Oh Yes sin dirty list
For oss begynner helse og ren skjønnhet med de ingrediensene man “ikke” finner i et produkt, så denne listen er grunnleggende for den standarden vi setter til alle produkter hos ohyes.no
Dette er ingrediensene kan knyttes opp til problematikk rundt helse, etikk eller miljø – Noen ganger alle tre. Alle våre partnere og leverandører er enige om å formulere produkter på en så transparent måte som mulig, uten disse ingrediensene. Samt med kontroll for mulig forurensning eller spor av disse ingrediensene.
Utvidet alfabetisk liste for kosmetikk
Aluminiumspulver
Elementalt aluminium er en av de mest vanlige ressursene i naturen, og vi er eksponert for dette elementet daglig gjennom alt fra drikkevann til legemidler. Aluminium kan også forme som salt eller oksider. Hvor giftig disse ulike formene er varierer, alt ettersom hvor lettoppløselig det er og stoffets PH. Noen aluminiumskomponenter absorberes i veldig liten grad av kroppen og derfor kan vi tillate aluminiumoksid eller aluminiumhydroksid, og det utgjør en viktig funksjonell i et produkt. Aluminiumspulver derimot er et kjent giftstoff (i større doser) og er derfor et stoff vi har nulltolleranse for på ohyes.no
BHA (Butylated Hydroxyanisole)
BHA er et tilsetningsstoff som er knyttet til kreft, hormonforstyrrelser og irritasjon på huden
BHT (Butylated Hydroxytoluene)
En Toluene relatert tilsetning som er knyttet opp mot hudirritasjon
Dyreprodukter
De fleste former for dyremusk og dyrefett er strengt forbudt på ohyes.no med disse unntakene: Cholesterol, laktose, lanolin og keratin. Om disse stoffene er tilstede og bidrar til en viktig funksjonell egenskap kan vi tillate det med forbehold at det er utvunnet på en etisk måte.
EDTA
Calcium Disodium EDTA, Tetrasodium EDTA, Trisodium EDTA, etc, are chelateringsmiddel, som betyr at de binder seg til tungmetallioner for å danne stabilt vannløselig kompleks og gjøre tungmetallioner passive. Selv om disse ingrediensene ikke er knyttet til konkrete helseproblemer for mennesker, kan de muligens skape problemer for liv i havet og havne tilbake i næringskjeden våre da de ikke brytes ned.
Ethanolaminer
Disse ingrediensene (including DEA/TEA/MEA/ETA) kan være forgiftet fre kjemikalier som Nitrosaminer, som er knyttet til kreft.
Etoksylerte ingredienset
Disse ingrediensene er produsert syntetisk med bruk av Ethylene Oxide, et kreftfremkallende stoff.
These ingredients are synthetically produced using Ethylene Oxide, a carcinogen. 1,4-Dioxane, et annet kremfremkallende stoff forrurenser også ofte etoksylerte ingredienser. For å unngå Etoksylerte ingredienser se etter følgende på produktene dine:
- Ceteareth-20, Sodium Laureth Sulfate (SLS/SLES), Ammonium Laureth Sulfate, og de fleste andre ingredienser som “-eth”
- Emulsifying wax (emulgerende voks): Dette er vanligvis en blanding avof Cetearyl Alcohol, Polysorbate 60 eller Ceteareth-20
- PEG: (Polyethylene Glycol) komponenter. There finnes over 1000 PEG´er oppgitt i INCI sin database, med varierende grad av negative egenskaper. Vi unngår alle for ordens skyld.
- Polysorbate-20, etc.
Fluorkarboner
Fluorkarboner er sterkt vann- og smussavstøtende syntetiske kjemikalier som brukes i mange forbrukerprodukter. Dessverre kan disse stoffene være svært miljø- og helseskadelige. Studier på dyr har vist at noen typer fluorkarboner gir skader på lever og foster, de kan være kreftfremkallende og påvirke immunforsvaret. I tillegg er stoffene generelt ikke biologisk nedbrytbare og kan hope seg opp i næringskjeder. Fluorkarboner er ofte å finne i kosmetikk og sminke og kan finnes på ingredienslisten under navn som: Ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate, Polyperfluoroethoxymethoxy difluoroethyl PEG phosphate, Polyperfluoromethylisopropyl ether, Perfluorononyl dimethicone, Polytef (PTFE)
Formaldehyde
Selv om dette typisk ikke er listet som en ingrediens, er “frigjørere” eller “donorer” av Formaldehyde ofte å finne på ingredienslister. Disse inkluderer bl.a. DMDM Hydantoin, Diazolidinyl Urea and Quaternium-15.
