Utvidet alfabetisk liste for næringsmidler (mat & drikke)
E-stoffer / tilsetningsstoffer (overordnet)
E-stoffer eller tilsetningsstoffer er et samlebegrep for over 400 tilsetninger. Disse igjen en klassifisert i grupper som for eksempel, kunstige fargestoffer, kunstig søtning, fyllstoffer, Konserveringsmidler, geleringsmidler og fortykningsmidler, emulgatorer og stabilisatorer.
Selv om alle disse er tillatt i mat ift EU sin regulering og anses som “trygge” under sine grenseverdier vet vi lite om summen og “cocktaileffekten” av alle tilsetningsstoffer vi utsettes for i kombinasjon med andre miljøgifter vi utsettes for på daglig basis.
Som hovedregel velger Oh Yes alltid produkter som er 100% fri for tilsetningsstoffer om det finnes. Om et produkt er nødt til å ha et tilsetningsstoff for å oppnå tilstrekkelig kvalitet eller holdbarhet, vurderer vi alltid om produsent har valgt det tryggeste alternativet tilgjengelig.
Gluten og glutenholdige kornprodukter
Gluten er et protein klassifisert som et lektin som du finner i en rekke kornsorter (hvete, bygg, rug), som flere og flere har vist seg å være sensitive til. Antagelig er Gluten alene ikke det verste lektinet på listen, men helt klart det som har fått mest oppmerksomhet.
Det hevdes av en del leger og tradisjonelle medier at det er det ingen data som tyder på at det er farlig, unntatt for de med cøliaki. Men noe nyere forskning tyder på at alle mennesker får i større eller mindre grad noe inflammasjon i kroppen av å innta gluten, og at hveteprotein kan trigge en immunrespons hos mange. selv om i hvilken grad er veldig individuelt. Og det er også mulig at sensitivitet og reaksjoner kommer dels eller helt fra andre stoffer i korn som for eksempel lektinet Hvetekim. For noen kan muggsopp (mykotoksiner) i korn være en trigger for inflammasjon.
Noe forskning viser også at en lav-gluten diett kan ha en positiv effekt på mikrobimonet (som igjen påvirker alt fra immunforsvaret ditt til mental helse). Og det finnes også forskning som knytter cøliaki og glutensensitivitet mot ADHD symptomer og andre psykiske diagnoser som bl.a. Autisme og schizofreni.
Antagelig er denne økende trend for glutensensitivitet en følge av at gluten og korn fra moderne landbruk ser annerledes ut enn det gjorde før i tiden. I tillegg heves moderne og industrielle brødprodukter raskere (og dermed bryter ned mindre av glutenet enn ved tradisjonelle metoder som surdeig) i tillegg har mye butikkbrød tilsatt gluten (i tillegg til en rekke e- stoffer) for økt holdbarhet og opplevelsen av saftigere bakst.
Og for mye av det gode, kombinert med mer prosessering kan ha en tendens til å gjøre at man utvikler sensitivitet.
Vi i Oh Yes har alltid som første bud å velge ekte mat fremfor prosessert. Så om valget sto mellom et økologisk surdeigsbrød eller et prosesser glutenfritt produkt av mais og stivelse hadde valget falt på brødet. Med det sagt, i den typen produkter vi selger ser vi at det helt fint kan være både naturlig og glutenfritt, uten at det betyr kompromiss på kvalitet. Og derfor velger vi å unngå alt av gluten og glutenholdig korn, både fordi vi anser det som unødvendig. I tillegg til at det er mer inkluderende enten du har cøliaki, en intoleranse, eller bare har valgt å ikke spise gluten av personlige årsaker.
Melk
Det er stadig flere som velger dyremelk vekk fra dietten sin enten av helsemessige eller etiske årsaker. Vi mener selv av måten konvensjonell drift av melkekyr foregår er uetisk (det finnes noen unntak, men dette er de færreste). Vi mener også at det finnes bedre plantebaserte kilder til de næringsstoffene man også finner i melk.
