Hva er naturlig og økologisk hudpleie og kosmetikk?

Naturlig, økologisk, vegansk, cruelty-free, bærekraftig, rent. Ja, det er mange ord og begreper man skal holde styr på, og stadig flere merker forteller deg at de går i en grønnere retning. Men med så mange ulike ord og begreper, er det rart man blir litt forvirret? Hva betyr egentlig alle disse tingene, og når man snakker om Clean Beauty, hva er det for noe? Her gir vi deg full oversikt, slik at du kan ta det rette valget for deg, når du selv har forvillet deg inn i hudpleie-jungelen.

Økt etterspørsel etter mer naturlig kosmetikk

I en verden med økende etterspørsel etter kosmetikk og velvære som er både mer miljøvennlig og snill mot kroppen, er det også stadig flere merkevarer som utvikler produkter for å svare på dette behovet.  Deler av denne utviklingen inkluderer nye versjoner eller linjer fra veletablerte globale kosmetikkhus.

På den andre siden har det det siste tiåret stadig dukket opp nye merkevarer og produsenter som velger å tufte hele sin strategi på et renere eller mer miljøvennlig produkt. Skjønnhetsindustrien har lenge vært en av de minst transparente bransjene. Og det er det mange forbrukere som krever en endring på.

Men hva betyr alt dette? Og hva er rett for meg? Betyr økologisk hudpleie også at ingrediensene er naturlige? Og om det er Vegansk hudpleie betyr dette alltid at det er naturlig og miljøvennlig?

I denne artikkelen ønsker vi å guide deg gjennom de ulike begrepene. Slik at du kan bli litt klokere til neste gang du skal velge et produkt til deg selv eller noen du er glad i.

Clean Beauty.  Hva betyr “Clean”?

Hvis du forviller deg inn i en jungel av brands på instagram eller internasjonale nettbutikker. Enten det er Sephora eller de mer dedikert til ren og naturlig hudpleie som Credo Beauty, er Clean Beauty et begrep man finner overalt. Men hva betyr det egentlig?

Clean beauty er verken er sertifisering eller  “beskyttet tittel”. Det heller ikke et begrep som er definert i et leksikon. Så hvordan det kan defineres kan også variere.

Den ledende hudpleiebloggen Clean Beauty Insiders definerer Clean Beauty som: “Clean Beauty to us is safe and effective formulations using only ingredients that have a skin benefit purpose, without being harmful or pointless.”

Med andre ord er det et produkt uten unødvendige fyllstoffer som ikke har noen funksjon, eller ingredienser som potensielt kan virke helseskadelige. Alt dette er veldig åpent for tolking, da ulike kilder anser ulike ting i kosmetikk som trygge.

Egne definisjoner for din trygghet

Hvis du ser på ulike nettbutikker inkludert ohyes.no er det også flere som har valgt å sette sin egen rene standard. For oss betyr dette å ekskludere alle ingredienser som kan potensielt påvirke kroppen og naturen negativt. Men det betyr også en vurdering av emballasje, produksjonsform og etisk handel av råvarer – da vi mener at alt dette bør henge sammen.

I bunn og grunn handler clean mer om hva man ikke inkluderer i et produkt enn hva det faktisk består av. Produktet trenger ikke være helt naturlig. Og det trenger heller ikke være økologisk sertifisert. Men vi undersøker alltid hvorfor det ikke er det. Her er det opp til deg som konsument å finne ut av praksisen og standarden butikken eller merkevaren.

Som oftest er ingredienser som Parabener, Ftalater og andre kjemikalier som er definert som helse- eller miljøskadelige ekskludert i en større grad enn majoriteten av annen kosmetikk.

Så hva innebærer Naturlig hudpleie?

Naturlig hudpleie kjennetegnes typisk av et høyt innhold av naturlige ingredienser ofte over 90%). Det vil si råvarer og ingredienser med opprinnelse i naturen, fremfor at det er fremstilt i et laboratorium. Eksempler på naturlige ingredienser er ulike oljer som arganolje, jojobaolje og mandelolje. Ulike planteekstrakter. Hele deler av en plante eller matprodukt (honning, kaffe m.m.) eller eteriske oljer. Vann er også en naturlig ingrediens, men finnes i veldig mange hudpleieprodukter. Vi ser dog at en “movement” innenfor clean og naturlig skjønnhet er å formulere produkter uten vann, da det gir lite eller ingen nytte for huden. Og at derfor kan for eksempel rosevann, bjørkesevje eller aloe vera være nyttig å bruke i stedet.

