Hva er Bakuchiol? Et rent, naturlig og plantebasert alternativ til Retinol

Bakuchiol og retinol. Er det det samme? Og er det ene bedre enn det andre? Det kan jo virke litt som om “alle” plutselig snakker om "mirakelingrediensen" Retinol for tiden, men hva er det egentlig? Og hvorfor skal man i det hele tatt man vurdere et mer naturlig alternativ?

Hva er Retinol?

Retinol er noe som har eksistert i hudpleie i mange år, men den siste tiden har fått en skikkelig oppsving på grunn en lang liste med fordeler fra bedre hudkvalitet til å bremse aldringstegn.  Kort fortalt er Retinol en type A-vitamin som kommer i så små molekyler at det kan penetrere inn i huden. Når man spiser A-vitamin via mat og kosttilskudd havner huden lang ned på prioritetslisten (etter f.eks. synet) og det kan derfor være nyttig å påføre atopisk for å få den effekten man ønsker direkte på området. 

A-vitamin kan bidra til blant annet økning i hudens naturlige cellefornyelse, fjerning av døde hudceller, økt produksjonen av kollagen og redusuksjon av akne eller urenheter. I tillegg kan det også hjelpe på misfarginger, pigmentflekker (melasma), samt redusere synlighet av rynker og fine linjer.  Alt i alt kan a-vitamin/retinol gi deg freshere og jevnere  hud. Det fremskynder hudsyklusen din og hjelper huden produsere mer kollagen, elastin og hyaluronsyre naturlig.

So what´s not to love?

Problematikk med “vanlig” Retinol

Konvensjonelle retinoider (retinol, retinal og  retinyl esters) kan komme fra dyrelever, fisk, egg eller meieriprodukter (for å nevne noen kilder). Om kilden til retinol ikke er oppgitt, eller det er spesifisert at det er vegansk, kan man nesten utgå fra at dette er et dyreprodukt – som for mange kan oppleves som litt problematisk rent etisk.

I tillegg kan konvensjonell retinol oppleves som litt for sterkt på huden, særlig for de som har tørr og sensitiv hud. Resultatet da kan være at det svir og flasser. Retinol gir også sensitivitet til sol, samt kan gjøre at du blir hvit i huden eller lettere solbrent om sommeren, og bør derfor ikke brukes på dagtod.

Retinol anbefales heller ikke for gravide og ammende, da det finnes en del forskning som indikerer at det er en liten fare for at særlig høykonsentrerte produkter med retinol kan påvirke foster/barn. I tillegg vil en del konvensjonell hudpleie inneholde parfyme, som frarådes særlig når man ammer. Konvensjonell hudpleie generelt kan også inneholde andre ingredienser som kan påvirke hormonbalansen i kroppen din.

Er du usikker på ingrediensene i din hudpleie? Da anbefaler vi deg å gjøre et søk på EWG Skin deep for å bli litt klokere.

Bakuchiol: naturlig og vegansk, men like effektiv som Retinol

Bakuchiol er et virkestoff som er super-rikt på A Vitamin og som har eksistert i mange år. Men det er først nå nylig man har oppdaget likhetene mellom bakuchiol og A-vitamin (Retinol) i hudpleie. Bakuchiololje kommer fra frøene til en  blomstrende busk i Øst-Asia (Psoralea corylifolia).  Det var først da et nytt studie ble publisert i 2018, som tok for seg likhetene mellom Bakuchiol og Retinol, at denne fantastiske ingrediensen havner på “alle” sin radar. 

Resultatet av denne forskningen var at både bakuchiol og retinol ga identiske resultater når det kommer til fine linje og jevnere hud. De som brukte vanlig retinol opplevde derimot mer ubehag, svie og flassing. Bakgrunnen for dette studiet var den tradisjonelle bruken av Bakuchiol til Anti-aging i kinsesisk og indisk medisin, som førte til et ønske om underbygge denne visdommen med empirisk forskning og en dobbelt- blindtest. Resultatet av både dette og andre studier konkluderte med at Bakuchiol i like mengder er akkurat like effektivt som andre retinoider i å motvirke aldring av huden.

