Helse & Velvære Mat, drikke og oppskrifter

Lions Mane – Hva er det, og hvordan virker det?

Fersk lions mane sopp

Lions Mane (Hericium erinaceus) er en helt unik sopp som har blitt hyllet i asiatiske kulturer i århundrer. nettopp for sine mange helsemessige fordeler. På norsk heter  soppen pinnsvinsopp. På grunn av sin karakteristiske utseende, som ligner både en pinnsvinn og en løves manke.

Hva er Lions Mane?

Lions Mane er en type sopp som hører til Hericium-slekten, og kan klassifiseres som medisinsk sopp ved siden av Chaga, Reishi og Cordyceps. Lion’s man er vanlig i skoger over hele verden, inkludert Norge. Soppen er lett gjenkjennelig med sin hvite, bustete, og manke-lignende struktur. Det har lenge vært brukt i tradisjonell kinesisk medisin for sine mange helsemessige egenskaper.

Mange spør oss om Lion’s Mane er lovlig i Norge, og det er det i dag. Den ble tidligere klassifisert som en “ny mat”.  Men i dag sankes, dyrkes og omsettes Pinnsvinsopp i norge, og det er en trygg og godkjent urt, med få bivirkninger.

Les mer om medisinsk sopp her

5 veldokumenterte fordeler med Lion’s Mane

1.  En viktig Nootropic for forbedret kognitiv funksjon

Den aller mest kjente fordelen til Lions Mane er at soppen er en Nootropic. Dette betyr at den har potensiale til å støtte hjernens helse og forbedre kognitive funksjoner. Flere studier har vist at soppen kan øke nevrogenese. Dette er en prosess der nye nevroner dannes i hjernen – og dermed bidrar den til økt  læring og hukommelse.

2. Beskytter Nervesystemet

Lions Mane inneholder bioaktive forbindelser som kan bidra til å beskytte nervesystemet. Dette kan være spesielt verdifullt for personer som lider av nevrodegenerative lidelser som Alzheimers og Parkinsons. Dette gjør også Lions Mane en nyttig sopp for yngre mennesker som ønsker å forebygge dette fra tidlig i livet.

2.1. Forbedrer kognitiv funksjon

Ashwagandha har vist seg å kunne virke gunstig på hukommelse, fokus og generell kognitiv funksjon. Dette sies å skyldes ashwagandha sine egenskaper til å booste funksjonen til hjernens nevrotransmittere.

3. Anti-inflammatoriske egenskaper

Ekstrakter fra Lions Mane har vist seg å ha sterke anti-inflammatoriske egenskaper. Dette kan være gunstig for personer med inflammatoriske tilstander eller autoimmune sykdommer.Men det betyr også på generell basis, at den kan bidra til å få ned betennelse i kroppen, som er rotårsaken til praktisk talt all sykdom..

4. Stressreduksjon og adaptogen effekt

Lions Mane blir ofte referert til som et adaptogen, noe som betyr at det kan bidra til å øke kroppens motstandskraft mot stress og balansere stresshormoner.Medisinske sopper som adaptogener e kan hjelpe kroppen til å tilpasse seg og motstå stress, samtidig som de bidrar til å balansere kroppens funksjoner og styrke immunforsvaret. Disse adaptogene soppene, som Lion’s Mane og Reishi, har blitt brukt i tradisjonell medisin i århundrer og har fått økende oppmerksomhet for sine potensielle helsemessige fordeler i moderne tid – hvor vi kanskje trenger det mer enn noen sinne?..

5. Bedre humør og reduksjon av depresjon og angstsymptomer

Flere studier har funnet at Lions Mane-ekstrakt kan ha en positiv effekt på humøret og bidra til å redusere symptomer på depresjon og angst. 

I en studie publisert i “Pharmaceutical Biology” ble rotter behandlet med Lions Mane-ekstrakt, og resultatene viste en reduksjon i depresjonslignende atferd. sere følelser av nedstemthet.

En annen studie, publisert i tidsskriftet “Biological and Pharmaceutical Bulletin,” fant at Lions Mane-ekstrakt hadde en antidepressiv effekt på mus. Forskerne konkluderte med at dette skyldes soppens evne til å øke nivåene av nevrotransmitteren serotonin i hjernen, som er kjent for å spille en viktig rolle i reguleringen av humøret.

I tillegg til å potensielt redusere symptomer på depresjon, har Lions Mane også blitt undersøkt for sin evne til å håndtere angstlignende tilstander. En studie publisert i “Biomedical Research” fant at rotter som ble gitt Lions Mane-ekstrakt hadde lavere nivåer av stressrelaterte hormoner i blodet, noe som tyder på at soppen kan ha en beroligende effekt og bidra til å redusere angstsymptomer.

 

Er Lions mane noe for meg?

Lion’s Mane (Piggsvinsopp) er et kraftig og naturlig urtemiddel som har blitt brukt i tradisjonell medisin i århundrer for å fremme både fysisk og mental helse. Dette kraftige kosttilskuddet er generelt trygt i bruk og har veldig få og sjeldne bivirkninger. Men som med alle aktive ingredienser, er det lurt å starte med en liten dose og gradvis øke, da noen mennesker kan være sensitive til de aktive komponentene i visse planter.

Når det gjelder Lion’s Mane, er det viktig å merke seg at de aller færreste vil oppleve bivirkninger når de tar dette tilskuddet. Likevel kan noen oppleve milde mageproblemer som diaré, kvalme eller oppkast, spesielt hvis de tar for mye. Det er også verdt å være oppmerksom på mulige interaksjoner med visse medisiner, så det er alltid lurt å konsultere en helsepersonell før du tar Lion’s Mane i tillegg til medisiner.

For de fleste vil det brede spekteret av helsemessige fordeler Lion’s Mane tilby, inkludert redusert stress og angst, forbedret kognitiv funksjon og styrket immunsystem, gjøre det til et flott tillegg til enhver velværerutine. Enten du velger å ta det som tilskuddsform, te eller tinktur, kan Lion’s Mane hjelpe deg med å oppnå en sunn og balansert livsstil. Husk å starte med en lav dose og følg alltid anbefalingene for bruk for å oppnå de beste resultatene for din velvære.

Kjøp Lions Mane og adaptogener i nettbutikken vår

Kilder
  1. Wong KH, et al. “Peripheral nerve regeneration following crush injury to rat peroneal nerve by aqueous extract of medicinal mushroom Hericium erinaceus (Bull.: Fr) Pers. (Aphyllophoromycetideae).” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2012;2012:856825. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3595347/

  2. Nagano M, et al. “Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake.” Biomedical Research. 2010;31(4):231-7. URL: https://www.jstage.jst.go.jp/article/biomedres/31/4/31_4_231/_pdf

  3. Um MS, et al. “Antidepressant-like effects of Hericium erinaceus (Lion’s Mane) mushroom extract in rats.” Pharmaceutical Biology. 2013;51(5):589-94. URL: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/13880209.2012.758051

  4. Liu J, et al. “Hericenones and erinacines: stimulators of nerve growth factor (NGF) biosynthesis in Hericium erinaceus.” Mycology. 2014;5(2):121-128. URL: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/21501203.2014.910158

  5. Jung K, et al. “Oral intake of Gastrodia elata and its constituents inhibits development of anxiety-like behaviors in rats.” Biological and Pharmaceutical Bulletin. 2006;29(12):261-6. URL: https://www.jstage.jst.go.jp/article/bpb/29/12/29_12_261/_pdf

 
 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *