Chaga – Alt du trenger å vite om kongen av medisinsk sopp

Chaga er en av de mest kjente medisinske soppene der ute, og er også kjent som en superfood som har fått en skikkelig oppsving de siste årene. På godt norsk kalles Chaga for kreftkjuke. Og selv om dette navnet ikke høres så fristende ut, så lover vi at etter å ha lest denne guiden kommer du til å ha enda mer lyst til å teste Chaga om du ikke har gjort det enda.

Hva er Chaga?

Chaga sopp er en av mange medisinske sopparter som vokser i symbiose med trær og etablerer seg på skadede trær. Akkurat Chaga finner du på bjørken i den nordligste delen av verden, inkludert Norge. Denne funksjonelle soppen har historisk blitt brukt til å lage te, elixir og ekstrakter som brukes som medisin siden 1500 tallet, i flere kulturer både i Norge, men også andre nordlige land der det vokser naturlig som Russland og Finland. samt Kina hvor den har vært en viktig del av tradisjonell kinesisk medisin i mange år.

Selv om Chaga eksisterer i norge, er det først de siste 10-15 årene den har fått en økende popularitet både her, og i den moderne vestlige verden. Frem til da var det primært i Russland, Kina og Korea den ble brukt medisinsk.

Det som gjør Chaga så populær innen naturmedisin er at det er et adaptogen, og derfor tilpasser sin funksjon etter hva kroppen trenger. I tillegg er denne typen sopp er en av de mest fordelaktige typene mat du kan spise for et sunt mikrobiom. Chaga er ekstremt rik på antioksidanter, i tillegg til vitaminer og mineraler. Noe som gjør at den blir brukt til å blant annet forebygge kreft, virke betennelsesdempende, rense blodet og redusere blodtrykk, hemme bakterier og virus samt regulere immunforsvaret. Og ikke minst for sine fantastiske anti age egenskaper.

Fra naturmedisin til global trend

I dag får du Chaga i alt fra helsekostbutikker, til den mest trendy “tonic barsene” i byer som New York og London. Blant de mest etablerte har du selskaper som Four Sigma som startet i det små i Finland med å kommersialisere medisinsk sopp har nå hovedkvarteret sitt i California på grunn av den enorme forespørselen etter denne typen produkter. Four Sigma anses i dag som en pionerer innen dette feltet, og det fremste merket innen Chaga og annen medisinsk sopp både på grunn av den høye kvaliteten og innovative formler.

Så hvorfor har alle plutselig kastet seg over den store Chaga-trenden? og hvorfor kalles den kongen av medisinsk sopp? Les videre, så skjønner du at grunnene til dette er mange, og gode.

7 gode grunner til å elske Chaga

1. Chaga styrker immunforsvaret og motvirker inflammasjon

Inflammasjon eller betennelse er en naturlig respons fra immunsystemet ditt, som kan beskytte mot sykdom. Med det sagt kan langvarig inflammasjon som følge av stress, diett og livsstil bidra til kronisk sykdom. Mye nyere forskning hevder til og med at alle livstils- og autoimmune sykdommer har en form for inflammasjon som sin rotårsak.

Laboratoriestudier og dyreforsøk har gitt indikasjoner på at Chaga-ekstrakt kan redusere kronisk inflammasjon. Samt bidra til å bekjempe skadelige virus og bakterier. Komponenter i Chaga ekstrakt promoterer formasjon av noe som kalles Cytokiner – som er et protein som regulerer immunforsvaret, samt stimulerer hvite blodceller som er viktig for å bekjempe sykdom fra virus og bakterier.

Derfor kan Chaga bidra til å både forebygge og reduserer symptomer fra infeksjoner. Alt fra vanlig forkjølelse til mer alvorlige sykdommer. Videre finnes det studier som indikerer at denne medisinske soppen hemmer produksjon av skadelige cytokiner. Cytokiner er assosiert med å trigge inflammasjon som årsak sykdom.

2. Chaga er en potent kilde til en rekke næringsstoffer, vitaminer og mineraler

Uten nok av alle mikro- og makronæringsstoffer kan ikke kroppen fungere som den skal. Den aller beste måten å få i deg disse næringsstoffene er fra potente, matbaserte kilder. Og akkurat Chaga har en av de beste næringsprofilene når det kommer til å få i deg det du trenger. Chaga inneholder spesielt mye vitamin D og B som kan være vanskelig å få i seg kun via mat. Men også en rekke andre næringsstoffer som: 

 • B-kompleks-vitaminer
 • D-vitamin
 • Kalium
 • rubidium
 • cesium
 • aminosyrer
 • fiber
 • kobber
 • selen
 • zinc
 • jern
 • mangan
 • magnesium
 • kalsium
3. Chaga kan støtte opp bedre mental helse og forebygge angst

Chaga sopp er et velkjent adaptogen, som kan bidra til å balansere ut hormoner og sentralnervesystemet. Dette betyr at Chaga kan bidra til å gi deg en indre ro, og mer balanse når du opplever stress.

Derfor kan en kopp med Chaga som en del av din daglig rutine muligens være noe som kan gi litt mer balanse i en hektisk hverdag. Ritualet av å sette seg ned og nyte en kopp med noe godt å drikke skal heller ikke undervurderes.

det foreligger også studier som viser at Chaga kan bidra til et skarpere sinn og bedre minne. Dette er nok grunnen til at det har blitt bruk som en “nerve-tonic” både tradisjonelt og i nyere tid. Anekdoter har vist at mange rapporterer å føle mer mental balanse fra chagaelixir.

Chaga som en antioksidant kan dessuten bidra til å motvirke skade fra oksidativt stress fra daglig stressfaktorer. Det kan derfor dermed forebygge mental sykdom, tidlig aldring og livsstilssykdommer som følge av dette. Et studie viste bl.a. at Chaga kan motvirke de negative effektene av miljøgifter som kan være årsak til Parkinsons.

4. Chaga kan forebygge og bidra til å behandle kreft

En rekke forsøk på dyr og i laboratorier har vist at Chaga kan forebygge og hemme vekst av kreftceller. Dette studiet viste at på mus, med chagatilskudd, ble størrelsen på kreftsvulster redusert med i snitt 60

I en studie av leverkreft (hepatom) fra 2008 fant forskerne at chaga-ekstraktet de hadde brukt i eksperimentet sitt delvis forhindret kreftcellene fra å vokse. Mens et annet studie konkluderte med at chaga så ut til å drepe leverkreft-celler. Lignende resultater har også blitt observert med kreftceller i lunge, bryst, prostata og tykktarm.

Den tilsynelatende krefthemmende effekten av chaga kan blant settes i sammenheng med at den inneholder såkalte beta-glukaner, en type polysakkarider  som er påvist å bidra til å svekke forekomsten og utbredelsen av kreft i kroppen. Chaga er veldig rik på antioksidanter, og dette gjør at det kan beskytte cellene mot frie radikaler. Én type antioksidant som denne soppen er spesielt rik på er triterpene, som når intatt i en veldig konsentrert form kan bidra til å drepe kreftceller.

Det er viktig å huske her at det er behov for flere studier på mennesker. Og for å oppnå resultater må man få i seg stoffer i en viss konsentrasjon. Med det sagt gir disse resultatene noen indikasjoner at Chaga som del av en holistisk diett, kan sammen med andre stoffer virke forebyggende mot utvikling av kreft. Samt at som en komplementær form for behandling kan støtte opp tradisjonell medisinsk kreftbehandling.

5. Chaga kan bidra til å regulere blodsukkeret og forebygge Diabetes

Chaga har også vist seg å ha en mulig rolle i behandling og forebygging av diabetes. Dette studiet viste bl.a. at Chaga kan senke blodsukker hos rotter som var genetisk modifisert til å ha diabetes og være overvektige. Etter å ha spist Chaga i 8 uker ble dere blodsukkernivå målt som betydelig lavere. Årsaken av dette er antagelig at plantebaserte polysakkarider kan ha en gunstig effekt på blodsukker.

6. Chaga senker kolesterol og regulerer blodtrykket

Chaga kan bidra til å både senke og stabilisere blodtrykk og kolestreol i kroppen. Studier har vist at Chaga kan bidra til å senke  Low-density lipoprotein (LDL kolesterol) hos mus. Denne såkalte “dårlige” kolesterolet er viktig å holde i balanse for god helse, og å forhindre risiko for hjerte- og karsykdommer.

Andre studier har vist at en rekke anti-hyperglykemiske egenskaper finnes i denne medisinske soppen. Hyperglykemi er en tilstand der en overdreven mengde glukose sirkulerer i blodplasmaet . Noe som indikerer at Chaga kan støtte opp sunne nivåer av kolesterol hos mennesker.

7. Chaga kan bidra til å beskytte leveren

Foreløpige studier tilsier at chaga kan bidra til å beskytte leveren din. Chaga inneholder betulin, et virkestoff kjent for å avgifte leveren. Dette studiet fra 2015 undersøkte effekten av Chaga på to grupper mus med leverskade, og konkluderte med av forsøksmusene som inntok Chaga ekstrakt hadde vesentlig mindre skade på leveren sin.

Er Chaga noe for meg?

Enten målet ditt er mer energi, et skarpere sinn eller anti-aging, kan Chaga (og annen medisinsk sopp) være nyttig. Mange opplever at det gir en ekstra boost et balansert kosthold og en sunn og aktiv livsstil.

Når man snakker om aldring på et overfladisk nivå tenker man ofte på rynker, muskler og skjellet. Men realiteten er at de fleste livsstilssykdommer: særlig kreft, alzheimer, hjertesykdom m.m. kommer av at kroppen utsettes for oksidativt stress via livsstil, kjemikalier og mat. Og dermed eldres raskere enn man kanskje ønsker.

Det er vel etablert at å fylle på med vitaminer, mineraler og antioksidanter er en effektiv måte å beskytte kroppen på. Så det alene betyr er grunn nok til å ha litt Chaga i livet!

Trenger du mer inspirasjon til hvordan du kan spise og drikke Chaga og annen medisinsk sopp finner du det her

Kjøp Chaga og andre adaptogener i nettbutikken vår

Del med andre ✌🏽

Kanskje du også vil lese?