At en ingrediens er naturlig, trenger ikke bety at den er optimal for alle hudtyper. Mange oljer og ekstrakter er veldig potente, og om du har veldig sensitiv hud eller er preget av allergier er det ting man kan reagere på. Mens andre naturlige ting som havre, aloe vera og CBD olje kan virke utrolig beroligende. Her må man bare prøve seg frem.

Hva er forskjellen på Naturlig og Økologisk kosmetikk?

Alle økologiske ingredienser er naturlige. En økologisk råvare må den blitt dyrket uten tilsetningsstoffer, som f.eks kunstig gjødsel eller sprøytemidler. For å kunne si på emballasjen at en ingrediens er økologisk, må den også være sertifisert.  Vil du ha kontroll på produktets økologiske innhold kan du lete etter f.eks en ECOCERT-sertifisering. For å oppnå en økologisk sertifisering på produktet må innholdet bestå av minst 95% naturlige ingredienser, og minst 10% av innholdet må være fra økologiske avlinger.

Økologisk sertifisering er et viktig verktøy både innenfor mat og kosmetikk. Men det er (dessverre) også noe som koster en del tid og penger for bedrifter som ønsker sertifiseringer. Derfor finnes det mange småprodusenter som dyrker etter økologiske prinsipper, men ikke har sertifiseringen. Visse naturlige ingredienser som vokser vilt er også vanskelig å få store mengder av sertifisert som for eksempel salt og ville bær (disse må komme fra sertifiserte deler av den store skogen for å kalles økologisk. Men vi vet jo her i Norden at du ikke finner sprøytemidler eller kunstgjødsel i skog og mark).

Dette betyr at et økologisk sertifisert produkt kan inneholde 90% ikke-økologiske råvarer men likevel ha økologisk skrevet på esken. Det betyr også at et produkt kan være naturlig, men uten å være økologisk. Selv om (muligens) de fleste råvarene er dyrket etter økologiske prinsipper. BYBI Beauty er et eksempel på en merkevare som har valgt å heller fokusere på at produktet er 100% naturlig, da mange av ingrediensene de bruker er vanskelig å skaffe økologisk.

Neglelakk er en av verstingene når det kommer til giftstoffer. Green lakkene fra Manucurist er 85% naturlige, veganske og fri for de verste giftstoffene.

Vegansk og Cruelty-free hudpleie. Hva betyr dette?

Stadig flere er opptatt av at produktene de bruker ikke skal komme fra, dyr og/eller er dyretestet. Vegan og Cruelty Free Beauty er noen av de raskest voksende kategoriene i kosmetikkmarkedet nå, men stadig mer fokus på dyrevelferd kombinert med bærekraft.

Hva er veganisme? theoriginalvegansociety definerer det som: ‘en livsstil som søker etter å ekskludere, så langt det går, alle slags former for utnyttelse av dyr til mat, klær, kosmetikk og andre formål.”

Så hvilke produkter er typisk ikke veganske innenfor kosmetikk? Hvis et produkt inneholder biprodukter som bivoks/honing (fra bier), lanolin (fra sauer), carmine (rødpigment fra biller) er det ikke vegansk. Ofte, når en såkalt naturlig eller bærekraftig produsent velger å bruke disse ovenfornevnte råvarene, vektlegger de at det er hentet ut på en så etisk og bærekraftig måte som mulig. Og ofte jobber de også ofte parallelt med å ivareta bestanden til for eksempel bier.

Andre litt mindre opplagte ingredienser som ikke er veganske er (visse typer) retinol og squalene. Så her er det viktig å sjekke hvor disse kommer fra. En etisk produsent vil som regel velge squalene fra oliven, mens i verste fall kan det komme fra haier. Konvensjonelle retinoider (retinol, retinal og  retinyl esters) kan komme fra dyrelever, fisk, egg eller meieriprodukter. Retinol er i praksis Vitamin A, det finnes det både veganske og mildere alternativer som for eksempel Bakuchiol. Om kilden til retinol ikke er oppgitt kan man nesten utgå fra at dette er et dyreprodukt.