Hydroquinone
Dette er et stoff som ofte brukes for å gi deg lysere hud, da det blokerer naturlig melaninsytese. Dette kan føre til irritasjoner og missfarging av huden.. Hydroquinone er også en metabolitt av det kreftfremkallende stoffet Benzene.
Kjemisk solfilter
Noen kjemiske solfilter har blitt linket til hormonforstyrrelser. Andre som Avobenzone, kan virke tryggere, men mangler studier. Hos oss ekskluderer vi alle solkremer som inneholder kjemiske filter Benzophenone, Oxybenzone, and Octinoxate. Vi stiller også kritisk spørsmål ved evt andre kjemiske filter om muligheten skulle dukke opp. Per dags dato finner du kun solkrem med mineralfilter på ohyes.no
Methylchloroisothiazolinone and Methylisothiazolinone
Disse tilsetningene er forbudt til bruk i kosmetikk som blir værende på huden og begrenser seg til en liten andel produkter som skal renses av. De kan skape allergier og være giftig for nervesystemet.
Nitromusk (muskxylen, muskketon, o.a.)
Det finnes en lang liste med syntetiske musker som brukes i parfyme. To av disse er Nitromusk og Polysyklisk Musk. Begge er knyttet mot en rekke helse- og miljøissues fra at de kan være forstyrrende for endoktrinsystemet, til at de ikke brytes ned i naturen. Derfor unngår vi alltid denne formen for kjemiske ingredienser i parfyme.
Parabener
Visse parabener har blitt påvist å virke hormonforstyrrende. Ut av forsiktighet forbyr vi alle former for parabener hos oss. dette inkluderer de mest vanlig som Butylparaben, Isopropylparaben, Methylparaben.
Perfluorert forbindelse (Perfluorinated compound PFASs or PFCs)
Dette finnes over 3000 fluorerte forbindelser som brukes i en rekke produkter fordi de virker avvisende på olje, flekker og vann. Disse komponentene er ikke nedbrytbare i miljøet og er lenket til en lang liste med helse- og miljøproblematikk. Dette inkluderer kremt, hormonforstyrrelser, leverforgitning og fedme. Unngå alle produkter merket med “perfluor” eller “polyfluor” som del av et ingrediensnavn.
Petrolatum og Parafin
Petrolatum er en halvfast blanding som kommer fra prosessert petroleum, samt en rekke andre ingredienser som er biprodukter fra destillering av petroleum. Utfordringen med disse produktene er at selve utvinningen er veldig lite miljøvennlig. Men også mulig forgiftning av PAH (PAH står for polyaromatiske hydrokarboner) som en knyttet til kreft.
Phthalates
Pftalater er en gruppe organiske forbindelser som blant annet brukes som myknere i plast og ved farging av materialer. Noen ganger finner du disse merket på produkter, men ofte gjemmer det seg under “parfyme. Siden visse ftalater har blitt knyttet opp mot hormonforstyrrelser unngår vi hele denne gruppen for sikkerhets skyld.
Polysykliske muskler
Det finnes flere typer syntetisk musk, som brukes i parfyme. To av disse polysykliske. og nitro musk har flere miljø- og helseutfordringer knyttet til seg. Fra mistenkte forstyrrelser av endokrinsystemet, til manglende evne til å brytes ned naturlig. Derfor unngår vi alle disse, og krever av parfymeprodusenter er 100% transparente rundt hva ordet “parfyme” innebærer.
Resorcinol
Brukes i hårfarge og en knyttet mot en rekke problemer inkludert allergi, irritasjon og hormonforstyrrelser.
sykliske siloksaner
Sykliske siloksaner inkluderer Cyclotetrasiloxane (D4), Cyclopentasiloxane (D5), Cyclohexasiloxane (D6), and Cyclomethicone. Data indikerer at noe av disse kan virke hormonforstyrrende og påvirke reproduksjon og endokrinsystemet vårt. De brytes heller ikke ned i naturen og kan ende opp i næringskjeden vår.
