Green Living Naturlig skjønnhet

Hva inneholder solkremen din? Alt du trenger å vite for å velge naturlig, miljøvennlig og trygg solkrem

Naturlig Solkrem FAQ

Hva er naturlig solkrem?

Naturlig solkrem er også bedre kjent som mineralsolkrem eller solkrem med fysisk filter. Dette er fordi solbeskyttelsen som typisk brukes er sinkoksid, titandioxid eller en kombinasjon av disse to. Disse mineralene blokkerer skadelige UV stråler fysisk. Fremfor å absorbere strålene, som det kjemisk solfilter gjør.

De fleste naturlige og økologisk sertifiserte solkremer inneholder heller ikke andre potensielt skadelige kjemikalier som parabener, ftalater, parfyme eller siloksaner. Majoriteten av den solkremen du finner i hyllene til matbutikken, apotek el.l. inneholder kjemiske solkrem. Disse bruker typisk kjemikaliene oxybenzone og avobenzone til å absorbere UV stråler.

Som regel er en naturlig solkrem mer miljøvennlig, men også tryggere å bruke for både voksne og barn.

Hvorfor bør jeg velge en naturlig mineralsolkrem?

1. Naturlig solkrem er sunnere for deg

Zinkoksid og titaniumdioksid er de eneste solkremingrediensene som både beskytter mot skadelige UV stråler, men også anses som 100% trygge for deg og miljøet.

En kjemisk solkrem inneholder gjerne ingredienser som er laget av petroleum og andre ingredienser som som trolig er skadelig for endoktrinsystemet ditt (hormonforstyrrende). Ingredienser som oxybenzone kan absorberes gjennom huden og trenger inn i blodstrømmen din.

Nedenfor oppsummerer vi alle de ulike ingrediensene du bør se etter og unngå.

2. Mineralsolkrem er bedre for havet og korallrevet

Forskning viser at ca 14.000 tonn med solkrem ender opp i havet hvert eneste år. Majoriteten av denne solkremen inneholder oxybenzone og octinoxate, som bidrar til bleking av korallrevene. Dette er kritisk for havets biomangfold, som igjen er kritisk for kloden sin helse. Selv om korallvennlig solkrem er viktig å bruke på stranden, er det like viktig ved bassengkanten, eller er ute på tur. Enten det er via bassenget eller når du skyller solkremen av deg i dusjen, finner disse produktene veien ut i naturen gjennom sluket. Det er derfor Hawaii bannlyste salg av solkrem som inneholder oxybenzone og octinoxate fra starten av 2021.

Dette er én av mange grunner til at vi også mener man bør tenker på hva slags hudpleie, såpe og husrengjøring man velger. Fordi produkter ned i sluket = produkter ut i naturen. Og naturen vår er dessverre ikke så fryktelig glad i kjemikalier.

“Oxybenzone er spesielt giftig for den aller yngste formen for korallrev. Som gjør at nye generasjoner med korallrev ikke får mulighet til å vokse og fylle ut havet. Denne læresetningen er i tråd med generell kunnskap rundt det man allerede vet om toksilogi og barn- og unge. Nemlig at yngre former av planter og dyr kan være opptil 1000 ganger så sensitive til et kjemikalie enn sin foreldre.

Craig Downs, executive director of Haereticus Environmental Laboratory

En tankevekkende påstand, både når det gjelder solkrem til både voksne og barn. Men også alt annet vi omgir oss med i hjemmet og smører på huden. Både av hensyn til mennesker, dyr og planteliv.

solkrem i havet skader korallrev

Kjemisk solfiter fra bl.a. Oxybenzone skader havets korallrev som igjen påvirker alt dyreliv og biomangfold kloden er avhengig av

3. Mineralsolkrem = bedre for sensitiv hud

Kjemisk solkrem absorberer UV stråler, som skaper varme og irriterer huden. Kjemikaliene i seg selv kan også virke irriterende og gi svie eller kløe. Så derfor kan naturlig og ren solkrem være bedre på ømfintlig hud.