Kosmetikk som ikke er testet på dyr

Hva er forskjellen på Vegansk og  cruelty-free? leaping bunny program definerer det som : ‘All testing av kosmetikk og husholdningsprodukter, eller en hvilken som helst ingrediens som brukes i formulering av denne typen produksjon, hvor ikke-menneskelige dyr er forsøkskaniner. Dette inkluderer alle dyr uten begrensninger inkludert fisk, amfibier, reptiler, fugler og ikke-menneskelige pattedyr”. Kort fortalt betyr dette at det ikke er testet på dyr. Men, det kan fortsatt inneholde dyreprodukter som carmine eller honning.

I EU er det ulovlig med dyretesting. Men, det er en del markeder, som Kina der dette både er tillatt, men også et krav. Så hvis du som konsument i EU, handler en merkevare som også selger til Kina. Har de ofte vært nødt til å ha testet produktene på dyr. Det finnes ulike måter å løse denne problematikken på for å sikre et cruelty free produkt til salgs i EU. Men for mange, kan dette likevel bety at man ikke føler seg trygg de etiske verdiene til denne produsenten.

Hvorfor skal jeg bry meg om dette? I bunn og grunn kommer det ned til en personlig preferanse. Men med økt fokus på dyrevelverd og bærekraft blir det stadig vanskeligere å ignorere. Det er uansett viktig for oss som mennesker og forbrukere å forstå hvilken rolle de valgene vi tar faktisk har på planeten vår. Både når det kommer til mat, kosmetikk, husholdningsprodukter og alt annet vi om

Hva er egentlig syntetiske ingredienser, og er det farlig?

ingredienser som ikke finnes i naturen kalles for syntetiske ingredienser. Disse ingrediensene blir fremstilt i laboratorium. Ofte er de trygge å bruke, men listen er lang. Visse ingredienser er også kanskje milde for huden, men kan ha en negativ innvirkning på miljøet. For eksempel er mineralolje en syntetisk og mild ingrediens, som med fordel kan brukes på en svært sensitiv hud eller en eksemhud. Men det er likevel et biprodukt av petroleumsindustrien, og noe som både er energikrevende å fremstille, og ikke fornybart.

Visser ingredienser kan være kopier av den naturlige varianten, men blir produsert på en syntetisk måte. Disse kalles for naturidentiske ingredienser, som hyaluronsyre og C-vitamin. Hva som er best for huden av naturlig versus naturidentisk, er vanskelig å si med sikkerhet. Et fremstilt produkt kan man ha mer kontroll på, og få mer stabilt. Men vi mener fortsatt at slik naturen lagde det, er ofte slik det er ment for å være.

Ren, naturlig og økologisk skjønnhet oppsummert

  • De fleste ingredienser kan finnes både som naturlige og syntetiske varianter. I ingredienslisten kan det være vanskelig å se forskjellen. Se etter en tydelig merking fra produsenten om du ønsker det så naturlig som mulig.
  • Ren eller “clean” kan bety mye, og er ikke er 100% definert begrep. Som oftest betyr det at de verste ingrediensene for kropp eller planet er ekskludert. Sjekk med merkevare eller butikk hva som er deres policy rundt produktene de selger.
  • Mange naturlige produkter inneholder syntetiske ingredienser, som konserveringsmidler. Finn ut hva den ene ingrediensen er og om den er trygg for deg.
  • Økologisk hudpleie er produkter med et visst innhold av økologisk fremstilte ingredienser. Et økologisk produkt trenger ikke være 100% naturlig. Og et 100% naturlig produkt trenger ikke være økologisk.Et produkt med kun 10% økologiske ingredienser får lov å skrive økologisk/organic på pakken. Så les bak for å finne hvor mye det egentlig er, om dette er viktig for deg. Økologiske ingredienser er som regel merket med en stjerne (*) og ofte er % økologisk og naturlig oppgitt.
  • At et produkt er merket som vegansk trenger ikke bety at det er naturlig. Det trenger ikke heller være miljøvennlig eller 100% trygt. I verste fall kan et vegansk produkt inneholde petrokjemikalier, mikroplast eller parabener.
  • Naturlige ingredienser kan, akkurat som syntetiske, gi allergiske reaksjoner på huden. Finn ut hva som er best for deg Et cruelty-free produkt er ikke testet på dyr. Men kan fortsatt inneholde dyreprodukter
  • En merkevare som selger produkter til Kina vil med stor sannsynlighet utøve dyretesting i deler av sin praksis, selv om dette er ulovlig i Norge og EU.
  • Naturlig hudpleie kan være like effektiv som et syntetisk fremstilt produkt, og ofte er det ferskere og desto mer aktivt fordi det er “levende”
Del med andre ✌🏽

Kanskje du også vil lese?