Toluene
Et løsemiddel som er giftig for immun- og nervesystemet. Det kan også i verste fall være en bidragsyter til fødselsskader. Toulene er ironisk nok forbudt i lim og maling, men er fortsatt å finne i mye konvensjonell neglelakk
Triclosan and Triclocarban
Disse ingrediensene er antibakerielle og brukes i rengjøringsmiddel og billig deodorant. De er assosiert med hormonforstyrrelser, og brytes ikke ned i naturen.
Bivoks og andre biprodukter
På ohyes.no tillater vi honning pollen og propolis fra bier, som er både trygge og dokumentert effektive ingredienser. Vi ber om dokumentasjon fra alle leverandører og deres underleverandører at alle bier er behandlet på en så humn måte som mulig. Verdens biepopulasjon minker, som ikke over godt for vårt økosystem sin fremtid. Derfor oppfordrer vi, og prioriterer merkevarer som også jobber aktivt for konservasjon og økning av biebestanden gjennom ulike aktiviteter. Vi oppfordre også kunder til å
- Styre unna Royal Jelly, som er en viktig komponent i biene sitt egen økosystem, og som det ikke finnes noen bærekraftig måte å utvinne
- Kjøpe honning, bivoks og andre bieprodukter fra produsenter som er opptatt av human behandling av bier, og jobber for økologisk mangfold
- Unngå spøytemidler i din egen hage, og skape et eget miljø der bier trives.
- Unngå produkter med spøytemidler og velge økologisk når du kan.
Carmine
Dette røde pigmentet (også kjent som called Cochineal, Cochineal Extract, Crimson Lake, or Carmine Lake, Natural Red 4 C.I. 75470) er lov, men må være tydelig merket på ingredienslisten. Carmine kan både komme fra biller, men har også de siste årene kommet i syntetisk form – og om våre produsenter bruker dette undersøker vi alltid opprinnelse og krever transparens.
Syntetiske ingredienser
Det finnes noen syntetiske ingredienser som er helt trygge både for kropp og natur. Selv om det ikke alltid er like lett å vite med 100% sikkerhet tryggheten av disse, tillater vi visse ingredienser der dette er foreløpig etablert som en sannhet og følger alltid med på siste informasjon. Vi stiller alltid spørsmål om vi opplever det finnes et bedre alternativ enn det som er brukt.
Fargestoffer
Det finnes både helt naturlige, av naturlig opprinnelse samt syntetiske fargestoffer. Uansett hva tillater vi kun disse i sminke eller produkter som er ment for å avgi farge. Vi tillater ikke mat eller kosmetikk som er farget uten at det har en nyttig funksjon. Når fargestoffer er brukt stiller vi alltid spørsmål ved valg av type farge – da det er mange faktorer som spiller inn her.
Mange tror at farge fra mineraler alltid er bedre fordi det er mer “naturlig”. Dette er ikke nødvendigvis sant fordi disse mineralene er som regel produsert i en lab, og mange mineraler kan være forgiftet av tungmetaller (som for eksempel bly som er en nervegift). Vi ber alltid på dokumentasjon på testing av spor av tungmetaller.
Noen naturlige mineraler og også utvunnet på måter som er både inhumane og verken etisk eller bærekraftig. Visse naturlige pigmenter varer heller ikke like lenge som en trygg og syntetisk motpart, og vil derfor gi en dårligere produktopplevelse. Her krever vi også at merkevarer kan dokumentere etiske arbeidsforhold og ingen assosiasjon med barnearbeid.
Petroleumsbaserte fargestoffer er også av opplagte grunner noen vi unngår.
Vi velger alltid merkevarer som velger den riktige fargen for å støtte opp deres egne mål i forhold til både kvalitet, trygghet og bærekraft. Noen velger å ha ting så naturlig som mulig, mens andre bruker heller veldig små mengder av noen syntetisk fremfor mer av en naturressurs.
