Green Living Naturlig skjønnhet

Din guide til å velge en trygg deodorant uten alumnium for din hud, og for naturen

Samtlige deodoranter på markedet inneholder nemlig en rekke stoffer som kan være helseskadelige og hormonforstyrrende. Når du smører noe under armen absorberes det, og trekker rett inn i lymfesystemet ditt. Den mest kjente verstingen er aluminium som har blitt direkte koblet til brystkreft hos kvinner.

Ettersom det ikke alltid er like lett å vite hva som er hva i ulike typer kosmetikk. Noen begreper er vanskelig å forstå, mens andre er det ikke lovpålagt å merke med alle ingrediensen. Her har vi laget denne guiden med ting du skal se etter i innholdsfortegnelsen, som vi unngår i alle deodorantene vi forhandler.

Ingredienser vi unngår i deodoranter

Parfyme

Det er selvsagt mange som ønsker en deilig duft på en deodorant. Men, det er ofte slik at en parfyme kan inneholde en del giftige kjemiske stoffer, da det ikke er lovpålagt å si noe om hva som skjuler seg bak ordet «parfyme».

Det er gjort flere studier på parfymer, og flere er dokumentert å inneholde stoffer som er skadelige for helsen og kan være allergifremkallende. I tillegg kan tilsatt parfyme bidra til å maskere lukten bakteriene får fram under armhulene, og det blir som et plaster, fremfor noe som fungerer.

Når du smører noe under armen absorberes det, og trekker rett inn i lymfesystemet ditt.

Som del av Oh Yes sin rene standard jobber vi kun med produsenter som enten unngår parfyme, eller har en transparent holdning til dette begrepet. Det vil si at de fremlegger alle ingrediensene i sine dufter, slik at du kan føle deg trygg på at det er ingenting skadelig for hverken helsen din eller planeten i produktene du finner hos oss.

Aluminium

Aluminium er en de hyppigst brukte ingrediensene i antiperspirant deodorant, og har blitt brukt som svettehemmer i over 70 år. Dette kjemikaliet blokkerer svettekjertlene slik at du svetter mindre.  Forskning viser at aluminiumen kan absorberes gjennom huden og forårsake celleforandringer i bryst-cellenes østrogenreseptorer. Særlig hvis man barberer seg og vokser armhulene jevnlig vil aluminium kunne tas opp gjennom små rifter i huden som oppstår ved voksing og barbering. Studier har også vist at aluminium kobles til brystkreft.  Aluminium i drikkevann  har også gjennom studier blitt koblet til Alzheimer og demens.

Alkohol

Det finnes mange alkoholtyper, og noen er mer problematiske enn andre.. benzyl alcohol, methanol, isopropyl alcohol og sd alcohol. Førstnevnte er i de fleste deodoranter, med noen unntak. Alkoholen fører til tørrere hud og kan irritere sensitiv hud. Den tar også bort det naturlige fettlaget som beskytter huden i det lange løp.

Triklosan, Cyclomethicone og Cyclopentasiloxane

Triklosan er et antibakterielt stoff som kan være hormonforstyrrende. Triclosan dreper bakterier eller hindrer oppvekst av bakterier. Dette kan gjøre at disse bakteriene blir resistente mot triklosan og enda verre mot viktige antibiotika på grunn av kryssresistens.

Det er fortsatt behov for mer forskning rundt Triclosan. På ohyes.no velger likevell å kun bruke ingredienser som ikke blokkerer naturlige mekanismer, og å holde oss på den tryggeste siden. Derfor velger vi kun rene naturlig produkter fremfor kjemikalier og annet vi ikke har nok kunnskap om.

Cyclopentasiloxane og Cyclomethicone tilhører en stoffgruppe som kalles siloksaner, og har miljøskadelige egenskaper. De brukes blant annet i sjampo, balsam, fuktighetskrem, og solkrem. Hva som skjer med kroppen trengs det fortsatt mer forskning om, men som en miljøgift betyr dette at hver gang du vasker disse produktene av din egen hud havner de gjennom sluket ut i naturen.

Parabener

Parabener er en gruppe konserveringsmidler som står på EUs liste over mistenkte hormonforstyrrende stoffer. I 2005 konkluderte EUs Vitenskapskomité for kosmetikk (SCCP) med at de ikke kan gå god for sikkerheten til de fire parabenene – noe som gjør at vi i Oh yes styrer unna alle parabener i våre produkter. De fire mest problematiske parabenene man kan se etter er: Butylparaben, Isobutylparaben, Propylparaben og Isopropylparaben.

Så hvilke virkestoffer anser vi som trygge og effektive i en deodorant?

Baking Soda / Natron

Det aktive stoffet i naturlige deodoranter er som oftest baking soda, eller natron på norsk. Det er et naturlig stoff, som virker syrenøytraliserende og som tiltrekker seg fuktighet, og det virker også bakteriedrepende på den bakterien, som skaper svettelukt.

Noen veldig få (ca 1%) av mennesker kan reagere litt på natron og blir irritert eller få røde prikker under armene av det. Særlig  når man er nybarbert og huden er ekstra sensitiv.

Dersom du er en av dem, kan man som regel bruke de ulike merkene sin “sensitiv skin” versjon som har mindre enn 4% natron,eller er helt Soda Free. Et alternativ til baking soda kan være bikarbonat (bakepulver) som har liknende egenskaper og noen tåler bedre.

Eteriske oljer

Eteriske oljer, kan bidra til å gi en deodorant en deilig duft, uten bruk av kjemiske parfymer. Samtlige eteriske oljer som for eksempel lavendelolje, peppermynte olje m.m. er også naturlig antibakterielle og vil derfor bidra til å forebygge uønsket svettelukt fra bakterier.

Kaolinleire

Kaolinleie er en myk og mild leire kjent for sine fuktabsorberende egenskaper, og både Acorelle og Ursa Major bruker i sine naturlige deodoranter.

Probiotiske ingredienser

Probiotiske ingredienser som for eksempel Saccharomyches Gjæring er enzymer som virker syrenøytraliserende og motvirker vond lukt.

ellers..

Vil vi alltid anbefale å se etter veganske merker som bekrefter at de er cruelty free og dermed ikke tester på dyr. Når vi velger våre merker ser vi også alltid etter produsenter med en helhetlig holdning til bærekraft og etisk handel i alle ledd av verdikjeden fra å hente ingredienser til å velge emballasje.Flere av våre leverandører er også økologisk sertifiserte, som selvsagt er bra, men ikke nødvendig hvis leverandøren kan dokumentere at ingrediensene er dyrket uten sprøytemidler og GMO fri.

Her finner du hele utvalget vårt av naturlige deodoranter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *