Hvordan finner jeg den beste ansiktsrensen for min hud? En komplett guide til ulike typer hudrens.

Hvorfor er det viktig å rense huden? Ansiktsrensen er et viktig steg i hudpleierutinen, og legger et rent grunnlag for de produktene du påfører etterpå. På kvelden er ofte rens et steg for å fjerne både sminke og skitt som har samlet seg gjennom dagen. Mens på morgenen er det er viktig steg som fjerner døde hudceller og svette. Slik at huden din er klar for  å absorbere serum og fuktighetskrem. Men hvordan vet du hvilken type ansiktsrens er rett for din hudtype?

Et paradigmeskifte over mot mildere typer rens

Tradisjonelt har man typisk anbefalt en oljerens eller rensemelk for sensitiv eller tørr hud, mens for fet hud eller hud med akne og kviser er det som anbefales en gele, skum eller noe enda sterkere som inneholder for eksempel salisylsyre. Men er dette alltid det beste?

En del nyere kunnskap rundt hudens helse kan indikere at alt vi tror om valg av ansiktsrensrens kan ha noen fallgruver. Hud som for eksempel er plaget av fet hud, store porer, akne, rosascea m.m. er ute av balanse og inflammert. En av de viktigste tingene vi må ivareta for å opprettholde denne balansen er huden sitt mikrobiom (bakterieflora). Ved å bruke renseformler som er for “effektive” fjerner vi huden sin naturlige beskyttelsesbarriere.

I tillegg, når du fjerner absolutt alt av olje og talg fra huden, er det den enkleste måten å signalisere til huden at den skal produsere desto mer av nettopp dette. Det er derfor en kraftig rens som typisk inneholder SLS eller annen sterk såpe kan virke mot sin hensikt og ende i overproduksjon av olje og talg. Defor kan sterke renseformler bidra til å skape mer akne.

Hvilke ulike typer ansiktsrens finnes?

Oljerens

En oljerens er en oljebasert ansiktsrens. Fordelen med å bruke olje til å rense er at fordi “likt løser likt” vil oljen også fjerne alt av oljebasert smuss som sminke og solkrem effektivt, samtidig som næringen i oljer gir tilbake til huden. Det er mulig å bruke rene oljer som ikke blokkerer porene som f.eks. jojobaolje og arganoljer. Men de fleste naturlige hudpleiemerker har også en egen oljerens som har en baseolje i bunn, men også andre oljer og ekstrakter for å gi den flere både rensende og pleiende egenskaper. noen merker tilsetter også et naturlig skummende middel, slik at når du tilfører litt vann vil formelen skumme lett før du vasker den av med en klut. Og for mange vil det kjennes tilstrekkelig.

Gel- Skum- og vannbasert rens

Gele- og skumrens er to former for skummende vannbasert rens. De er gjerne designet for å fjerne talg og olje, gi en dyp rens.  Samt drepe bakterier som kan bidra til uren hud. Ofte kan de virke antiseptiske eller inneholde syrer som er eksfolierende.

En skumrens kan være nyttig når du trenger en litt dypere rens, eller i disse dager hvor man bruker munnbind og flere bakterier og døde hudceller samler seg gjennom en dag. Men vi anbefaler å velge din skumrens med varsomhet. Se etter noe som fortsatt er relativt mildt, ikke inneholder SLS/SLES og gjerne har probiotiske egenskaper. Slik sikrer du at huden sin balanse og beskyttelsesbarriere ivaretas.

Rensemelk og krem rens

En kremrens er ofte tykk og kremete. Den inneholder fuktgivende ingredienser. En rensemelk renser huden forsiktig, uten å strippe den for naturlige oljer. Noen kremrenser er tilsatt litt skummende middel, slik at de begynner å skumme med litt vann. Så om du liker noe som skummer, men vil ha et mildere og mer pleiende alternativ til gele eller skumrens, kan det være et godt alternativ.

Micellar water

Micellar Wayer er perfekt etter dager der man har minimalt med sminke. Eller som en kjapp rens på morgenen uten å måtte ta en full ansiktsvask. Bare ta et par pumper på en bomullspad og vipps så får du en mild og enkel rens. Uten for mye styr eller at du trenger å skylle ansiktet med vann. Micellarvann har av den grunn blitt en “cult staple” på baderommet til enhver “french girl”. Dette vannet fjerner overflødig smuss og svette. Men uten å skape noen form for ubalanse eller stramhet i huden. Det er også deilig “hassle free”

Hvilken type ansiktsrens passer best for min hudtype?

Ansiktsrens for uren og fet  hud

De fleste som faller i denne hudgruppen er ofte den vanskeligste. Fordi det handler om hvordan å få ren og kvisefri hud på kort tid. Her vil vi gjerne understreke at ofte kommer akne og kviser fra en underliggende årsak, og svaret er ikke alltid i rensen. Noen ganger kan endring i diett eller livsstil hjelpe i større grad.. Med det sagt finnes det noen retningslinjer man kan følge for å velge rett som det av en helhetlig rutine.

Selv om det virker litt motsiende, kan ofte den beste hudrensen for uren hud være en oljerens.  Enten alene eller som del av en 2-trinns “double cleaning” program. Det er viktig å huske at å fjerne alt av bakterier vil skape en ubalanse og gjøre at huden får inflammasjon. For sterke produkter kan også virke irriterende og blusse opp eksisterende inflammasjon.  I tillegg, når man stripper huden for alt av oljer og sebum, vil huden som et resultat bare produsere desto mer talg. Så tenk som i kjemien: “likt løser likt”. Vi har sett mirakuløse resultater på akne og uren hud, ved å gå over fra en sterk skummende rens til en mild oljerens.