Parfyme
Vi foretrekker naturlig parfyme over syntetisk. Men kan tillate parfymer så lenge ingredienslisten til produsenten er transparent og ikke inneholder noe på vår “oh no” liste. (som f.eks. Notromusk, ftalat og paraben)
“Glykoler”
Polyethylene Glycol eller PEG er ikke lov og finnes på vår oh no liste
Vi tillater. Polypropylene Glycol. Disse er syntetiske ingredienser som hjelpe huden holde på fukt, men som så langt ikke viser seg å være en utrygg ingrediens.
Tungmetaller
Bly, nikkel, kadmium og andre tungmetaller er vanlig å finne spor av i både naturlige og syntetiske fargestoffer. Selv om veldig små mengder antagelig ikke er farlig, har tungmetaller en tendens til å lagres i våre fettvev og bygge seg opp i kroppen over tid – særlig siden det finnes mange kilder til dette i andre ting enn kosmetikk (som f.eks. havfisk). Derfor er dette noe vi tar på alvor og ber om dokumentasjon på for å sikre at evt spor er på et så lavt nivå som overhode mulig, og naturligvis i tråd med evt grenseverdier som allerede er satt (men helst mye lavere). Vi foretrekker merker som jobber med leverandører og gjør uavhengige tester av alt dette.
Lanolin og Keratin
Lanolin er en trygg og effektiv olje som kommer fra talgkjertlene til sauer. Keratin kommer også fra auer, men utvinnes fra ull. Sauer trenger ikke å drepes eller skades for å utvinne disse.
med det sagt, finnes det mange former for sauedrift globalt, og det er ikke en selvfølge at verken sauer er behandlet humant, eller at de ikke er “sprøytet” med insekts vernmidler for å unngå lus, flått osv.
Det finnes lite god regulering av akkurat dette globalt., Så derfor foretrekker vi om dette kommer fra sauebønder som driver etter økologiske prinsipper eller er sertifisert av dyrevernalliansen el.l.. Og om denne typen sertifisering ikke er på plass ber vi merke om skaffe god nok dokumentasjon på etisk drift fra sine leverandører om det er mulig.
Nanopartikler
Nanopartikler (som varierer i størrelse på en skala fra 1 til 100 um, eller nanometer) er bittesmå partikler som er ment å være ekstremt små: De kan virke nyttige fordi de endrer funksjonen til en ingredient. Men fordi de er så små kan de potensielt absorberes og være helseskadelig. jo mindre jo verre.
Det er derfor for eksempel solkremprodusenter som bruker sinkoksid og titandioksid skriver at det er “non-nano”.
Det er vanskelig å vite om en liten partikkel virkelig er non-nano, eller hvor grensen går. Derfor tillater vi dette i kosmetikk og solkrem om det er slik at funksjonalitet og trygghet overgår potensiell risiko. Når det gjelder særlig solkrem er mineralfilter det tryggeste som finnes og vil alltid være et bedre alternativ enn både kjemisk filter, eller ingen solkrem i det hele tatt.
Palmeolje
Palmeolje og ting som kommer fra palmeolje er å finne i alt mellom himmel og jord. Palmeolje er naturlig, effektivt og en veldig nyttig ingrediens, som også er trygg og bruke. Problematikken rundt palmeolje ligger i måten den er utvunnet og dyrket på i dag. Nå for tiden er den meste palmeoljen der ut dyrket på en lite bærekraftig og utrolig destruktiv måte som er en stor trussel for økosystemet som en helhet, klimaet, en rekke truede dyrearter og lokale samfunn, der det dyrkes.
Løsningen derimot er ikke helt og holdent å droppe palmeolje. Vi trenger å jobbe mot en mer bærekraftig måte å utvinne dette på, og vi jobber med merkevarer som ønsker å fremme større etterspørsel etter bærekraftig palmeolje.
Petroleums Derivater og syntetiske ingredienser
Selv om vi oppfordrer og foretrekke naturlig ingredienser når dette er det beste valget, er ikke syntetiske ingredienser forbudt hos oss. Noen gang kan en syntetisk ingrediens være både trygg og miljøvennlig. Så det handler ikke alltid om naturlig vs syntetisk, men heller å evaluere ulike kilder og hva som til slutt er det tryggeste, mest etiske og mest bærekraftige valget for alle parter i verdikjeden.
