- Green Living
Visste du at 100.000 tonn med plastavfall hvert eneste år kommer rett fra munnen vår?
- By Elisabeth Holst Nyström
Hvor kommer tyggis fra
Tyggegummi, eller tyggisaktige substanser, er noe mennesker har tygget på i tusenvis av år. Grekerne tygget på sevje fra matikktreet, mens Aztekerne koste seg med chiclegummi. Den amerikanske urbefolkningen tygget på bjørkesevje, noe britiske kolonister kjapt snappet opp som en vane. i 1848 ble den første kommersielle tyggisen produsert i Amerika, og innen slutten av 1900-tallen hadde en rekke tyggisprodukter kommet på markedet.
Opprinnelig ble tyggegummi laget av chicle, en naturlig sevje som kommer fra Chicletreet i Sør-Amerika, men etter at etterspørselen økte etter 50-tallet begynte produsenter å erstatte dette med syntetiske produkter. Utviklingen derfra har ført til at nesten all tyggis på markedet den dag i dag er laget at et syntetisk gummi. Et polymer, eller plastprodukt om du vil, laget av ikke fornybare kilder (petroleum). Disse samme plasttypene er ellers brukt til å produsere lim, bildekk og flasker – for å nevne noe…
“Gum Base”. En tvetydig beskrivelse av diverse syntetisk plast
Mange blir sjokkert når de blir fortalt at det de går rundt og tygger på (og sikkert har svelget ganske mange av) er en klump med plast med kunstige tilsetninger og søtning. Hvem vil vel gå rundt og tygge på plast? Hvorfor har ingen fortalt oss om dette før? Burde ikke det stå på baksiden av tyggispakningen?
Jo, på en måte gjør det det. Pent pakket inn i et litt diffust samlebegrep som kalles for “gum base”. Så når store selskaper som Wrigley markedsfører det på denne måten, høres det egentlig ganske fint ut:
Gum base puts the “chew” in chewing gum, binding all the ingredients together for a smooth, soft texture. The Wrigley Company uses synthetic gum base materials for a consistent and safe base that provides longer-lasting flavor, improved texture and reduced tackiness.
I vår tid må man stadig være kritisk som forbruker. Markedsføring er nemlig gull og sannheter kan formuleres slik at det fremstår nesten romantisk. Dersom den samme teksten var formulert som følgende hadde du tenkt deg om to ganger før du kjøpte en tyggispakke?
The Wrigley Company bruker syntetisk plast, produsert av petrokjemikalier av samme sort som brukes i produksjonenen av bildekk.
En klissete avfallsproblematikk
Idéen om å tygge på plast er nok ikke så appellerende for folk flest, men det er ikke bare i kroppen din dette er problematisk. Hvis du tenker på alle de årene du selv har tygget tyggis kan du antagelig basert på erfaring fastslå at dette ikke alltid blir kildesortert i plastavfallet, eller havner i søppelkassen for den saks skyld.
Noe havnet havnet nok under skolepulten, eller kanskje et bussete. Kanskje du svelget tyggisen? Men mest sannsynlig havnet mye på bakken. Og vi er skyldige vi også.
Så hvor har de siste 70 årene med tyggis blitt av? Vi vet jo med sikkerhet at plast ikke komposteres uten videre. Det tar nemlig rundt 50 år før en tyggis begynner å bryte ned, og deretter ca. 500 år før den er fullstendig nedbrutt.
Tar du en titt ned på nærmeste fortau finner du deler av svaret. Et britisk studie fra 2000 estimerte at 250,000 tyggisklatter lå strødd utover Londons Oxford Street alene. En rapport fra 2015 estimerte at kosten å rydde opp tyggis fra britiske fortau alene var £56 millioner. I dag er tyggegummi verdens nest største avfallskilde.
Mye av tyggisen som spyles av fortauene rundt i verden vil også brytes ned i mindre partikler og danne mikroplast. Disse partiklene vil deretter havne i naturen og vårt økosystem, og over tid i ditt drikkevann og mater du spiser.
Kjøp naturlig og plastfri tyggis fra True Gum her
– Et vanlig syn i alle byer: Tyggegummi langs alle fortau
Problematikk rundt tyggis. Ikke bare plast.