Hvis du foretrekker en rens som skummer som et steg 2 etter oljerens: Er det lurt å se etter en mild variant med probiotiske egenskaper som BYBI Beauty Crystal Clear.

På morgenen når du ikke skal fjerne sminke, men bare trenger noe lett for å preppe huden kan også micellarvann være et godt alternativ som er snill mot huden. Det er også enkelt og kjapt og krever ikke noe vann utover selve rensevannet på en bomullspad.

Ansiktsrens for sensitiv og tørr hud

Har du sensitiv hud som lett blir tørr eller får eksem? Da kan vi anbefale enten en oljerens eller en mild hudrens i form av rensemelk. Som for eksempel Milk Melt fra BYBI beauty, eller oljerens fra Henua Organics. Det alle viktigste er å velge en rens som ikke stripper vekk for mye av huden sine naturlig bakterier og fuktlager.

Ulike sensitive hudtyper kan ha en tendens til reagere på parfyme. Men også naturlige ingredienser som eteriske oljer eller ekstrakter. Så det kan være lurt å velg en rens som både bruker milde oljer i basen som

Ansiktsrens for kombinasjonshud

En kombinert hudtype kan være både tørr og fet samtidig. Noe som gjør at den kan trives med ulike typer av renseprodukter og konsistenser. Her handler det om å finne en balanse. Og du kan om du vil bruke ulike produkter der du fokuserer på ulike deler av huden.

Double Cleansing er perfekt i den forstand ved at oljen både fjerner smuss og sminke, samtidig som den mykgjør og pleier. Mens en melk eller mild gele gir siste finish.

Double Cleansing: den koreanske rutinen “alle” følger akkurat nå

Hørt om dobbel rens eller double cleansing? Dette er “siste skrik” og en viktig del av koreansk hudpleie (K-beauty).

En oljerens er det første steget i den nye dobbelrens og i en koreansk hudpleierutine. Det første steget med  en oljerens som fjerner alt av oljebaserte rester i ansiktet som sminke, overflødig talg og solkremrester.  Samt andre partikler som typisk  ligger som en hinne på huden etter en lang dag. Tenk som i kjemien: likt løser likt. Olje løser opp olje og er derfor et viktig  steg for å få vekk oljebaserte urenheter som fører til at porer blir tette. Samtidig pleier en oljerens, fremfor å strippe den for alle de gode bakteriene huden din trenger for å være sunn.

Det andre trinnet inkluderer som regel en vannbasert rens som en gel eller et skum. Dette siste trinnet fjerner både overflødige oljerester. Men trenger også dypere ned i porene og gir en dypere rens.

Her vil vi dog påpeke at ved å bruke en for hard ansiktsrens på huden som fjerner ”alt” vil du signalisere til huden din at den må produsere desto mer talg og sebum. Derfor anbefaler vi å velge et relativt mildt alternativ som en probiotisk gel eller noe enda lettere som en skummende krem rens.

Vil du lære mer om om naturlig, vegansk og økologisk hudpleie? Les hele vår guide her.

Hva annet bør jeg tenke på når jeg velger ansiktsrens?

Tro til vår egen “rene standard” mener vi at det mest bærekraftige for både din hud og planeten er å velge noe som er både naturlig og effektivt.  Og derfor også spiller på lag med huden din fremfor å irritere den. Selv om veldig “effektive” renser kan virke som en problemløser på kort sikt. Er det ofte slik at man blir veldig avhengig av de. Og at fra å gjøre ting litt bedre først, blir det ofte verre til slutt.

En sunn hud er en hud i balanse, og dette fordrer et sunt mikrobiom (bakterieflora) samt et naturlig fettlag på huden. Hva du spiser og faktorer som stress vil gi større resultater enn noen som helst form for hudpleie kan. Så vårt beste tips mot uren hud og kviser er å jobbe med innsiden. Vi elsker denne Podcastepisoden av Sakara Life, der Whitney Tingle forteller sin historie. Om mer enn et tiår med Heavy akne der hun prøvde “alt” – og mat til slutt ble løsningen.

I tillegg mener vi at det hjelper å velge produkter som også ivaretar disse faktorene fra utsiden. Mikrobiomet på huden, i munnen og helt ned i magen henger nemlig samen (også kjent som makrobiom).

Gjennomgående og vanlige ingredienser vi velger å styre unna

Noen av de bestselgende og mest kjente merkene på markedet som Cetaphil og Clerasil inneholder parfyme som kan irritere og skape allergi. SLS og alkohol, som stipper huden for sin naturlige beskyttelsesbarriere. Og opp til 5 ulike parabener, som er en gruppe ingredienser vi unngår da mange av disse er påvist å virke hormonforstyrrende.

Den finnes en rekke renere og mer naturlige alternativ på markedet. Så når du velger rens, ta gjerne et titt bak på flasken og unngå produkter som inneholder ordet parfyme,. SLS (sodium lauryl sulphate) eller parabener. Parabener finner du som ord som ender på – paraben som f.eks.Methylparaben, Butylparaben, Ethylparaben.

Les mer om vår rene standard her.

Del med andre ✌🏽

Kanskje du også vil lese?