Maskne – slik unngår til kviser i coronapandmiens tidsalder

«Maske + Akne = Maskne. Hudfenomen anno 2020»

I motsetning til den bedre kjente tilstanden akne, som kan komme av flere ting og ofte har en underliggende årsak. Er maskne direkte lenket mot bruk av ansiktsmaske. Det er en form for akne som også kalles «Akne mechanica», og også kan oppstå fra for eksempel gnissing og svetting under treningstøy. Uansett hudtype og livsstil kan det ramme de fleste. Og symptomene er mest synlige i form av utbrudd rundt munn, hake og nese.

Årsaken til Maskne er den samme, gnissing, svette og dårlig ventilasjon som  gir grobunn for bakterier. Friksjon og irritasjon fra masken kan også bidra til “micro-tears” eller små åpninger i huden som gjør det enklere for bakterier å komme inn i huden, og skape ytterligere irritasjon

I løpet av en normal dag, der huden får puste vil våre hudceller også til en viss grad fornyes gjennom en dag. Men å bruke munnbind forhindrer denne naturlige prosessen, og celler og smuss blir fanget og bygges opp. Det at du svetter og kondens fra pusten din, skaper i tillegg et perfekt miljø for diverse bakterier og florere. 

munnbind maskne

God rutiner + rett maskebruk = mindre maskne

Har du også en varm svett maske? Yes, vi også! 

Vi anbefaler et munnbind i 100 prosent bomull, gjerne økologisk fordi de gjør at huden kan puste bedre. Det er også et mye mer bærekraftig valg en engangsmasker, som bidrar til ekstreme mengder med søppel. I tillegg er det viktig at du velger rett, og bruker masken på en måte som er så hensiktsmessig som mulig. Både for godt smittevern, men også forebygging av kviser fra munnbindet.

Velg et vaskbart munnbind i tøy, og pass på at du har gode rutiner

 • For å unngå at det bygger seg opp bakterier på munnbind i tøy, er det viktig at det vaskes ofte. Velg en maske som er vaskbar på 60 grader, og fra tid til annen skyll masken kjapt i kokende vann. dette forhindrer både bakterier som skaper kviser. Bidrar til mindre smittespredning. Og forhindrer oppbygging av døde hudceller.
 • Ha gjerne flere munnbind i tøy, og oppbevar de nye og brukte hver for seg i en pose. Pass på at du bytter de ofte og vasker mellom bruk.
 • Vask munnbindet med en mild vaskesåpe uten for mye parfyme eller giftstoffer som kan irritere sensitiv hud i ansiktet. Evt bare skyll det i kokende vann, dette tar også knekken på bakteriene. Såpe kan være nyttig fra tid til annen for å fjerne gammel sminke og fett.
 • Pass på at tøy munnbindet er i en størrelse og modell som passer deg. Om den er for stram kan det bidra til å irritere huden og gi små mikro-rifter.
 • Å holde ansiktsmasken og hendene som berører munnbindet rent er halve jobben. Vask hendene med såpe og vann, når du har det tilgjengelig. Hvis dette ikke finnes, bruk en trygg og pleiende antibac før du tar på masken.

Sissel edelbo munnbind i tøy

Hudpleie og hygiene for ren og frisk hud

 • Å bruke en mild og effektiv rens som Crystal Clear eller Milk melt fra BYBI Beauty, fjerner bakterier, men uten og skape ubalanse. Denne milde rensen inneholder også salisylsyre, som renser dypt i porene og fjerner blokkeringer. Vi anbefaler en 2-trinns rutine der du først fjerner makeup med en oljerens, og deretter avslutter med en skummende, men mild hudrens som du skyller av i vann.
 • En rens som stripper huden og er for sterk kan umiddelbart virke som et godt valg, men virkeligheten er at en for sterk rens skaper ubalanse. Det er viktig å beholde de gode bakteriene huden trenger for beskyttelse. Og om du fjerner “alt” vi også huden overkompensere ved å produsere mer talg.
 • Dagkremen og fukt er også viktig for å gi en god barriere. Start med en toner eller mist som inneholder hyaluronsyre. Og avslutt med en rik og pleiende fuktighetskrem. En sterk og pleiet hud som unngår å tørke ut er mer motstandsdyktig mot irritasjonen av et munnbind. Trenger huden din litt ekstra TLC? Da kan en litt fetere krem som Babe Balm gi deg den beskyttelsen du trenger. I de kalde vintermånedene kan den doble som en kuldekrem.
 • Begrens sminkebruk når du kan. La huden puste mest mulig. Sminkerester i selve munnbindet kan også bidra til at bakterier bygger seg opp. Om du bruker sminke bruk et rent og naturlig brand som bruker pleiende ingredienser.
 • Kremer som inneholder naturlige alternativ til retinol som Bakuchiol kan brukes på natten for å regulere talgproduksjonen og forebygge tilstoppinger. men forbehold bruk av denne typen aktive ingredienser til kvelden og natten når du ikke har på deg munnbind.
 • På kveldene kan det også være nyttig å ha en rutine med den typen ansiktsmasker vi faktisk elsker. Nemlig de ansiktsmaskenedu smører på huden, og som gir den en mild peeling via AHA syre eller naturlig Retinol boost (lenke til evolve gullmaske). Dette bidrar til å fornye hudcellene som hoper seg opp gjennom dagen, men uten kjemiske giftstoffer, parabener eller andre “nasties” vi styrer unna på ohyes.no
Happy masking!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.