En enkel guide til eteriske oljer

Eteriske oljer har fått mye oppmerksomhet de siste årene, både på godt og vondt. De sies å kunne lindre alt fra en hodepine, til å styrke immunforsvaret. Men hva er egentlig eteriske oljer, og hvordan fungerer de?

Basert på både nyere forskning og erfaringsbaserte anekdoter og tradisjon over tusenvis av år er det ingen tvil om at eteriske oljer kan ha en positiv effekt på både din fysiske og mentale helse. Så lenge de brukes på en trygg måte. Her svarer vi på de vanskeligste spørsmålene knyttet til fordeler og bruk av eteriske oljer.

Hva er eteriske oljer?

Eteriske oljer er i sin enkleste form planteekstrakter. De er laget ved å dampe eller presse ulike deler av en plante (blomst, rot, frukt eller blader) for å fange komponenter som avgir en duft eller parfyme. Det kan ta flere kg med planter for å produsere en eneste liten flaske med eterisk olje. I tillegg til å lukte godt kan eteriske oljer også ha andre egenskaper som å virke oppkvikkende, samlende eller beroligende.

Hva er Aromaterapi?

Aromaterapi er praksisen av å bruke eteriske oljer til en terapeutisk fordel. Det er en behandlingsform som har blitt brukt i flere århundrer. Når hver olje innhaleres, vil det duftmolekylet reise fra de olfaktoriske nervene (luktenervene) til hjernen og spesielt påvirke amygdala som er det emosjonelle senteret i hjernen. Det er den delen av hjernen som er spesielt viktig for læring, hukommelse og sosial atferd

Eteriske oljer kan også absorberes gjennom huden. En massasjeterapeut vil ofte tilsette noen dråper eteriske oljer med ulike funksjon avhengig av hva du ønsker behandling for, mens hudpleie og velvære produkter som kremer, oljer og badesalt kan også ofte inneholde eteriske oljer enten det for å forbedre kvaliteten på huden, eller jobbe med noe kroppslig som å roe ned musklene i badekaret.

Hva kan eteriske oljer hjelpe deg mot?

Flere studier og påstander hevder at eteriske oljer er naturlig medisin mot en rekke tilstander. Selv om det fortsatt er behov for mer forskning, finnes det en rekke enkeltstudier, i tillegg til tusenvis av år mer erfaringsbaserte anekdoter som underbygger denne verdien. Resultatene av en rekke laboratorium resultater er lovende: Ved det anerkjente John Hopkins universitetet ble det nylig publisert en forskningsrapport som fant at visse eteriske oljer kan drepe en viss type Lyme dissease (borelia), mer effektivt enn antibiotika.

Visse studier viser at det er flere fordeler ved bruk av eteriske oljer, mens andre viser lite endring i symptomer. Som med alt er det både behov for mer forskning, og når det gjelder sykdom er det ofte et stort og helhetlig bilde, med en rekke synergieffekter som spiller inn når det kommer til å både forebygger og helbrede. Noen av tilstandene som eteriske oljer kan være nyttig for både forebyggende eller som komplementær behandling er:

Les vår artikkel om De emosjonelle fordelene ved eteriske oljer under isolasjon som følge av dagens Corona-pandemi her.

Hvordan kan du bruke eteriske oljer på en trygg måte?

Kvaliteten av eteriske oljer varierer i stor grad, fra rene oljer til de som er vannet ut mer rimeligere ingredienser. Og fordi det ikke finnes noe som regulerer disse produktene er det heller ingen lov som sier at alle ingredienser i en flaske eterisk olje må merkes på flasken. Det er derfor man sier at eteriske oljer ikke skal inntas i kroppen.

Det kan være viktig å huske at ulike mennesker reagerer på ulike oljer. Så om du bruker en diffuser i et rom med hele familien kan alle reagere ulikt. Det er derfor viktig og begynne forsiktig og teste nøye hvordan en person kan reagere, særlig om små barn er involvert.

Selv om noen eteriske oljer kan gå rett på huden, som f.eks. lavendel, er det mange som vil oppleves som for sterke og bør blandes ut med en baseolje eller krem. Det kan uansett alltid være lurt å teste en olje på huden, selv utblandet, før du bruker store mengder. Da man kan aldri vite om man kan få en allergisk reaksjon til en eterisk olje man aldri har brukt før.

hvis du har sensitiv hud, eller tendenser til atopisk eksem og allergiske reaksjoner, kan de følgende oljene være de mest vanlige å reagere på: Oreganoolje, jasminolje, sitrongressolje, ylang-ylang, kamille og bergamot.

Noen av de trygge måtene man kan bruke eteriske oljer inkluderer:

Aromaterapi accessories

Kjeder, armbånd, nøkkelringer laget av absorberende materiell for å lukte på oljer gjennom dagen.

Diffuser

En duftspreder vil gi en jevn flow av molekyler i luften som både gir en velduftende aroma, samt rense luften. Vær obs på at ulike mennesker kan reagere ulikt på oljer, så vær obs på alle i husstanden før man bruker en diffuser.