Plast i både produkt og emballasje er antagelig den største problematikken rundt tyggegummi. Men dette er ikke alt. Veldig mye tyggis inneholder syntetiske stoffer som er påvist å virke hormonforstyrrende. Dette inkluderer flere merkevarer som markedsføres mot barn (som igjen er mer tilbøyelige enn en voksen til å svelge tyggisen).
Flere tyggiser inneholder også stoffer som kan påvirke fordøyelsen din negativt og redusere opptak av essensielle mineraler og skape ubalanse i mikrobiomet ditt. Ettersom ca. 90% av ditt immunforsvar sitter i ditt mikro- og makrobiom (hele fordøyelseskanalen fra munnen ned til tarmen), er dette en av mange ting som kan bidra til redusert helse på flere plan. Din tarmhelse kan kobles opp mot en rekke ulike sykdommer og symptomer, inkludert de fleste autoimmune sykdommer. Noen av de mest omstridte ingrediensene som er gjennomgående i samtlige tyggiser er BHA, titanium dioxid og Aspartame.
Selv om mye tyggis på markedet er sykkerfri og søtet med enten aspartam og/eller xylitol finnes det en rekke tyggis som også inneholder sukker. Det kjente merket Hubba Bubba som er markedsført mot barn inneholder 69g sukkerarter per 100g. Ikke bare er skadelig for tennene å tygge på sukker, men det kan også være en medvirkende årsak til fedme og en rekke livsstilssykdommer.
Så hvem sitt ansvar er dette, og hva er løsningen?
Så lenge plasttyggis eksisterer i markedet, er det opp til ulike initiativ å sikre at tyggegummien i det minste havner i søpla og ikke gatelangs. Og slik det ser ut i dag finnes det ingen perfekte løsninger. Her har politikerne et stort ansvar, men det krever en mer radikal miljøpolitikk enn den de fleste land ser på i dag. I løpet av 2020 skal Norge forby unødvendig engangsplast. Dette er et stort skritt i riktig retning. Likevel ser vi ikke tyggis på denne listen, noe den kanskje burde vært?
Akkurat som med røyking er det nok også behov for en slags omstilling i holdninger rundt tyggegummi og bevissthet rundt nedsidene det bringer, sammen med en påtvungen regulering av innhold og atferd. Tyggegummi er et sammensatt produkt og ikke bare et rent polymer. Derfor kan det heller ikke resirkuleres som plast, og restavfallet er dessverre så bra som det kan bli. Dette er langt fra optimalt, men bidrar hvert fall til en viss kontroll over hvor det havner fremfor å bli skylt ned i et avløp som mikroplast.
I Singapore har tyggegummi vært forbudt siden 1992. Denne reguleringen har som bakgrunn i å skape et ryddigere og renere miljø, for økt velvære. Resultatet har likevel bidratt positivt til en stor reduksjon av plast i en del av verden der plast i havet er et økende problem. Ettersom det spås at det innen 2050 kommer til å være mer plast enn fisk i havet, er denne typen tiltak viktigere enn noensinne.
– Plastfri tyggis fra True Gum, laget på Chicle.
Et mer naturlig og miljøvennlig og helsebringende alternativ
Som et svar på plast- og helseproblematikken rundt tyggegummi har det de siste årene dukket opp flere produsenter av naturlig og plastfri tyggis. Den danske gjengen bak True Gum bestemte seg for å ta saken i egne hender etter en middag med vennegjengen. Som vanlig ble tyggispakken sendt rundt bordet etter et heløkologisk (i dansk stil) måltid. Da en av dem stilte spørsmålet “hva egentlig tyggis bestod av” ble de alle sjokkert når de fant svaret.
Etter mer enn 500 forsøk klarte de å lage en tyggegummi som var god nok til å lanseres i markedet. I dag, 3 år senere, selges True Gum over hele Europa. De produserer i dag en tyggegummi som er 100% naturlig og fri for både plast og kunstige tilsetninger. Emballasjen er også 100% fri for plast.
-Fabrikken til True Gum utenfor København, Danmark.