Solkrem fra A-Å. Alt du trenger å vite

Når du skal velge solbeskyttelse er det viktig å velge noe som er rett for deg. Vi har allerede understreket viktigheten av å velge noe som er naturlig ut av hensyn til miljø og helse. Men hva betyr alt annet som står på solkremen, og hvordan velger jeg rett? Hvor høy faktor bør jeg velge, og har det noe å si om jeg bruke samme krem på kropp som ansikt? Her bryter vi ned de viktigste begrepene og spørsmålene knyttet til solkrem.

Hva er SPF?

Disse 3 viktige bokstavene står for Sun Protection Factor – også kjent som solfaktor på norsk.  SPF kan variere fra 2 til 50+. Nummeret indikerer mengde UVB solkrem blokkerer ut, og dermed hvor lenge solkremen beskytter deg fra sol. 

Solfaktor 15 blokkerer 93 prosent av UVB-stråler, solfaktor 30 blokkerer 96 prosent av UVB-stråler og SPF 50 blokkerer 98 prosent av UVB-stråler. Dette betyr at jo lavere faktor, jo færre stråler blokkeres ut, noe som kan ha stor betydning om du blir lett solbrent. 

Jo lysere hud du har, jo høyere SPF anbefales. Kreftforeningen anbefaler å bruke solkrem med minimum SPF 30.

Hva er UV Stråler?

UV er kort for ultraviolet (ultrafiolett), som er en type stråling solen avgir. Disse strålene er usynlige for det blotte øyet. Men er godt kjent for å kunne virke kremftfremkallende.  Derfor anbefaler blant annet kreftoreningen at man bruker min. SPF 30 solkrem når man er ute i solen. Det finnes to typer UV stråler:

UVA

UVA Står for ultraviolet A. Selv om disse strålene er mindre intense enn UVB (se under), står UVA for 95 prosent av all stråling som når jorden. UVA trenger dypere ned i huden enn UVB og er hovedårsaken til flekker, aldring og rynker på huden.

UVB

Ultraviolet B er kortere og mer intense enn UVA. UVB skader de overfladiske lagene på huden og bidrar derfor til solbrenthet og rød hud fra solen. UVB spiller også en nøkkelrolle i utviklingen av hudkreft. Dette er grunnen til at man globalt anbefales varsomhet rundt soleksponering mellom 10.00 – 16.00 når disse strålene er på sitt sterkeste. I Norge hvor solen står lavere enn nære ekvator, eksponeres man kun for UVB mellom 10.00-14.00. Det betyr at det er viktig å ta ulike tilpassede forhåndsregler basert på hvor i verden du befinner deg. Jo nærmere ekvator, jo større forsiktighet og høyere SPF anbefales.

Hva betyr Broad spectrum (bredspektret)

Det finnes to typer skadelig stråler fra solen vi bør beskytte oss mot. UVA og UVB (beskrevet over).

En liten huskeregel for de to ulike typene; A for age and B for burn.

UVA bidrar til mørke flekker og rynker. Mens UVB er ansvarlig for å brenne huden din. At en solkrem er merket Broad Spectrum bestyr at den beskytter mot både begge typer stråler; UVA og UVB.

Solkrem som ikke er merket broad-spectrum kun beskytter mot UVB, og etterlater huden din sårbar for langtidsskade og aldring.  Inntil nylig hadde ikke forskere full forståelse av hva skaden UVA stråler kan gjøre, så dette var ikke viktig å beskytte mot i solkrem. Etterhvert som kunnskapen har økt, har flere produsenter begynt å inkludere ingredienser som beskytter mot både UVA og UVB stråler. Begrepet Broad Spectrum har også i nyere tid blitt regulert, noe det ikke var tidligere.

Ali Venosa, American skin cancer foundation

SEVENTY ONE PERCENT Dry sun oil SPF 30

LABORATOIRES DE BIARRITZ solkrem til ansikt med farge (Ivory) I SPF 30

Hva gjør en solkrem Reef safe / Korallvennlig

Vanlig kjemiske solfilter som  oxybenzone and octinoxate — bidrar til bleking av korallrevene.  Korallvennlige (aka miljøvennlige) solkremer er laget uten disse kjemiske filterene. De alle beste bruker mineralfiter (se neste punkt). Les mer om dette i denne artikkelen på vår blogg.

Hva er mineralsolkrem?

Mineralfilter aka fysisk- eller naturlig filter er begreper som brukes om hverandre for solkrem som bruker mineralene zinkoksid og titaniumdioksid som solfilter. Denne typen filter blokkerer fysisk ut solenstålene og forhindrer de fra å skade huden din. Et kjemisk filter (slik konvensjonell solkrem bruker) absorberer strålene og omdanner de til energi.

Hva betyr det at solkremen min inneholder parfymer

Begrepet parfyme (fragrance) kan i solkrem inkludere en blanding av opp til 3000 ingredienser som kan være helseskadelige på flere plan.

På grunn av manglende regulering av merking rundt parfyme i kosmetikkbransjen er det ikke nødvendig å oppgi hva disse er. Det holder å skrive parfyme eller fragrance uten å spesifisere noe mer. Noen vanlige parfyme-ingredienser inkluderer ftalater som er kjent for å virke hormonforstyrrende.  Andre ingredienser kan være mer naturlige og komme fra botaniske kilder, men likevel gi allergier.

Derfor er det tryggeste å velge en solkrem som oppgir 100% av alt innholdet på ingredienslisten, eller å rett og slett gå for et parfymefritt alternativ.

Hva betyr hypoallergenisk

At en solkrem er hypoallergenisk betyr at produktet er laget av ingredienser med lav sannsynlighet for at den gir allergiske reaksjoner. Med det sagt er ikke dette en “beskyttet tittel” og derfor kan et produkt skrive dette på emballasjen uten å ha møtt noen helt konkrete standarder. 

De mer kjente standardene i Norge er produkter godkjent av Norges Astma- og allergi forbund eller produkter som er Svanemerket. Selv om denne typen sertifisering er nyttig, og kan bidra til at forbrukeren enklere finner frem i en jungel av kosmetikk, er dette samtidig sertifiseringer som tillater visse typer PEG, SLS og SLES m.m. i kosmetikk. SLS/SLES kan blant annet forstyrre huden sin naturlige bakterieflora, som både er en viktig del av kroppens immunforsvar. PEG på andre siden kan skape irritasjon og allergiske reaksjoner, særlig om påført på en brutt hudbarriere.

Selv om en del ingredienser anses som trygge og har satte grenseverdier, ønsker vi å påpeke at selv om visse ingredienser ikke penetrerer huden i stor grad, vil alt man vasker av seg i dusjen, i basseng eller havet havne tilbake i økosystemet vårt. Selv om dette er små doser, vil summen av alt påvirke drikkevann, men også vannet plantene og dyrene vi spiser tar til seg. Derfor er det viktig for oss å tenke helhetlig på bruk av ingredienser.

Les hele vår guide til å velge en trygg, miljøvennlig og ren solkrem her.

Hva betyr det at en solkrem er Noncomedogenic?

Noncomedogenic betyr at solkremen ikke inneholder ingredienser som vil tette igjen porene dine. Dette er spesielt viktig for deg som har tendenser til uren hud og akne. På generell basis, vil også tette porer (fra f.eks. mineraloljer) forhindre kroppen sin naturlig avgiftning å skje på en god måte. Zinc og titanium dioxide er to gode alternativer å bruke som solbeskyttelse om man ønsker et produkt som lar huden puste.

Hva betyr det at et produkt er dermatologisk testet?

Dermatologisk testing betyr og defineres som at et produkt har blitt testet på frivillige testpersoner for å se etter eventuelle hudreaksjoner. Og at det generelt tolereres godt av de det er testet på, med tilsyn av en dermatolog.

Er solkrem for barn annerledes?

Solkrem for barn er som regel formulert av hensyn til barn sin sensitive hud og inneholder ingen parfymer eller potensielle allergifremkallende stoffer. De er også ofte formulert med mineralfilter fremfor kjemisk filter. Det anbefales også ofte forsiktighet i forhold til å bruke en ekstra høy solfaktor og hyppig smøring. Særlig til barn som er aktive og bader mye.