4. Umiddelbar beskyttelse

Solkrem med zinc oxide og titanium dioxide  gir også umiddelbar beskyttelse. Mens kjemisk solkrem må absorberes inn i huden i opptil en halvtime før den gir full beskyttelse. Så om du har veldig lys og sensitiv hud, er dette både mer effektivt og trygt om du skal rett ut i solen.

5. Fysisk filter forebygger pigmentflekker

Pigmentflekker, hyperpigmentering eller melasma er en relativt normal tilstand, særlig hos kvinner. Ofte kommer det av hormonell ubalanse. Mange kvinner opplever derfor å få dette etter bruk av p-piller eller under graviditet.

Kjemisk solkrem, selv med høy faktor forebygger som regel ikke disse flekkene,  og i verste fall kan gjøre denne tilstanden verre. Grunnen er fordi denne typen solfaktor absorberer solstrålene. Fysisk mineralfilter derimot blokkerer ut solstrålene kan på kort sikt forebygge. Og om du allerede sliter med pigmentflekker, kan denne typen solkrem kombinert med en god hudpleierutine og en balansert diett over tid eliminere flekkene for godt.

naturlig mineralsolkrem

SEVENTY ONE PERCENT Sun stick SPF 50+ TURQUOISE vannfast

Ingredienser man bør se etter og unngå

Det aller viktigste er å velge en solkrem som har mineraler som sin aktive ingrediens. Og gjerne som er økologisk sertifisert om mulig. Men, bare fordi en solkrem er økologisk eller har mineralfilter, betyr det ikke at andre unødvendige eller skadelige kjemikalier kan skjule seg i ingredienslisten. Her ser du er komplett liste over ingredienser vi helt unngår:

Oxybenzone, Octinoxate (A.K.A. octyl methoxycinnamate) og Avobenzone

Alle disse er både potensielt hormonforstyrrende og bidrar til bleking av korallrev. Disse er de aller vanligste kjemiske filterene i solkrem, men også de som det er mest usikkerhet rundt når det gjelder hvor trygge disse stoffene er generelt.

Retinyl palmitate, retinyl acetate, eller retinol

Selv om  retinyl palmitate og andre retinoider (en form for A-Vitamin) ikke er en direkte giftig ingredienser, er den påvist å gjøre huden fotosensitiv. Dette betyr at det kan bidra til økt sjanse for hudkreft. I tillegg til å kunne bidra til generell skade på huden og aldringstegn. Et tryggere alternativ til vanlig retinol er bio-retinol som f.eks. Bakuchiol. Les hele vår artikkel om naturlige retinolalternativer her.

Syntetiske tilsetninger som parabener og methylisothiazolinone (MIT)

Mye konvensjonell solkrem inneholder syntetiske tilsetninger som parabener og methylisothiazolinone (MIT). Disse kan bidra til nevrotoksisitet, virke kreftfremkallende, gi allergiske reaksjoner, fosterskader og hormonskader.

Mineralolje og petrokjemikalier

petrolatum, petroleum jelly, og mineralolje dukker opp i samtlige solkremer og får de til å virke fuktende på huden. Problemet er dog at petrokjemikalier  er typisk forurenset med kreftfremkallende stoffer . De kommer også fra ikke fornybare kilder, og er belastende på miljøet. Mineralolje er også en okkulisiv ingrediens og kan blokkere porer fra å kvitte seg med giftstoffer. Samt hindre huden fra å absorbere naturlig fukt fra luften. Petro-ingredienser kan ofte skape irritasjon og uren hud.

Siloksaner

Siloksaner mistenkes blant annet for å påvirke immunforsvaret hos mennesker og dyr. I innholdsdeklarasjonen blir stoffet gjerne kalt for Cyclopentasiloxane eller Cyclomethicone. Disse miljøgiftene står på den samme verstinglisten som kvikksølv og bly.  En prioritetsliste over stoffer norske myndigheter ønsker å redusere eller stanse bruken av innen 2020.

