Helse & Velvære

Munnens Mikrobiom. Hvorfor trygg tannkrem og munnskyll er viktig for hele kroppen?

Tannhelse. Fra en gammel bakterie-teori til et viktig paradigmeskifte

Før i tiden var teorien at det var bakterier som var årsaken til hull i tenner og tannkjøttsykdommer. Dette er en utdatert teori, som man nå vet ikke er tilfellet, takket være oppdatert forskning.

Sykdom kommer ikke fra frøet (bakterien) men jordsmonnet (mikrobiomet). Med andre ord sykdom kommer fra ubalanse i bakteriefloraen. Dette har ført til et viktig paradigmeskifte innen den forskningsbaserte forståelsen av tannhelse.

I 2009 skrev  The Journal of the American Dental Association (JADA) erklærte at periodontal sykdom er en sykdom i biofilmen. Med andre ord, det er ikke en enkel bakterie, men heller et problem med miljøet i munnen som kan føre til tannkjøttsykdom.  En negativt skifte i dette miljøet kan føre til overvekts av ugunstige bakterier Streptococcus mutans, assosiert med tannråte. Eller Porphymonas gingivalis bacteria, som er koblet mot periodontal inflammasjon and progresjon av tannkjøttsykdom. Å holde mikrobiomet i balanse, er derfor kritisk for å holde munnen frisk – noe naturopater har vært inne på i mange mange år.

Det orale Mikrobiomet forklart

Munnen din består av over 6 millioner bakterier, fordelt på mer enn 700 ulike arter. Når din bakteriebalanse er god, har tannhelsen din en tendens til å være god. Det du ønsker å oppnå er en balanse, og at det ikke er overvekst av ugunstige bakterier i biofilmen som dekker tennene dine. For å oppnå dette må du ha holde gustige bakterier i live også.

Dessuten når du oppnår en balansert bakterieflora holder spyttet ditt en nøytral PH-balanse. Dette betyr at det også inneholder rikelig med enzymer som er viktig for god fordøyelse.

Når bakteriefloraen er ute av balanse skjer det 3 ting:

Forstyrrende elementer skapt av såpeprodusenter for over hundre år siden

Konstante forstyrrelse på mikrobiomet i munnen kan skape en kronisk ubalanse. Hva du spiser og stress er begge ekstremt medvirkende faktorer. Matvarer med for eksempel mye sukker i fører til en lav PH i munnen som anses for å være ugunstig.

Men i moderne tannhelse er også de produktene du bruker daglig til å rengjøre tennene en viktig påvirkende faktor. Mange tannhygiene produkter vi fortsatt bruker i dag ble utviklet av såpeprodusenter for over hundre år siden. Og er ofte basert på nettop dette: såpe!

Andre ting de gjerne inneholder er alkohol, fluor og andre kjemikalier. De siste 50 årene har det vært mye fokus på å fjerne eller drepe alt av bakterier – og det er noe flere av disse ingrediensene gjør best. Problemet med dette er at det er nettopp denne elimineringen av “alt” som skaper ubalanse. Hvis man ser på den følgende helhetlige retning til å forstå kropp og helse, skjønner man raskt at krigføring mot alt av bakterier ikke gir mening:

  1. Menneskekroppen består at trillionvis med mikrober aka mikro- og makrobiomet
  2. Dette mikrobiomet styrer oss på dikterer vår helse
  3. Den aller beste måten å holde seg frisk, uansett hvor, inkludert i munnen, er å respektere og samarbeide med, fremfor å krige mot, disse mikrobene.

Kjøp naturlige og trygge tannhelseprodukter her

Fluor: anbefalt av tannleger siden 1960.

Fluoride har blitt brukt av tannleger og tannpleier siden 50-tallet. Men hva der det egentlig?

Terminologien Fluorid er en generell term for kjemiske komponenter som innholder elementet fluorin, sammen med andre elementer. Du finner det i bl.a. drikkevann, tannkrem, munnskyll og andre kjemiske produkter

I sin aller reneste for er fluorine kjent som det mest reaktive av alle elementer, fordi det er ekstremt etsende og giftig i store mengder. Dette er grunnen til at fluorin kun eksisterer i naturen sammen med minst et annen element. Så på en tannkrem vil du se det merket med sodium fluoride og ikke bare fluoride. Visse steder i verden tilsette fluorid i drikkevann, da det er noen som tror det bidrar til bedre offentlig tannhelse. På tross av at det finnes lite til ingen bevis som underbygger at fluoride har noen som helst fordeler.

Det er sant at fluoride reduserer karies (hull i tennene) når det påføres atopisk til tennene. Men det finnes ingen bevis på at å innta fluorid gjennom drikkevan eller svelgede produkter har noen som helst nytte.

På den andre siden kan konsumert fluorid samle seg i beina, kritiske områder som  pinealkjertelen, som er en viktig del av endoktrinsystemet. Bivirkningene av dette kan inkludere en rekke alvorlige helseproblemer, som bl.a. svakere og mer porøs beinbyggning også kjent som skeletal fluorosis.