Phenoxyethanol
Phenoxyethanol er en syntetisk og kontroversiell ingrediens som fungerer som et tilsetningsstoff. I visse produkter er Phenoxyethanol en 100% nødvendighet for å stabilisere og hindre vekst av mikrober i produkter som inneholder vann. EU Scientific Committee on Consumer Safety har publisert en endelig konkusjon på phenoxyethanol i 2016 og i dere 102 siders dokument opplyses følgende: The SCCS considers 2-phenoxyethanol safe for use as a preservative with a maximum concentration of 1.0%
Dette er derfor den samme mengden som vi anser som maximal grense på ohyes.no
Retinyl Palmitate
Som et retinoid kan denne ingrediensen gjøre huden din fotosensitiv så vi unngår det alltid i dagkrem, og kan tillate det om nødvendig i en nattkrem. Med det sagt prioriterer vi produsenter som bruker ulike former for naturlig, veganske retinol-liknende former som både er mer bærekraftig og medfører mindre bivirkninger. Dette inkluderer Bakuchiol og Bio-retinol fra Bidens Pilosa.
Lineære silikoner
linjære silikonformer som Dimethicone kan forbedre hudstruktur, og fylle i rynker eller tørt hår. Det er usannsynlig at disse molekylene medfører noen helserisiko, men vi anser det som noe vi ikke foretrekker å bruke av følgende grunn:
- Silikoner bryter ikke spesielt bra ned i naturen (eller i det hele tatt)
- Silikon kan tette igjen porene og virke kontraproduktivt, særlig om du sliter med akne og uren hud
Talkum
Talkum brukes i en rekke produkter fra sminke til kroppspulver og babypulver. Det er to typer problematikk knyttet til talkum:
- Talkum kan være forgiftet med asbest (har vært flere søksmål mot johnson & johnson på grunn av dette og tilfeller av kreft fra babypulver)
- Det er reell far for at veldig små partikler fra talkum kommer inn i kroppen enten gjennom inhalasjon eller gjennom kjønnsorganer.
Vi fører ikke rent talkumpulver. Og gjøre en løpende vurdering om det er nødvendig i sminken vi fører (og om det er det ber om dokumentasjon på at den ikke inneholder spor av asbest). Våre merker pt. bruker ikke talkum.
Utvidet alfabetisk liste for næringsmidler (mat og drikke)
E-stoffer / tilsetningsstoffer (overordnet)
E-stoffer eller tilsetningsstoffer er et samlebegrep for over 400 tilsetninger. Disse igjen en klassifisert i grupper som for eksempel, kunstige fargestoffer, kunstig søtning, fyllstoffer, Konserveringsmidler, geleringsmidler og fortykningsmidler, emulgatorer og stabilisatorer.
Selv om alle disse er tillatt i mat ift EU sin regulering og anses som “trygge” under sine grenseverdier vet vi lite om summen og “cocktaileffekten” av alle tilsetningsstoffer vi utsettes for i kombinasjon med andre miljøgifter vi utsettes for på daglig basis.
Som hovedregel velger Oh Yes alltid produkter som er 100% fri for tilsetningsstoffer om det finnes. Om et produkt er nødt til å ha et tilsetningsstoff for å oppnå tilstrekkelig kvalitet eller holdbarhet, vurderer vi alltid om produsent har valgt det tryggeste alternativet tilgjengelig.
Gluten og glutenholdige kornprodukter
Gluten er et protein klassifisert som et lektin som du finner i en rekke kornsorter (hvete, bygg, rug), som flere og flere har vist seg å være sensitive til. Antagelig er Gluten alene ikke det verste lektinet på listen, men helt klart det som har fått mest oppmerksomhet.
Det hevdes av en del leger og tradisjonelle medier at det er det ingen data som tyder på at det er farlig, unntatt for de med cøliaki. Men noe nyere forskning tyder på at alle mennesker får i større eller mindre grad noe inflammasjon i kroppen av å innta gluten, og at hveteprotein kan trigge en immunrespons hos mange. selv om i hvilken grad er veldig individuelt. Og det er også mulig at sensitivitet og reaksjoner kommer dels eller helt fra andre stoffer i korn som for eksempel lektinet Hvetekim. For noen kanmuggsopp (mykotoksiner) i korn være en trigger for inflammasjon.