Bakuchiol i hudpleie

Når bakuchiol brukes innen hudpleie, kalles den også for bio-retinol. Nettopp fordi den kan fungere som retinol, uten bivirkninger og som et naturlig alternativ. Bakuchiol som en ingrediens jobber mer med kollagenproduksjon fremfor fornyelse av celler, som er grunnen til at du ikke får opplevelsen av svie og flassing, men likevel en bedre struktur på huden.

Bakuchiol er også trygt å bruke når du er gravid. Og bruker du et produkt som er naturlig og uten parfyme, som BYBI sin bakuchiol booster, kan den også helt fint brukes når du ammer.

Bakuchiol kan brukes veldig enkelt dersom det har en bærer slik som BYBI Beauty sin Bakuchiol Booster . BYBI har formulert sin bakuchiol sammen med Squalene. Fordelen med denne typen produkt er at det fungerer alene, men også er så enkelt at det kan mikses inn i andre serum og kremer for å booste kveldsrutinen. Du finner også mer sammensatte serum og øyekremer som inneholder bakuchiol i kombinasjon med andre aktive ingredienser som hylaruonsyre, C-vitamin.

Bruk av Bakuchiol for å fornye og forbedre huden kan også kombineres med andre former for Bio-Retinol som Bidens Pilosa, et ekstraktet som bidrar med de samme fordelene som retinol. Vi elsker en kveldsrutine der vi bruker dette via Evolve bio-retinol gold mask og deretter påfører øyekrem og serum på ren hud.

vitamin c serum

Fordeler med Bakuchiol for huden?

Når det kommer til å bruke Bakuchiol på huden er listen med fordeler lang. Og tilsvarende den du får ved bruk av Retinol (minus bivirkningene)

Anti Ageing

Bakuchiol aktiverer en rekke kjemiske veibaner i hudcellene. Dette fører til økt produksjon av collagen og redusere nedbryting av eksisterende collagen og melanin (pigmenter). Dette betyr også reduksjon av fine linjer, rynker og pigmentering. Dermed vil huden se yngre og freshere ut.

Glattere og jevnere hud

Det er bevist at Bakuchiol akselerer cellefornyelse av huden. Ved å øke cellefornyelse vil derfor bakuchiol hjelpe huden med å kvitte seg med døde hudceller, og erstatte de med nye friske celler. Dette gir en synlig glattere resultat og en jevnere hudtone.

Redusere kviser og uren hud

Ved langsom cellefonyelse kan oppbygging av døde hudceller tette og forstørre porene våre. Det gjør at  bakterier og olje hoper seg opp og gjør huden uren. Ved å øke hyppigheten på cellefornyelse reduserer man dermed både potensielle kviseutbrudd og får porene til å se mindre ut.

Betennelsesdempende

På grunn av sine anti-inflamatoriske egenskaper har Bakuchiol allerede blitt brukt i en årrekke til å helbrede hudtilstander som psoriasis og eksem. Når det påføres atopisk kan det lindre og dempe rødhet, hovenhet og kløe. Som resultat blir huden lindret og beroliget.

Hvem kan bruke Bakuchiol?

En av de fine tingene med Bakuchiol er at det passer for alle hudtyper. Selv de med sensitiv hud kan tolerere det mye bedre enn vanlig Retinol. Med det sagt, anbefaler vi alltid å teste på huden, på et lite område, før du prøver noe nytt. Da alle har ulike grader av sensitivitet og dette er en naturlig og aktiv ingrediens.

Selv om Bakuchiol kan være nyttig for alle anbefaler vi det særlig for deg med fet eller voksen hud. Det er spesielt bra for fet hud da det promoterer cellefornyelse og reduserer dermed oppbygging av bakterier som kan føre til mer kviser. Det er også ypperlig til vokse hud, fordi det promoterer kollagenproduksjon. Dette kan redusere synlighet av fine linjer, rynker og pigmentflekker som kommer med naturlig aldring.

Bio-Retinol fra Bakuchiol kan brukes både dag og natt, da det ikke gir samme sensitivitet for lys og sol som vanlig retinol gir.

Del med andre ✌🏽

Kanskje du også vil lese?