Hvorfor unngå fluor?

Hva er Fluor- og Hvorfor du bør vurdere en fluorfri tannkrem?

Tematikk rundt tarmbakterier og mikrobiomet, har virkelig vært i vinden de siste årene. Nyere forskning har redefinert helse og hva det betyr å være et friskt menneske. Det er forholdet mellom mennesket og mikrobene i vår kropp, som holder oss levende. Når disse mikrobene er ute av balanse manifesterer det seg i sykdom. Har du noen gang tenkt på at dette ikke bare gjelder i magen, men for hele kroppen? I munnen også finner vi noe som kalles det orale mikrobiomet. Her er det å holde de gode bakteriene i live også fundamentalt for god munnhelse. Så hvorfor har vi blitt fortalt at det å skylle munnen i alkohol, eller å pusse tennene med tannkrem full av såpe en god idé? Når vi i dag vet at det å bytte ut tannpleieproduktene dine for noe med skånsomt og naturlig, er noe av det enkleste og viktigste du kan gjøre. Ikke bare for tennene dine, men for generell helse og velvære.

Hva er egentlig fluor?

Fluor har vært brukt i tannpleie siden 1950-tallet,  og er en kjemisk forbindelse som inneholder grunnstoffet fluor sammen med andre elementer. Det finnes kunstig fremstilt fluor som brukes i tannkrem, munnskyllevann, og andre kjemiske produkter. Rent fluor er svært reaktivt og kan være giftig i store mengder, derfor finnes det kun i kombinasjon med minst ett annet element i naturen. Når du leser etiketten på tannkremen din, vil du derfor se “natriumfluorid” i stedet for bare “fluor”.

Fluor. Fra helsetiltak til et kontroversiellt diskusjonstema

Fluor blir ofte tilsatt til drikkevann i noen land i håp om å redusere tannråte i befolkningen, på tross av at det ikke har noen god dokumentert effekt. I Norge og våre naboland har vi imidlertid valgt å ikke fluoridere drikkevannet, nettopp på grunn av bekymringer knyttet til mulige bivirkninger av for mye fluor.

Fluor er uten tvil et kontroversielt tema innen tannhelse, og det har vært mange diskusjoner om bruken og effektiviteten av fluor i tannpleie. Det er delt mening blant fagfolk, og debatten har også spredt seg til allmennheten.

På den ene siden er det mange tradisjonelle tannleger og tannpleiere som fortsatt anbefaler bruk av fluor i tannkrem som en viktig del av tannhelsepraksisen, og det er dette den tradisjonelle skolen lærer ut. De mener at fluor har vist seg å være effektivt for å forebygge tannråte og styrke tannemaljen. 

På den andre siden er det en økende gruppe kritikere som stiller spørsmål ved bruken av fluor i tannpleie. Noen hevder at inntak av fluor gjennom drikkevann og tannkrem kan føre til overeksponering og bivirkninger, spesielt hos barn som har en tendens til å svelge tannkrem.

Det har vært bekymringer knyttet til fluoriden sine potensielle negative virkninger på helse. Spesielt når det kommer til opphopning av fluor i kroppen og mulige sammenhenger med bl.a. skjelettfluorose og påvirkning av hormonsystemet.

Men forhindrer Fluor Tannråte?

Det er sant at fluor reduserer tannråte når det påføres direkte atopisk på tennene. Imidlertid er det ingen bevis som støtter at inntak av fluor gjennom drikkevann, som fluoridert vann (slik man ser i for eksempel USA), reduserer forekomsten  av tannråte.  Eller svelgede produkter har noen som helst nytte. Og i praksis finnes det ingen måte å pusse tenner uten at man svelger noe av produktet.

På den annen kan et høyt inntak av fluor hope seg opp i ben og andre viktige områder, som for eksempel pinealkjertelen, som er en viktig del av det endokrinsystemet (som styrer vår hormonbalanse). Dette kan igjen som igjen kan føre til en lang liste med helseplager fra reproduksjonsproblemer og kreft, til flere former for forsinket utvikling.

Bivirkninger av fluor som hoper seg opp i skjelettet, kan medføre alvorlige helseproblemer. Som forstyrrelser i den naturlige prosessen med ombygging av benvev: Dette er når gamle benceller fornyes ved å fjernes og erstattes med nye celler. 

Hvis nok fluor akkumuleres, kan resultatet bli en tett og skjør benmasse som er mindre motstandsdyktig mot belastning. Og dermed også mer utsatt for brudd. Denne tilstanden er kjent som skjelettfluorose.

Er litt Fluor greit for meg, så må det være greit for mitt barn?