Noe forskning viser også at en lav-gluten diett kan ha en positiv effekt på mikrobimonet(som igjen påvirker alt fra immunforsvaret ditt til mental helse). Og det finnes også forskning som knytter cøliaki og glutensensitivitet mot ADHD symptomer og andre psykiskediagnoser som bl.a. Autisme og schizofreni.
Antagelig er denne økende trend for glutensensitivitet en følge av at gluten og korn fra moderne landbruk ser annerledes ut enn det gjorde før i tiden. I tillegg heves moderne og industrielle brødprodukter raskere (og dermed bryter ned mindre av glutenet enn ved tradisjonelle metoder som surdeig) i tillegg har mye butikkbrød tilsatt gluten (i tillegg til en rekke e- stoffer) for økt holdbarhet og opplevelsen av saftigere bakst.
Og for mye av det gode, kombinert med mer prosessering kan ha en tendens til å gjøre at man utvikler sensitivitet.
Vi i Oh Yes har alltid som første bud å velge ekte mat fremfor prosessert. Så om valget sto mellom et økologisk surdeigsbrød eller et prosesser glutenfritt produkt av mais og stivelse hadde valget falt på brødet. Med det sagt, i den typen produkter vi selger ser vi at det helt fint kan være både naturlig og glutenfritt, uten at det betyr kompromiss på kvalitet. Og derfor velger vi å unngå alt av gluten og glutenholdig korn, både fordi vi anser det som unødvendig. I tillegg til at det er mer inkluderende enten du har cøliaki, en intoleranse, eller bare har valgt å ikke spise gluten av personlige årsaker.
Kunstig søtning
Denne kategorien er en av flere underkategorier på tilsetningstoffer. Selv om det er veldig splittet forskning rundt hva som er best og verst av sukker eller kunstig søtning anser vi kunstig søtning som verken helsebringende eller nødvendig når det finnes bedre alternativ.
Det finnes noe forskning som knytter stoffer som aspartame og sukralose mot økt risiko for kreft, og annen forskning som hevder at det ikke bidrar til vektreduksjon, men heller tvert i mot. Kunstig søtning kan også ha en negativ effekt på den viktige tarmhelsen (mikrobiomet) Usikkerhet råder også ift. ulike kombinasjoner, interaksjoner og påvirkning av foster og småbarn. Effekten av søtningsmidlet aspartam på hjernen er særlig omdiskutert. Produkter med kunstig søtning er også ekstremt avhengighetsskapende, og kan øke risikoen for diabetes type 2, i enda større grad enn sukker.
I tråd med våre første bud om ekte mat kombinert med at det skal være så naturlig og helsebringende som mulig unngår vi alle former for kunstig søtning inkludert: sakkarin (E954), sukralose (E955), aspartam (E951), acesulfame-K (E950) og neotam. Vi tillater urten Stevia (E 960 Steviol glykosid).
Melk
Det er stadig flere som velger dyremelk vekk fra dietten sin enten av helsemessige eller etiske årsaker. Vi mener selv av måten konvensjonell drift av melkekyr foregår er uetisk (det finnes noen unntak, men dette er de færreste). Vi mener også at det finnes bedre plantebaserte kilder til de næringsstoffene man også finner i melk.
Det er også stadig flere som utvikler allergier og sensitiviteter til både laktose og lektinet A1 kasein (melkeprotein). Det foreligger også en lang liste med forskning som knytter økt inntak av melk til en rekke livsstilssykdommer som kreft, alzheimer og diabetes i tillegg til inflammasjon i tarmen, som i bunn og grunn er rotårsaken til de fleste livsstilssykdommer. Det finnes derfor ingen former for melk eller melkeprodukter fra dyr i produkter som du finner på ohyes.no
Plantevernmidler
Selv om alt landbruk er til en viss grad regulert, slik at konvensjonell produkter skal være trygge å spise, anser vi mengden plantevernmidler i dagens mat som et potensielt miljø- og helseproblem som vi enda ikke vet nok om summen av.
Vi velger derfor alltid produkter som er økologisk sertifisert om mulig. Både når det gjelder mat, hygieneprodukter og kosmetikk. Om det ikke er mulig å oppdrive en råvare som er økologisk, stiller vi alltid spørsmål om hvorfor det er slik.