Silikoner

Silikoner som dimethicone, brukes i solkrem for å skape en smooth og homogen tekstur, samt vannfast kvalitet. Silikon er også en okklusiv ingrediens som kan tette igjen porer og skape irritasjon.

Homosalate

Homosalate er et kjemisk UV filter som kan virke hormonforstyrrende og redusere kvaliteten på sperm blandt menn og dermed bidra til problemer med å unnfange barn, i verste fall.

PABA (para-aminobenzoic acid)

PABA er en naturlig ingrediens som kan føre du allergiske reaksjoner og i verste fall endringer i ditt DNA. Heldigvis er det veldig få produsenter som fortsatt bruker dette.

Parfyme

Parfyme er en kjemisk ingrediens som ofte inneholder en rekke giftstoffer. De kan føre til bivirkninger som hodepine, kvalme, svimmelhet, irritasjon og allergi. Syntetisk parfyme er til og med i visse tilfeller en ingrediens som er linket mot astma og kreft. Det er ofte vanskelig å vite hva “parfyme” på en ingrediensliste faktisk betyr da det er lite transparens i bransjen, og ingen som regulerer dette. Derfor jobber vi kun med produsenter som enten er 100% transparente og bruker utelukkende trygge ingredienser. Eller ikke bruker parfyme i det hele tatt.

Les vår komplette guide til hva naturlig, økologisk og vegansk hudpleie og kosmetikk er i bloggen vår

Acorelle og labaratoires de biarittz

Men er ikke alltid apotek et trygt sted å kjøpe solkrem i Norge?

Både ja og nei. Den fleste solkremer på apotek er med kjemisk filter. Dette er noe vi ikke anbefaler, selv om tryggheten rundt dette er en pågående diskusjon. Men desto viktigere å merke seg er at det finnes også en rekke solkrem med andre giftstoffer og parabener. Vi anbefaler derfor alltid å ta en titt bak på flasken og se hva solkremen inneholder, eller spørre de som jobber der etter et alternativ med mineralfilter som er uten parabener. Hvis du tar en titt på “rødlista” til det norske forbrukerrådet er det en rekke solkremer fra kjente merker som Nivea og Garnier som inneholder både Ethylparaben og Methylparaben. Så selv om “it’s not all bad” kan det være greit å orientere seg blant det du finner i hyllene.

Så hva skal jeg se etter når jeg velger solkrem?

1. Mineralfilter

Velg en solkrem med mineralfilter. På baksiden vil dette fremkomme som Zinc oxide og titanium dioxide. Se også etter merking “non-nano” som refererer til partikkelstørrelsen for å gi optimal og trygg beskyttelse.

2. Naturlig

Velg økologisk sertifisert eller sjekk om produsenten jobber med bærekraftige og naturlige ingredienser.

3. Ingredienslisten

Unngå skumle ingredienser som parabener og parfyme.

4. UVA + UVB

Velg en bredspektret solkrem. Om kremen ikke er merket “broad spectrum” Kan det hende den kun beskytter mot UVB og ikke UVA.

5. Vannfast

Velg en vannfast solkrem, særlig om du skal bade eller svetter mye.

6. Finn din favoritt

Prøv deg frem og finn et merke som passer deg. Bare fordi det er naturlig, betyr det ikke at du nødvendigvis elsker konsistensen, lukten eller noe annet ved den. Og særlig til ansiktet kan noen kremer fungere bedre enn andre for deg. De fleste merkene har egne solkremer til kropp og ansikt. Og her er alt en preferanse akkurat som når du skal velge ansiktskrem og annen hudpleie.

7. Solfaktor

Velg minst SPF 30 for full beskyttelse. Dette blokkerer minst 97% av strålene.

Kjøp naturlig og trygg mineralsolkrem i nettbutikken vår

mineralsolkrem til kropp og ansikr

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2
0