SLS får såpe til å skumme

Såpe i tannkrem? Hvorfor du bør unngå SLS når du pusser tennene.

Tematikk rundt tarmbakterier og mikrobiomet, har virkelig vært i vinden de siste årene. Nyere forskning har redefinert helse og hva det betyr å være et friskt menneske. Det er forholdet mellom mennesket og mikrobene i vår kropp, som holder oss levende. Når disse mikrobene er ute av balanse manifesterer det seg i sykdom. Har du noen gang tenkt på at dette ikke bare gjelder i magen, men for hele kroppen? I munnen også finner vi noe som kalles det orale mikrobiomet. Her er det å holde de gode bakteriene i live også fundamentalt for god munnhelse. Så hvorfor har vi blitt fortalt at det å skylle munnen i alkohol, eller å pusse tennene med tannkrem full av såpe en god idé? Når vi i dag vet at det å bytte ut tannpleieproduktene dine for noe med skånsomt og naturlig, er noe av det enkleste og viktigste du kan gjøre. Ikke bare for tennene dine, men for generell helse og velvære.

 Hva er egentlig SLS?

Når du blar gjennom tannkremhyllen i butikken eller leser ingredienslisten på tannkremen din hjemme, kan du bli litt overrasket. Du vil fortoppdage at mange tannkremer inneholder skadelige skummende agenter. Den mest kjente av disse er Sodium Lauryl Sulfat (SLS). 

SLS har vært brukt i tannpleie siden 1950-tallet. Det er en skummende agent, som du også finner i såpe, sjampo og husrengjøring. Fristende å putte i munnen? Det synes ikke vi.

Er det virkelig såpe i tannkrem?

I 1824 oppfant en amerikansk tannlege ved navn Dr. Peabody den første moderne tannkremen, som minner om det vi bruker i dag. Denne tannkremen bestod av såpeblandinger som inneholdt natron. Sammen med andre ingredienser som boraks og glyserin. På denne tiden var såpeprodusenter allerede vant til å lage såpeblandinger. Og dermed så de potensialet i å produsere tannkrem i tillegg.

Skummende agenter blir tilsatt i tannkrem for å skape den tilfredsstillende skummen vi tradisjonelt forbinder med tannpuss, og en følelse av “renhet”. Imidlertid er ikke disse stoffene nødvendige for at tannkrem skal rense tennene effektivt.

Det har senere vist seg at  særlig SLS kan forårsake irritasjon og betennelse i gommer, kinn og tunge, noe som kan føre til munnssår og andre irritasjoner. Men også tørke ut munnen, og skape ubalanse i bakteriefloraen. Noe som kan føre til dårlig ånde, tannråte og tannkjøttsykdom. Med andre ord, det motsatte av hva man ønsker å oppnå med en tannpuss.

Hvorfor er SLS Skadelig?

SLS er så skadelig at Den europeiske unionen (EU) allerede har forbudt det i matvarer. Men det brukes  fremdeles i mange tannkremer, og andre kosmetiske produkter. 

En artikkel fra 2019 publisert av Association of Military Surgeons of the United States (AMSUS) antydet at SLS forstyrrer fibroblaster. Fibroblaster er celler i bindevev som produserer kollagen og andre fibre som er viktige for sårheling. SLS har en så sterk effekt at det potensielt kan forårsake munnssår, munnhulesår og avskalling inne i munnen. 

Hvis du tror at dette er en myte, vil vi gjerne utfordre deg til å  prøve en uke uten disse ingrediensene og se hvordan du føler deg. Vi kan vedde på at du aldri ønsker å gå tilbake til det.

Munnens Mikrobiom – portalen til god helse (og bedre ånde!)

Munnens Mikrobiom er et komplekst økosystem av mikroorganismer som inkluderer over 6 millioner bakterier. Fordelt på mer enn 700 ulike arter. Summen av disse mikrobene spiller en viktig rolle i opprettholdelsen av munnhelsen. Både ved å bidra til å kontrollere veksten av skadelige bakterier, opprettholde en balansert pH-verdi og styrke tannemaljen. Når din bakteriebalanse er god, har tannhelsen din en tendens til å være god.

SLS kan skape ubalanse i Mikrobiomet

Når balansen i munnens mikrobiom blir forstyrret, kan det føre til en rekke munnhelseproblemer. SLS har vist seg å ha potensielle negative effekter på munnens mikrobiom av følgende grunner:

  1. Tørking av slimhinnene: SLS har en avfettende effekt som kan fjerne naturlige oljer og fuktighet fra munnens slimhinner. Dette kan føre til at slimhinnene blir tørre og irriterte, noe som gjør det vanskeligere for kroppen å opprettholde en sunn mikrobiom.
  2. Forstyrrelse av den naturlige bakteriebalansen: SLS kan også forstyrre balansen mellom gunstige og skadelige bakterier i munnhulen. Dette kan føre til en overvekst av skadelige bakterier som kan føre til tannråte, tannkjøttsykdommer og andre munnhelseproblemer.
  3. Skadelig for gunstige bakterier: Noen studier har vist at SLS kan være skadelig for visse gunstige bakterier som normalt finnes i munnhulen og som spiller en viktig rolle i opprettholdelsen av en sunn mikrobiom.
  4. Mulig sammenheng med munnirritasjoner: SLS har blitt knyttet til munnirritasjoner, som sår og sår i munnslimhinnen. Disse irritasjonene kan også påvirke munnens mikrobiom negativt.

Munnene våre er porten til vår totale helse og velvære. Fra maten vi spiser til produktene vi bruker, har hver eneste ingrediens vi kommer i kontakt med i munnen betydning.  Viktigheten av rene og fluorfri tannpleieprodukter og god munnhygiene er derfor noe av det viktigste for vår totale helse og velvære.  Det du ønsker å oppnå er en balanse, og at det ikke er overvekst av ugunstige bakterier i biofilmen som dekker tennene dine. For å oppnå dette må du ha holde gustige bakterier i live også.

Les mer om munnens Mikrobiom her og hvordan å ta vare på den her.

Kjøp naturlige og trygge tannhelseprodukter uten Fluor og SLS her

Bakgrunn og forfatteren

*Store deler av denne artikkelen er oversatt fra en original artikkel skrevet av Dr. Derek Gatta: Han er medgrunnlegger av RiseWell, men er også partner ved Dr. Max & Dr. Gatta PLLC tannlegepraksis i Florida, USA.

Flere kilder: 

Effect of sodium lauryl sulfate on recurrent aphthous stomatitis: A systematic review

Side effects of sodium lauryl sulfate applied in toothpastes: A scoping review

Del med andre ✌🏽

Kanskje du også vil lese?