Økologisk sertifisering er en byråkratisk og dyr prosess, og for småskala-bønder i U-land er ikke dette et alternativ. Visse ingredienser som for eksempel chicle-gummi fra amazonas er derfor så og si umulig å oppdrive i store nok mengder økologisk.
Risstivelse, maisstivelse og potetstivelse
risstivelse, maisstivelse og potetstivelse er ingredienser som ofte brukes for å lage glutenfrie produkter. De har både et høyt og “tomt” karbohydratinnhold, og inneholder veldig lite fiber. Disse ingrediensene er utrolig næringsfattige og bringer ingen helsemessige fordeler inn i maten de produseres med. Vi unngår alle produkter som inneholder store andeler av denne typen stivelse da den typen produkt som regel både er prosessert og bringer ingen næringsmessige fordeler.
Raffinert sukker
Sukker, eller rettere sagt fruktosen i sukker er knyttet mot en rekke helsemessige nedsider inkludert: insulinresistens og diabetes, inflammasjon, overvekt og and autoimmune sykdommer. Som hovedregel unngår vi alle former for raffinert sukker, men tillater andre naturlige sukkerformer eller søtningsformere som kokosblomstsukker, yacon- og lønnesirup, honning, inulin, erytritol, xylitol og stevia. Samt produkter som er søtet med naturlig forekommende sukker fra for eksempel dadler.
Soya
Soya er for mange, særlig veganere en viktig proteinkilde. Vi anser det likevel som problematisk og unngår det av flere grunner. Soyabønner inneholder blant annet fytoøstrogener som har østrogenlignende påvirkning på både menneskekropper og dyrekropper. Dette er et stoff som er knyttet mot infertilitet, lav sædkvalitet, menstruasjonsproblemer og økt risiko for kreft.
Soya inneholder også goitrogener som er knyttet til hormonforstyrrelser i skjoldbruskkjertelen. Skjoldbruskkjertelen er en av de viktigste kroppsdelene våre når det kommer til hormonregulering, opptak av livsviktig jod og regulering av en rekke andre kroppsfunksjoner.
Andre stoffer som gjør at vi unngår soya er Lektiner som sies å være hovedårsaken til såkalt soyaallergi, samt kan være problematisk for tarmen ved å forårsake betennelsesreaksjoner.
Soya inneholder høye nivåer av fytinsyre, et stoff som effektivt blokkerer kroppens evne til å absorbere viktige mineraler, deriblant sink, kalsium, kobber, jern og magnesium.
I den typen kategorier vi fører i vår nettbutikk brukes som regel soya lecitin som et tilsetningsstoff, eller fyllstoff, og er derfor noe vi anser som unødvendig og ser derfor etter bedre alternativ.
Fermentert soya som soyasaus, natto og tempeh kan virke som bedre alternativ da fermentering bryter ned flere av de helseskadelige stofferne som er nevnt over, så derfor har vi tillatt noen produkter som inneholder glutenfri Tamari soyasaus i vårt sortiment.
Toluene
Et løsemiddel som er giftig for immun- og nervesystemet. Det kan også i verste fall være en bidragsyter til fødselsskader. Toulene er ironisk nok forbudt i lim og maling, men er fortsatt å finne i mye konvensjonell neglelakk
Triclosan and Triclocarban
Disse ingrediensene er antibakerielle og brukes i rengjøringsmiddel og billig deodorant. De er assosiert med hormonforstyrrelser, og brytes ikke ned i naturen.
Ultraprosessert mat
Matvarer som har blitt endret i så stor grad at de har mistet sitt helsefremmende potensiale kalles ultra prosessert i følge NOVA-klassifiseringen, som ble introdusert av Carlos Monterio og hans kolleger ved Universitetet i São Paulo i 2009. De er som regel sammensatt av ingredienser fremfor ekte råvarer, og du finner ofte ulike former for fett og sukker som de første på ingredienslister i tillegg til en rekke tilsetningsstoffer.
Vi anser mat som den aller viktigste nøkkelen til bærekraftig helse og velvære, og unngår derfor all mat som kan klassifiseres som industriell eller prosessert til den grad at råvarene sin opprinnelige tilstand er endret.
