Helse & Velvære Mat, drikke og oppskrifter

6 forskningsbaserte grunner til å drikke Matcha hver dag

Matcha

Hva er Matcha?

Matchapulver kommer fra Japan og lages av samme plante som grønn te. Men det som gjør det annerledes er både at det er dyrket på en litt annen måte. Ved å dekke til teplanten 20-30 dager før innhøsting, unngår de direkte sollys. Dette øker produksjonen av klorofyll, mengden aminosyrer, og gir den flotte grønne fargen matcha er så kjent for.

I tillegg er matcha i et litt annen format: nemlig pulver. Så fort tebladene er plukket, kvernes de til det vi i dag kjenner som matchapulver. At grønn te har mange fordeler, har blant folk flest rukket å bli klar over. Men det som gjør matcha annerledes er at du får i den all næring fra hele bladet i pulverform. Så du får i deg opp til 100 x så mange antioksidanter og andre næringsstoffer som om du skulle ha trukket teblader i vann.

Magisk pulver med mange bruksområder

Dette næringsrike pulveret kan både drikkes som te, enten med eller uten melk. Matcha kan også brukes i smoothie, eller i baking og matlaging. Noe som gjør det til et veldig anvendelig pulver, som er enkelt å bruke til mye forskjellig.

Om du ikke elsker smaken av grønn te, kan man også få tak i  blends med ulike smaker. Så om du ikke var helt klar for å hive deg på denne trenden på grunn av smaken, er dette perfekte alternativet når du ønsker å drikke matcha te.

Skal du drikke matcha bare som en te eller latte er den tradisjonelle måten å tilberede det med bambusvisp (chasen) når du rører ut matchapulveret. Dette vil gi deg både en homogen drikk uten klumper. Men også det kjente skummet på toppen.

En uslåelig liste med helsefordeler

Alle vet at Matcha er “sunt”, men mange vet egentlig ikke hvorfor. Enkelt fortalt inneholder matchapulver en del komponenter som er både helsebringende både fysisk og mentalt, i tillegg til å forebygge fremtidig sykdom.

Matcha er egentlig bare grønn te, men litt av hemmeligheten ligger i at når du drikker matchapulver fremfor å trekke grønne teblader, får du i den all næring fra hele bladet i pulverform. Og dermed får du også betraktelig flere fordeler av å drikke matcha enn vanlig grønn te.

1. Antioksidanter

Matcha pulver er veldig rikt på katekiner. Katekiner er et plantestoff i te, som fungerer som en naturlig antioksidant. Ved å stabilisere frie radikaler kan disse antioksidantene bidra til å redusere faren for kreft og andre kroniske sykdommer. Katekiner virker inflammasjonsdempende, cellefornyende, og bakteriehemmende på kroppen. Fordi man drikker hele tebladet, når man drikke matcha, fremfor å trekke bladene. Er mengden antioksidanter i Matcha opptil 137 x høyere enn vanlig grønn te.

2. Matcha er bra for leveren

Leveren din spiller en sentral rolle i å detoxe, metabolisere medisiner og prosessere næringstoffer. Det finnes studier som har vist at matchapulver kan bidra til å beskytte leveren din og holde den frisk. Selv om det er mange livstilsfaktorer som også spiller inn, viste et metastudie av 15 ulike forskningsrapporter at å få i deg grønn te ekstrakt eller å drikke matcha hver dag kan redusere faren din for leversykdom.

3. Booster hjernen

Fordi matcha inneholder blant annet komponenter som koffein og L-theanine har samtlige studier påvist at å drikke matcha kan styke hjernen og bidra til et klarere sinn med mer fokus. Flere av studiene på dette områden viste økt konsentrasjon, bedre minne og bedre fokus hos testgruppen som brukte matcha vs placebo. L-theanine er også påvist å bidra til avslapning og evnen til å takle stress bedre. Så den effekten du får fra disse stoffene gir en mye mer balansert stimuli en f.eks. koffein fra kaffe.

Smoothie med matcha

4. Kan forebygge kreft

Matchapulver er fullpakket med helsebringende sammensetninger. Dette inkluderer flere som har blitt linket til kreftforebygging i både invitro og dyrestudier. Matcha er spesielt rikt i epigallocatechin-3-gallate (EGCG). EGCG er et katekin, som fungerer som et sterkt antioksidant. Dette har blitt påvist å ha sterke anti-kreft egenskaper. Flere av studiene som er gjennomført på dette området har vist positive resultater på både brystkreft, prostatakreft.  Samt på hud, lunge og leverkreft.

5. Matcha kan bidra til et sterkere og sunnere hjerte

Hjertesykdom er den ledende årsaken til dødsfall over hele verden. Flere studier viser at å drikke grønn te kan beskytte mot hjertesykdom. I tillegg har matcha blitt påvist å redusere “dårlig” LDL kolesterol, så vel som triglyserider. I kombinasjon med en balansert og sunn diet, kan flavanoidene i  grønn te og matcha bidra til å holde hjertet sunt og friskt. Dette er allerede en kjent fordel med Grønn te. Men på grunn av den høye konsentrasjonen teblader du får i deg via pulver, er dette desto mer tilfellet med matchate.

6. Kan støtte opp vektreduksjon

Hvis du tar en titt på ulike slankepiller, er det en god sjanse for at du finner “grønn te ekstrakt” på ingredienslisten. Dette er ingen tilfeldighet. Både grønn te og matcha (som er to sider av samme sak) er kjent for sine egenskaper til å øke forbrenningen hos mennesker. Det finnes flere studier som viser at inntak av grønn te både øker fettforbrenning, booster energibruk, og bidrar til å både redusere og vedlikeholde vekt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *