Collagen explained

Nordic Superfood Collagen Premium +

Kollagen fra A-Å

Er det et produkt vi får mange spørsmål og henvendelser om er det vårt Collagenpulver. Hjelper collagen mot rynker? Hva er collagen? Funker det? Hvordan tar man det? Hva er forskjellen på marint collagen og annet typer jeg har sett reklame for? Og så videre…

Med denne artikkelen ønsker vi å forklare Kollagen fra A-Å, på en veldig enkel måte som alle forstår. Vi forteller deg hva det er og hvordan det fungerer. Samt gi deg noen tips til enkle måter å ta det på, og sikre best mulig opptak for best effekt.

north sea marint kollagen
collagen 1

Hva er Kollagen?

Kroppens byggeklosser

Collagen er et bioaktivt komplekst protein som vedlikeholder styrke og fleksibilitet gjennom hele kroppen. 25–35% av alt protein i kroppen består av kollagen. Collagen er en viktig del av skjelett, bindevev og brusk, men også hår, negler, bindeledd, organer og blodårer. Hele 70% av huden og 36% av skjelettet består av kollagen. Det er et protein som består av opp til 19 ulike aminosyrer.

Hvorfor velger vi marint kollagen?

Collagen kan komme fra ulike animalske kilder, fra storfe og svin til eggeskall og marine kilder. Disse kildene vil ha ulike kvaliteter, og vår anbefaling er å velge en marin kilde. Årsaken til dette er fordi marint kollagen er lettere for kroppen å absorbere: Der andre typer kollagen har en molekylvekt på 10.000–30.000 dalton, er marint hydrolysert kollagenpulver sine proteiner gjort om til mindre peptider på bare 2.000 Dalton. Dette gjør det mulig for kroppen å absorbere.

Hva hjelper Collagen for?

Kroppens byggeklosser

Kollagen Stimulerer produksjon og veksthormotet HGH som hjelper kroppen omvende fett til energi og oppygging av cellene. Fra midten av 20 årene vil kroppen sin egne produksjon av collagen og elastin reduseres gradvis. Dette betyr at man vil få både tynnere, svakere og tørrere hud. Den vil også få mindre elastisitet som etterhvert viser seg som rynker og fine linjer.

Flere studier har vist at kollagentilskudd kan ha en positiv effekt på blant annet hud. Summen av helsepåstandene som er dokumentert og godkjent av EFSA (European Safety Food Authority) inkluderer følgende:

  1. Bidrar til å opprettholde sunne og bevegelige ledd.
  2. Kollagentilskudd bidrar til å opprettholde normalt bindevev.
  3. Bidrar til å opprettholde kroppens egen kollagenformasjon i huden.
  4. Collagen bidrar til å forbedre hudens struktur og motvirke rynker og slapp hud.
  5. Kollagenmangel kan forårsake ømme muskler og leddproblemer.

Kan Kollagen være bærekraftig hvis det kommer fra dyr?

Ulike typer collagen kommer fra ulike kilder, og i hvilken grad det er miljøvennlig vil bero på selve kilden. Marint kollagen er den mest bærekraftige kollagenet på markedet. Det er laget fra biprodukter av villfanget torsk. Dette inkluderer alt som er igjen etter fisken er foredlet fisk, som f.eks. skinnet. Disse biproduktene er noe som er ellers i stor grad ville blitt kastet. Dette fører dermed til bedre utnytting av naturressurser, samtidig som det reduserer avfall og svinn.

Mengden havfiske i dag overgår fortsatt etterspørselen etter og produksjonen av kollagen. Selv i et scenario der mengden havfiske gikk ned, vil man fortsatt kunne produsere collagen fra fisk, utelukkende fra eksisterende biprodukter. Og Dermed uten noe større påvirkning på det miljømessige fotavtrykket.

Dette er årsaken til hvorfor flere veganere og vegetarianere velger å likevel ta marint collagen, i mangel på et helt plantebasert alternativ.

Behøver man virkelig kollagentilskudd?

Vi ønsker ikke å si at du behøver noe som helst, ettersom alles livsstil, ønsker og behov er individuelle. Men, vi anbefaler collagenpulver om man ønsker et tilskudd som kan bidra til å redusere de ovennevnte problemområdene. Etterhvert som man blir eldre går kroppens produksjon av kollagen ned. Fra man er 30 år mister man ca. 1,5% kollagen pr år:

Alder
Beregnet tapt kollagen
40–50 15 %

50–60

30 %
60–70 45 %
70–80 60 %
80-90 75 %
90 + 90 %

Når vil jeg merke resultater fra å ta kollagentilskudd?

Som med de fleste kostholdsendringer og tilskudd vil det ta tid for kroppen å venne seg til endringene om omsette de fullt ut. Hvor raskt man merker resultater fra kollagenpulver vil derfor være svært individuelt, og det avhenger også av livsstilen din ellers. Noen merker det bare etter noen få uken, men generelt sier de fleste at det første er rundt 6 uker de virkelig ser og føler en forskjell.

Når vil jeg merke resultater fra å ta kollagentilskudd?

Hvilken effekt et individ vil føle etter å ha tatt kollagen pulver en stund vil variere. Generelt er forventet effekt bedre helse på flere plan, som bl.a. mer energi, mindre vondt i muskler og ledd og bedre tarmhelse og en betennelsesdempende effetk (som er knyttet mot mange andre mulige plager).

I tillegg vil mange oppleve en bedring av kvalitet på hud, hår og negler. Ettersom Kollagen er et protein, som metter, kan det også når tilsatt i mat bidra til regulering av blodsukker, og dermed indirekte bidra til vekttap.

Bli bedre kjent med de kliniske studiene rundt helse knyttet til collagentilskudd.

Hvordan tar jeg collagen?

Vi anbefaler alltid å ta rent marint collagenpulver uten tilsetninger fremfor evt piller. Ulike merker og typer vil ha ulik smak, men Collagen Premium + som vi er forhandler av er et smaksnøytralt pulver som du kan enten bare blande i vann eller i både mat og drikke du inntar i hverdagen enten det er smoothie, kaffe, yoghurt eller i bakevarer.

For at kroppen skal få best utnyttelse av collagenproduktet anbefaler vi det i kominasjon med en produkt som er rikt på c-vitamin som f.eks. Tindved, nyper og andre bær.

Du finner oppskrift på vår collagen vitamin-c booster smooothie HER.