Fairtrade
Når man snakker om etisk handel er Fairtrade den mest kjente sertifiseringen. det er et merke man oftest finner på kategorier som er ekstremt preget av uetisk behandling av mennesker som del av en industri. Dette inkluderer særlig kakao, kaffe, bananer og te. Disse er typisk råvarer som har ekstremt stor etterspørsel fra vesten, men som dyrkes utelukkende i utviklingsland. I tilfellet av kakao er det eksempelvis slik at 90% av all kakao kommer fra Afrika sin vestkyst, der majoriteten av menneskene involvert er behandlet uetisk, og lever i så stor fattigdom (under korrupte regjeringer) og derfor ikke har noe makt. Parallelt presses priser på sjokolade i vår del av verden.
Selv om fairtrade er en viktig sertifisering, er det mulig å handle etisk kakao eller andre råvarer uten å ha denne merkingen. Noen av våre merker som for eksempel Goodio velger for eksempel å handle direkte via kooperativer av bønder. Men fordi det ikke finnes noen sertifisering for “direct trade” fremkommer ikke dette på pakken, selv om dette er enda bedre enn fairtrade.
På ohyes.no kan du alltid være trygg på at de råvarene brukt til de produktene vi jobber med alltid er innhentet på en så etisk måte som mulig.
Vegansk vs. dyreprodukter
Av alle de spiselige produktene du finner på ohyes.no er 99% av de i dag veganske. Og så lenge det ikke finnes noen veldig god grunn til at man skal bruke dyreprodukter unngår vi det. Både av etiske og miljømessig årsaker, men også fordi det er det mest lettvinte og inkluderende. Det ene produktet du finner hos oss i dag blant næringsmidler som er dyrebasert er Collagen. Det collagenet vi bruker er marint og kommer fra torskeskinn av villfanget Norsk torsk. Selv om det er mange utfordringer med fiskeindustrien som vi er i mot, så er det fortsatt nok fiske til at de biproduktene som kommer fra torsk overgår etterspørselen av Collagen. Så så lenge dette er tilfellet anser vi det som det mest etiske og bærekraftige valget da vi heller ser at biprodukter kommer til nytte fremfor å kastes. Pt finnes det ingen gode plantebaserte kilder til Collagen.
Økologisk
Om mulig velger vi alltid økologiske produkter. En viktig sak for oss er mindre bruk av sprøytemidler, kunstgjødsel samt mer etiske og miljøvennlige forhold for både planeten og mennesker involvert. Med det sagt er det ikke alltid mulig å få tak i noe som er sertifisert av ulike grunner. For småskalaprodusenter i utviklingsland er sertifisering både tidkrevende og dyrt. Derfor finner du noen produkter hos oss som ikke er økologiske. Et eksempel på dette er True Gum, som er basert på Chicle gummi fra regnskogen i sør-amerika, en råvare som er veldig vanskelig å skaffe i store nok mengder med økologisk sertifisering. Et annet eksempel en Nordic Superfood sine pulver. Disse er basert på ville Nordiske bær, som vi vet vokser på naturen sine premiser over hele Norden. Men ikke kan merkes som økologisk om det ikke kommer fra en “sertifisert del av skogen”.
Bivoks og andre biprodukter
På ohyes.no tillater vi honning, pollen og propolis fra bier, som er både trygge og dokumentert effektive ingredienser. Vi ber om dokumentasjon fra alle leverandører og deres underleverandører at alle bier er behandlet på en så human måte som mulig. Verdens biepopulasjon minker, som ikke lover godt for vårt økosystem sin fremtid. Derfor oppfordrer vi, og prioriterer merkevarer som også jobber aktivt for konservasjon og økning av bestanden gjennom ulike aktiviteter. Vi oppfordre også kunder til å
- Styre unna Royal Jelly, som er en viktig komponent i biene sitt egen økosystem, og som det ikke finnes noen bærekraftig måte å utvinne
- Kjøpe honning, bivoks og andre bieprodukter fra produsenter som er opptatt av human behandling av bier, og jobber for økologisk mangfold
- Unngå spøytemidler i din egen hage, og skape et eget miljø der bier trives.
- Unngå produkter med spøytemidler og velge økologisk når du ka