre eller ødelegge nye utseender og produkter. Rosmarinolje er det nyeste ingrediensen som er blitt løftet til virale høyder.

Ifølge TikTok-brukere over hele verden, er dette oljen den raskeste veien til hårvekst. Hashtaggen #rosemaryoil har samlet over 600 millioner visninger og teller fortsatt. Men virker det faktisk? Eller er influencere bare hengt seg på en populær hashtag for å få flere visninger?

Hva sier vitenskapen om dette?

Her I Oh Yes, utgår vi fra at tradisjoner ofte har noe for seg, og at det er en grunn til av gamle sivilisasjoner brukte urter og planter som medisin. Men vi mener også det er viktig at det finnes god dokumetasjon for påstander.

To studier fra 2015 og 2019 har vist at rosmarinolje ble funnet å være like effektiv som minoxidil for behandling av hårtap. Minoxidil er en medisin som av mange anses som “gullstandarden” når det gjelder behandling av hårtap. Imponerende, ikke sant?

En annen studie av rosmarinbladekstrakt (forskjellig fra eterisk olje) viste at det stimulerte hårvekst. Dette ble observert når hårtap ble utløst av testosteron (som i mønsterhårtap). Det er viktig å merke seg at denne studien ble utført på mus.

To separate kliniske gjennomganger – en fra 2010 og en fra 2011 – anerkjenner også rosmarins potensial for hårvekst. Den første siterer en studie med vellykket hårvekst hos personer med alopecia som brukte essensielle oljer, hvorav en var rosmarin.

I den siste gjennomgangen ble rosmarin eterisk olje beskrevet som en restaurerende behandling for hårtap på grunn av dens blodsirkulasjonsforbedrende effekter.

   

Hvordan hjelper rosmarinolje til hårvekst?

Rosmarin kan bidra til å blokkere DHT (dihydrotestosteron) i mannlige og kvinnelige mønsterhårtap. Mønsterhårtap er en av de vanligste typene hårtap,  forklarer Casey. DHT er et kjønnshormon, og overskudd av dette kan påvirke hårsekkene og bidra til tynnhårhet og hårtap. Rosmarin hjelper også til å få opp blodsirkulasjonen til hodebunnen.

Hvordan bruker jeg rosmarinolje i håret?

 1. Først og fremst velg en høykvalitets, ren rosmarinolje uten tilsetningsstoffer eller kjemikalier. Det finnes flere gode merker med ulike kvaliteter. Vi elsker denne eteriske oljen  fra The Nature of Things, som vi vet holder høyesye kvalitet. Den er produsert i Tunisia. Et av landene som dyrker rosmarinplanter og har et godt omdømme når det gjelder både planteproduksjon og oljeekstraksjon.
 2. Bland noen dråper rosmarinolje med en baseolje: som mandelolje eller jojobaolje før påføring på hodebunnen. Denne oljen vil også tilføre fukt og pleie til både hodebunn og hår.
 3. Gjør en hudprøve: Før du bruker rosmarinolje på hele hodebunnen, gjør en hudprøve på en liten del av huden for å sjekke om du er allergisk eller sensitiv for oljen.
 4. Masser inn i hodebunnen: Påfør blandingen av oljer forsiktig i hodebunnen og masser inn med lette sirkulære bevegelser.
 5. La det virke: La oljen sitte i hodebunnen i minst 30 minutter før du vasker håret som vanlig.
 6. Rinse and repeat: For å oppnå fordeler, bør du være konsekvent med bruken av rosmarinolje i hårpleierutinen din, og gjenta ved jevne mellomrom.
 7. Det er også mulig å tilsette noen dråper med rosmarinolje i eksisterende hårpleiepreieprodukter, for å booste effekten.

En supplerende hårbehandling til en balansert og sunn livsstil

Men husk – rosmarinolje er aldri en erstatning for en sunn og balansert livsstil – og heller ikke en quick fix.

Sunt hår og god hårvekst er delvis genetisk, men påvirkes også først og fremst av du har tilstrekkelig med næringsstoffer. Dette inkluderer vitaminer og mineraler som er viktige for hårvekst og hårhelse. Sørg for å ha et variert kosthold som inkluderer matvarer rik på proteiner, omega-3 fettsyrer, vitamin A, C, E og biotin.