Alle solkremene på ohyes.no til både voksne og barn er naturlige, fri for mulige allergifremkallende stoffer og parfyme. All solkrem har høy SPF og broad spectrum mineralfilter. Vi har egne solkremer til barn, men vil likevel påpeke at på grunn at kvaliteten og den typen solkrem vi fører er  våre solkremer trygge for både voksne og barn å bruke så lenge du velger en høy solfaktor.

Hva er økologisk solkrem?

For mange er ikke økologisk kosmetikk et like kjent begrep som når det kommer til mat. Økologisk hudpleie er produkter med et visst innhold av økologisk fremstilte ingredienser.

Et økologisk produkt trenger ikke være 100% naturlig. Og et 100% naturlig produkt trenger ikke være økologisk. Det er også lavere krav for kosmetikk å hevde at det er økologisk; Et produkt med kun 10% økologiske ingredienser får lov å skrive økologisk/organic på pakken. Så les bak for å finne hvor mye det faktisk er, dersom dette er viktig for deg. Økologiske ingredienser er som regel merket med en stjerne (*) og ofte er % økologisk og naturlig oppgitt.

Det finnes økologiske solkremer med kjemisk filter, så om man ønsker det aller mest miljøvennlige valget, se etter noe som både er økologisk, naturlig og bruker mineralfilter.

Kjøp naturlig solpleie her.

Bør jeg velge Vegansk solkrem?

Stadig flere er opptatt av at produktene de bruker ikke skal komme fra, dyr og/eller er dyretestet. Vegan og Cruelty Free Beauty er noen av de raskest voksende kategoriene i kosmetikkmarkedet nå, men stadig mer fokus på dyrevelferd kombinert med bærekraft.

Hva er veganisme? theoriginalvegansociety definerer det som: ‘en livsstil som søker etter å ekskludere, så langt det går, alle slags former for utnyttelse av dyr til mat, klær, kosmetikk og andre formål.”

Om en naturlig solkrem ikke er Vegansk vil det som regel være fordi den inneholder bivoks. Bivoks bidrar til å gi solkrem en mer solid tekstur, men også å gjøre den vannfast. Om du ønsker solkrem uten bivoks, som er vegansk er både Acorelle og Laboratoires de Biarritz gode alternativ.

Hva er forskjellen på Vegansk Solkrem og Cruelty Free Solkrem som ikke er testet på dyr?

Hva er forskjellen på Vegansk og  cruelty-free? leaping bunny program definerer det som:

All testing av kosmetikk og husholdningsprodukter, eller en hvilken som helst ingrediens som brukes i formulering av denne typen produksjon, hvor ikke-menneskelige dyr er forsøkskaniner. Dette inkluderer alle dyr uten begrensninger inkludert fisk, amfibier, reptiler, fugler og ikke-menneskelige pattedyr”.

Kort fortalt betyr dette at det ikke er testet på dyr. Men, det kan fortsatt inneholde dyreprodukter som carmine eller honning.

I EU er det ulovlig med dyretesting. Men, det er en del markeder, som Kina der dette både er tillatt, men også et krav. Så hvis du som konsument i EU, handler en merkevare som også selger til Kina. Har de ofte vært nødt til å ha testet produktene på dyr. Det finnes ulike måter å løse denne problematikken på for å sikre et cruelty free produkt til salgs i EU. Men for mange, kan dette likevel bety at man ikke føler seg trygg de etiske verdiene til denne produsenten.

Hos Oh yes jobber vi utelukkende med merker som ikke er testet på dyr, og som heller ikke selger produktene sine i Kina. Vi sikrer hver eneste leverandør når det kommer til bærekraftig og etisk praksis, og denne delen er vi kompromissløse på.

Les vår komplette guide til hva naturlig, økologisk og vegansk hudpleie og kosmetikk er i bloggen vår.

Del med andre ✌🏽

Kanskje du også vil lese?