Til forskjell fra voksne, har barn en tendens til å svelge mer enn bare små mengder tannkrem. Særlig når barnetannkrem smaker litt ekstra godt. Dette kan på kort sikt føre til diaré og mageproblemer.  Dermatologer har også oppdaget en sammenheng mellom fluor og utslett rundt munnen, kalt perioral dermatitt. Mens på lang sikt er fluorose en potensiell bivirkning. Og man vet fremdeles lite om “cocktaileffekten” av fluor i kombinasjon med andre potensielle miljøgifter, som alle eksponeres for på endoktrinsystemt.

Det er derfor viktig å være ekstra forsiktig med å velge tannkrem med fluor til barna. Selv om tannkremer med smaker som tyggegummi og frukt oppmuntrer barna til å pusse tennene sine, kan barna bli fristet til å svelge tannkremen i stedet for å spytte det ut i vasken.

Det er sant at fluoride reduserer karies (hull i tennene) når det påføres atopisk til tennene. Men på den andre siden kan konsumert fluorid samle seg i beina, kritiske områder som  pinealkjertelen, som er en viktig del av endoktrinsystemet.

Bivirkningene av dette kan inkludere en rekke alvorlige helseproblemer, som bl.a. svakere og mer porøs beinbyggning også kjent som skeletal fluorosis. Helsen til endoktrinsystemet ditt kan også forstyrres.

Finnes det et godt alternativ til Fluor?

Hydroksyapatitt utgjør 97% av emaljen og 60% av benvevet. I stedet for fluor har flere banebrytende tannkremmerker begynt å bruke hydroksyapatitt som et naturlig alternativ for å fremme styrking og remineralisering av tennene. Dette er et mineral som anses å være trygt og funksjonelt for hele kroppen.

På grunn av hydroksyapatitts naturlige rolle i styrking og oppbygging av tannemaljen og benvevet, har det vært studier og forskning som har vurdert bruken av hydroksyapatitt som et alternativ til fluor i tannkremprodukter.

Fordelen med hydroksyapatitt er at det har blitt ansett som trygt for hele kroppen, inkludert munnhulen. Det er ikke kjent for å forårsake bivirkninger eller helseproblemer når det brukes i tannpleieprodukter. Hydroksyapatitt er en biokompatibel forbindelse som er godt tolerert av tannvevet og anses å være trygg for inntak.

En av de viktigste funksjonene til hydroksyapatitt i tannkremprodukter er remineralisering av tannemaljen. Når vi spiser eller drikker syreholdige matvarer eller drikkevarer, kan tannemaljen bli svekket og skadet. Ved å bruke tannkrem som inneholder hydroksyapatitt, kan det bidra til å fylle ut små sprekker og mikroskopiske defekter i tannemaljen ved å tilføre mineraler som er nødvendige for å styrke emaljen.

God tannhelse – mer enn bare en sunn munn

Viktigheten av rene og fluorfri tannpleieprodukter og god munnhygiene er viktig for vår totale helse og velvære. Ved å ta vare på tennene dine med gode munnhygieneprodukter, kan du bidra til å bevare et sunt smil og oral helse, men også en god helse for hele kroppen.

Munnen har et egen oralt mikrobiom, som fungerer som en inngangsport til fordøyelsesystemet og tarmen, der 70% av vårt immunforsvar sitter. Munnen din består nemlig av over 6 millioner bakterier, fordelt på mer enn 700 ulike arter. Når din bakteriebalanse er god, har tannhelsen din en tendens til å være god.

Det du ønsker å oppnå er en balanse, og at det ikke er overvekst av ugunstige bakterier i biofilmen som dekker tennene dine. For å oppnå dette må du ha holde gustige bakterier i live også.

Les mer om munnens Mikrobiom her og hvordan å ta vare på den her.

Kjøp naturlige og trygge tannhelseprodukter her

Bakgrunn og forfatteren

*Hoveddelen av denne artikkelen er oversatt fra en bloggartikkel skrevet av Dr. John Kim, PharmD på vegne av Risewell. Dr. Kim er hovedfarmasøyt ved Robinson Drug & Compounding Center i Mendham, NJ.

 Han har doktorgrad i farmasi med høy æresgrad fra Ernest Mario School of Pharmacy ved Rutgers University. Han har oppnådd noen av de høyeste akkrediteringene og sertifiseringene innen farmasi og regnes som en leder innen sitt felt. Dr. Kim er også spesialist innen holistisk helse og forebyggende medisin. Han bruker sin plattform for å fremme budskapet sitt om at “Doktoren i fremtiden er deg”, for å oppmuntre pasienter og følgere til å ta riktige tiltak for å prioritere sin totale helse og velvære.

Flere kilder: 

Controversy: The evolving science of fluoride: when new evidence doesn’t conform with existing beliefs

Is Fluoridated Drinking Water Safe?

Developmental fluoride neurotoxicity: an updated review

Del med andre ✌🏽

Kanskje du også vil lese?