Drikk også tilstrekkelig med vann for å holde kroppen hydrert, inkludert hodebunnen. Regelmessig trening og stressmestring er også viktige faktorer for å opprettholde sunn hårvekst.

Så for beste resultat, sort for å ha en holistisk tilnæring til hårhelser fra både innsiden og utside.

 

Hvordan å sikre at rosmarinolje og andre eteriske oljer av beste kvalitet

Verden av eteriske oljer har gått i inflasjon – for å si det mildt. Og markedet ekspoderer av ulike oljer som både er av lav kvalitet eller blandet med syntetiske stoffer. For å sikre at du velger en god eterisk olje se etter følgende indikatorer:

 1. Renhet: Sjekk at oljen er 100% ren og ikke er blandet med andre oljer eller tilsetningsstoffer. Kvalitetsoljer vil ikke inneholde fyllstoffer eller kunstige ingredienser.

 2. Botanisk navn: Se etter det botaniske navnet “Rosmarinus officinalis” på etiketten for å bekrefte at oljen faktisk er utvunnet fra rosmarinplanten – og ikke noe annet.

 3. Produsentens omdømme: Velg produkter fra anerkjente produsenter eller merker med god omdømme og positiv tilbakemelding fra kunder. På Ohyes.no har vi valgt å jobbe eksklusivt med The Nature of Things, for å sikre kvalitet i alle ledd.

 4. Metode for utvinning: Kaldpressing eller dampdestillasjon er vanlige metoder for å ekstrahere oljen fra rosmarinplanten. Disse skånsomme metodene er bedre for å bevare de aktive forbindelsene i oljen.

 5. Emballasje: Kvalitetsoljer leveres ofte i mørke glassflasker for å beskytte oljen mot lys, som kan bryte ned de aktive forbindelsene over tid. Disse kan enten være brune eller blå

 6. Lukt: Kvalitetsrosmarinolje vil ha en sterk, frisk og krydret duft. Unngå produkter som du opplever har en kunstig eller syntetisk lukt.

 7. Informative etiketter: Produsenter av høy kvalitet gir detaljert informasjon om ingredienser, produksjonsmetoder, opprinnelse og bruksanvisninger. En god produsent vil som regel også ha ulike oljer fra ulike land, da det finnes ikke et og samme land som dyrker og utvinner alle oljer av beste kvalitet.

 8. Tredjepartstesting: Noen produsenter underlegger oljene sine uavhengige tredjeparts tester for å bekrefte renhet og kvalitet – gå gjerne for en produsent som kan dokumentere at de gjør dette.

Det er også en god idé å lese anmeldelser fra andre brukere eller kunder for å få en bedre en genuin forståelse av produktets kvalitet og effektivitet fra ekte mennesker. En god produsent vil heller aldri være redd for transparens, så om nødvendig still de vanskelig spørsmålene. Hvis noen ikke ønsker å dele all informasjon med deg, er det aldri et godt tegn.

Kilder:

Panahi, Y., Taghizadeh, M., Marzony, E. T., & Sahebkar, A. (2015). Rosemary oil vs minoxidil 2% for the treatment of androgenetic alopecia: a randomized comparative trial. Skinmed, 13(1), 15-21.

Ghorbani, A., Esmaeilizadeh, M., & Bahrami, A. (2019). Rosemary oil vs minoxidil 2% for the treatment of androgenetic alopecia: A randomized comparative trial. Journal of cosmetic dermatology, 18(5), 1392-1397.

Kazuya Murata 1Kazuma NoguchiMasato KondoMariko OnishiNaoko WatanabeKatsumasa OkamuraHideaki Matsuda Promotion of hair growth by Rosmarinus officinalis leaf extract

Mehdi Jalali-Heravi , Rudabeh Sadat Moazeni , Hassan Sereshti Analysis of Iranian rosemary essential oil: Application of gas chromatography–mass spectrometry combined with chemometrics

M J Harries, J Sun, R Paus, L E King (2010) Management of alopecia areata – a clinical review – British Medical Journal

Del med andre ✌🏽

Kanskje du også vil lese?