Det er også stadig flere som utvikler allergier og sensitiviteter til både laktose og lektinet A1 kasein (melkeprotein). Det foreligger også en lang liste med forskning som knytter økt inntak av melk til en rekke livsstilssykdommer som kreft, alzheimer og diabetes i tillegg til inflammasjon i tarmen, som i bunn og grunn er rotårsaken til de fleste livsstilssykdommer. Det finnes derfor ingen former for melk eller melkeprodukter fra dyr i produkter som du finner på ohyes.no
Plantevernmidler
Selv om alt landbruk er til en viss grad regulert, slik at konvensjonell produkter skal være trygge å spise, anser vi mengden plantevernmidler i dagens mat som et potensielt miljø- og helseproblem som vi enda ikke vet nok om summen av.
Vi velger derfor alltid produkter som er økologisk sertifisert om mulig. Både når det gjelder mat, hygieneprodukter og kosmetikk. Om det ikke er mulig å oppdrive en råvare som er økologisk, stiller vi alltid spørsmål om hvorfor det er slik.
Økologisk sertifisering er en byråkratisk og dyr prosess, og for småskala-bønder i U-land er ikke dette et alternativ. Visse ingredienser som for eksempel chicle-gummi fra amazonas er derfor så og si umulig å oppdrive i store nok mengder økologisk.
Risstivelse, maisstivelse og potetstivelse
risstivelse, maisstivelse og potetstivelse er ingredienser som ofte brukes for å lage glutenfrie produkter. De har både et høyt og “tomt” karbohydratinnhold, og inneholder veldig lite fiber. Disse ingrediensene er utrolig næringsfattige og bringer ingen helsemessige fordeler inn i maten de produseres med. Vi unngår alle produkter som inneholder store andeler av denne typen stivelse da den typen produkt som regel både er prosessert og bringer ingen næringsmessige fordeler.
Raffinert sukker
Sukker, eller rettere sagt fruktosen i sukker er knyttet mot en rekke helsemessige nedsider inkludert: insulinresistens og diabetes, inflammasjon, overvekt og and autoimmune sykdommer. Som hovedregel unngår vi alle former for raffinert sukker, men tillater andre naturlige sukkerformer eller søtningsformere som kokosblomstsukker, yacon- og lønnesirup, honning, inulin, erytritol, xylitol og stevia. Samt produkter som er søtet med naturlig forekommende sukker fra for eksempel dadler.
Soya
Soya er for mange, særlig veganere en viktig proteinkilde. Vi anser det likevel som problematisk og unngår det av flere grunner. Soyabønner inneholder blant annet fytoøstrogener som har østrogenlignende påvirkning på både menneskekropper og dyrekropper. Dette er et stoff som er knyttet mot infertilitet, lav sædkvalitet, menstruasjonsproblemer og økt risiko for kreft.
Soya inneholder også goitrogener som er knyttet til hormonforstyrrelser i skjoldbruskkjertelen. Skjoldbruskkjertelen er en av de viktigste kroppsdelene våre når det kommer til hormonregulering, opptak av livsviktig jod og regulering av en rekke andre kroppsfunksjoner.
Andre stoffer som gjør at vi unngår soya er Lektiner som sies å være hovedårsaken til såkalt soyaallergi, samt kan være problematisk for tarmen ved å forårsake betennelsesreaksjoner.
Soya inneholder høye nivåer av fytinsyre, et stoff som effektivt blokkerer kroppens evne til å absorbere viktige mineraler, deriblant sink, kalsium, kobber, jern og magnesium.
I den typen kategorier vi fører i vår nettbutikk brukes som regel soya lecitin som et tilsetningsstoff, eller fyllstoff, og er derfor noe vi anser som unødvendig og ser derfor etter bedre allternativ.
Fermentert soya som soyasaus, natto og tempeh kan virke som bedre alternativ da fermentering bryter ned flere av de helseskadelige stofferne som er nevnt over, så det finnes mange som tolererer dette bedre. På ohyes.no styrer vi unna alle former for soya for å være på den sikre siden.
Ultraprosessert mat
Matvarer som har blitt endret i så stor grad at de har mistet sitt helsefremmende potensiale kalles ultra prosessert i følge NOVA-klassifiseringen, som ble introdusert av Carlos Monterio og hans kolleger ved Universitetet i São Paulo i 2009. De er som regel sammensatt av ingredienser fremfor ekte råvarer, og du finner ofte ulike former for fett og sukker som de første på ingredienslister i tillegg til en rekke tilsetningsstoffer.
Vi anser mat som den aller viktigste nøkkelen til bærekraftig helse og velvære, og unngår derfor all mat som kan klassifiseres som industriell eller prosessert til den grad at råvarene sin opprinnelige tilstand er endret.