Kroppsolje eller krem

En blend av eteriske oljer i en baseolje som jojoba, arganolje eller mandelolje kan trygt masseres inn i huden.

I badekaret eller fotbad

Noen dråper i badekaret eller blandet ut med badesalt kan virke avslappende og lindrende

Se her for vår guide til 6 hjemmeprodukter du kan enkelt lage selv med eteriske oljer

– Å blande eteriske oljer ut i baseoljer som jojoba-, mandel- og arganolje er både trygt og pleiende for huden.

Som hovedregel anbefaler vi å følge følgende retningslinjer for trygg bruk av eteriske oljer:

  • Kun for utvortes bruk
  • Ikke bruk uten å “vanne ut” i baseoljer, vann, trollhassel el.l.
  • Slutt å bruke umiddelbart om du opplever en reaksjon
  • Hvis du er gravid, ammer, eller tar medisiner, finn ut hvilke oljer du kan og ikke kan bruke, og om du er i tvil, snakk med legen din.
  • Eteriske oljer skal ikke brukes av små barn
  • Unngå bruk av sitrusoljer før soleksponering
  • Steng alltid flasken godt med korken etter bruk og oppbevar på et mørkt og kjølig sted.

Hvilke eteriske oljer er de beste?

Det finnes et titalls eteriske oljer, med hver sin duft og kjemiske sammensetning. Hvilke som er best for deg beror på hvilke symptomer du ønsker å lindre og hvilken duft du foretrekker. Noen av de mest populære oljene, og våre favoritter inkluderer:

  • Lavendelolje: Lavendel er best kjent for sine beroligende egenskaper, å redusere stress og angst, samt promotere god søvn.
  • Tea tree: Også kalt melaleuca, er en eterisk olje den australske urbefolkningen aboriginere brukte for å lege sår for mange mange år siden. I dag brukes den typisk til alt fra acne til insektbitt. Tetreolje er så antibakteriell og potent at selv den amerikanske og canadiske kreftforeningen anbefaler den som komplementær behandlingsform til visse kreftformer.
  • Peppermynte: Det finnes bevis på at peppermint essential oil kan bidra til å lindre symptomer fra irritable bowel syndrome (IBS). Det kan også lindre hodepine når det påføres atopisk. Dette er også en frisk og oppkvikkende olje som kan gi energi, og åpne luftveiene.
  • Sitron: Det er mange som elsker den frisk sitrusduften av sitronolje for å lette humøret. Den blir også ofte brukt i rengjøringsprodukter både for sin freshe duft + antibakterielle egenskaper.
  • Frankinscence: Frankincense kalles ofte for “The Oil of Truth” – sannhetens olje Da den tradisjonelt anses å hjelper deg å gi slipp på lave vibrasjoner og og negativitet. Den er både beroligende, betennelsesdempende, og har en veldig og mild behagelig duft.
  • Bergamot: Med både beroligende og oppløftende egenskaper kan Bergamottolje virke lindrende mot angst og uro, samtidig som den virker rensende. Den har også en utrolig behagelig sitruslukt som er lett å eske.

Hvordan å finne eteriske oljer av høy kvalitet

Det aller viktigste når du er på utkikk etter eteriske oljer er å se på kvalitet. om du ikke er ekspert selv kan dette være utfordrende, da produktene ikke er regulert. Mange merker hevder at sine oljer er “food grade” eller “therapeutic grade”. Detter dog heller ikke offisielle termer, eller noe som er regulert, så slik påstander kan anses som markedsføring.

Her er noen tips som kan hjelpe deg navigere i en jungel av oljer:
  1. Se på etiketter: Den skal inkludere det latinske navnet på planten, informasjon om renhet, andre tilsatte ingredienser og i hvilket land planten kommer fra.
  2. Vurder selskapet: Kjøp kun produkter fra velkjente merker med et godt rykte, og transparent info godt tilgjengelig. Gjerne et selskap som har eksistert i noen år. Ofte er dette en indikator på at kvaliteten er god.
  3. Kjøp kun oljer fra glassflasker av mørk farge: Eteriske oljer er veldig konsentrerte, så i plast kan flasken gå i oppløsning og ødelegge selve oljen. De fleste bruker små brune eller blå flasker.
  4. Unngå “parfymeoljer”: Parfymeoljer er også laget av eteriske oljer, men inneholder også andre kjemikalier som kan potensielt være helse eller miljøskadelige. Se alltid etter 100% ren eterisk oljer. I visse tilfeller som Rose Absolute er 10% blandet med jojoba el.l. et fortsatt like rent alternativ uten at det koster tusenvis av kroner for en liten flaske.
  5. Sammenlign priser: Ulike oljer har ulik pris avhengig av hvordan de er høstet og produsert, og priser kan variere gjennom året. Det skal være stor variasjon i prisen. Rose Absolute og Frankincense er for eksempel dyrere enn sitrusoljer. Hvis du finner veldig rimelige oljer, som du ser andre merker tar en høy prislapp for. Er det nok noe som ikke stemmer i forhold til kvalitet og renhet.
Del med andre ✌🏽

Kanskje du også vil lese?