Helsen til endoktrinsystemet ditt kan også forstyrres, som igjen kan føre til en lang liste med helseplager fra reproduksjonsproblemer og kreft, til flere former for forsinket utvikling.

Finnes det et godt alternativ til Fluor?

Hydroxyapatite finnes i  97% av tannemaljen din og beina dine. Den formen man finner i noen tannkremer ble først oppfunnet av NASA da astronauter kom hjem fra romferder og trengte å re-mineralisere tennene sine. Studier hart vist at dette stoffer virker like bra, om ikke bedre enn fluor. Og det har ingen problematikk rundt trygghet knyttet til seg. Etter nøye evaluering er det, er det verken etablert som et mulig giftstoff for verken mennesker, eller miljøet. Noen som gjør det til et trygt og miljøvennlig alternativ til fluor som heller ikke forstyrrer mikrobiomet.

Risewell mineraltannkrem
Risewell sin tannkrem inneholder hydroxyapatite som remineraliserer og styrker tennene, uten de negative bivirkningene fluor kan medbringe

Munnskyll – en flersidig problematikk

I lys av den utdaterte teorien som at å drepe “alt” er bra, har alkohol i munnskyll blitt hygienefaktor i store deler av bransjen. Dette medfører en rekke problemer.

Alkohol skaper umiddelbart en ubalanse i munnen, ved å også drepe alle de gode bakteriene. Som nevnt over kun bidrar til dårligere og ikke bedre munnhelse, og på et mer overfladisk nivå dårlig ånde.

Men det stopper dessverre ikke her. Alkohol er et stoff som er knyttet til flere kreftformer. Og dette gjelder også når du ikke drikker det. Et nytt studie fant at bare å ha en teskje med sprit i munnen i 5 sekunder førte til kretfremkallende mengder av acetaldehyd—selv om vi ikke svelger det. Denne eksponeringer fortsetter i minst 10 minutter etter at munnskyllet er spyttet ut. Dette gjelder både for munnkreft, men også kreft i hodet og nakken, indikerer et annet studie.

Om du skulle være så uheldig å svelge munnskyll kan konsekvensene være enda mer fatale umiddelbart. Selv om de færreste svelger veldig store mengder av ganger, gir det mening at litt hver dag antagelig ikke gjør helsen din noen tjenester heller.

De fleste konvensjonelle munnskyll fra ledende merkevarer inneholder ikke bare alkohol, men også en cocktail av andre kjemikalier og giftstoffer som kan virke skadelig på kroppen.

De mest skadelige ingrediensene du finner i mange typer munnskyll er:
  • Hydrogenperoksid: Skade tarm- og fordøyelsessystemet ditt når inntatt. Kan bidra til dårlig mage, kvalme, diaré og oppkast.
  • Klorhexidin gluconat: Bidrar til økt blodtrykk og kan forstyrre hjertet og blodsirkulasjon. Dette kjemikalier dreper og bakterier som bidrar til å holde blodtrykk nede naturlig.
  • Ethanol (ethyl alcohol): Detter er en annen type alkohol enn den vi gjerne drikker, og er ikke ment å skulle konsumeres innvortes. Det kan i verste fall gi blodforgiftning og være dødelig.
  • Methyl salicylate:  Denne kjemikalien som gir deg den minty-fresh følelsen er heller ikke ment for å konsumeres. Den kan bidra til forgiftning og være spesielt skadelig om du bruker blodfortynnende medisiner.

SLS – skummende og skummelt

Hvis du titter på baksiden av de fleste tannkremer og såpeprodukter du finner i dagligvare eller Apotekhyllene er det god sjanse for at du finner ingrediensen Sodium Laureth Sulfate (SLS/SLES) på baksiden av pakken. Dette er denne ingrediensen som får produktet til å skumme, en kvalitet som har blitt “normen” innenfor disse kategoriene. SLS er en Etoksylert ingrediens. Disse ingrediensene er produsert syntetisk med bruk av Ethylene Oxide, et kreftfremkallende stoff.

En annen problematikk rundt SLS går tilbake til bakteriefloraen som diskutert over. SLS virker antimikrobielt, og tar derfor med seg mye av de gode bakteriene.

SLS bryter også ned innsiden av munnen sin naturlige beskyttelseshinne og kan derfor både virke irriterende og bidra til sår i munnhulen. Et norsk studie evaluerte nettopp dette og oppdaget flere bivirkninger knyttet mot irritasjon og sensitivitet som følge en nedbryting av munnen sin naturlig slimhinne og beskyttelsesbarriere.

Heldigvis finnes det i dag flere naturlige alternativer om man ønsker et lett skummende produkt, uten å forstyrre det orale mikrobiomet. Noen  tryggere alternativ man kan se inkluderer SLSA (sodium lauryl sulfoacetate), Sodium Cocoyl Glycinate, Disodium / Sodium Cocoyl Glutamate, Decyl glucoside,  og Lauryl glucoside.

Kjøp naturlige og trygge tannhelseprodukter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2
0