6 hjemmeprodukter du kan lage selv med eteriske oljer

Vi blir stadig spurt om hva man kan bruke eteriske oljer til. Og på et enkelt nivå er alt fra en diffuser til å blande inn i oljer og kremer en enkel løsning. Men utover dette, er faktisk svaret: omtrent alt.

Enten det er hudpleie og velvære eller husholdning, er disse konsentrerte små oljene veldig nyttige. Her har vi delt 6 enkle oppskrifter på hjemmeprodukter du kan kjapt og enkelt lage selv med eteriske oljer og basisprodukter som er lett å få tak i i enten matbutikk eller apotek.

Hva er eteriske oljer?

Eteriske oljer er i sin enkleste form planteekstrakter. De er laget ved å dampe eller presse ulike deler av en plante (blomst, rot, frukt eller blader) for å fange komponenter som avgir en duft eller parfyme. Det kan ta flere kg med planter for å produsere en eneste liten flaske med eterisk olje. I tillegg til å lukte godt kan eteriske oljer også ha andre egenskaper som å virke oppkvikkende, samlende eller beroligende.

Les vår komplette guide til hva eteriske oljer er og hvordan du kan bruke det her

6 oppskrifter du enkelt lage selv

 

 

1. Vaskespray 

Lag din egen vaskespray uten giftstoffer: Denne oppskriften både renser og dreper bakterier på en naturlig måte. Og du trenger kun noen få ingredienser.

Naturlig multispray

Ingredienser

Sprayflaske (Dette kan du enten kjøpe, eller enda bedre gjennbruke noe du har fra vaskemiddel el.l. tidligere)

2 dl eddik
1 SS bakepulver
4 dl vann
10 dråper eteriske oljer.

Fremgangsmåte

Bland sammen bakepulver og edikk i et stort målebeger eller beholder. OBS vær forsiktig, det blir raskt fizzy og kan sprute litt. Etter disse har blandet seg  tilsett vann og eteriske oljer. Hell alt over i en sprayflaske og rist godt.

PS:Denne sprayen egner seg ikke godt til naturstein og ubehandlet tre på grunn av bakepulveret, så for en milder varianter til naturmaterialer kan du bruke følgende oppskrifter med samme fremgangsmåte:

Mild multispray for naturmaterialer

Naturstein

5 dl (en hel flaske) vann 
2 SS mild oppvasksåpe
5-10 dråper eteriske oljer

Treflater

2 dl edikk
3 dl vann
2 SS olivenolje
5-10 dråper eteriske oljer

2. myggspray / insektmiddel

De fleste myggmiddel inneholder giftstoffer og kan være både skadelig for helsen din så vel som planeten. Du kan enkelt lage din egen insektspray med trygge, giftfrie ingredienser. Dette trenger du for en naturlig og effektiv insekspray

Ingredienser

Sprayflaske (fås på for eksempel flying tiger eller clas ohlson)
Trollhasselvann (witch hazel)
Vann
eteriske oljer

Fremgangsmåte

Bland følgende ingredienser sammen i en beholder:

250 ml vann
150 ml Trollhasselvann
15 dråper eterisk olje av sitron
15 dråper tetreolje
10 dråper lavendelolje
10 dråper eucalyptusolje

Hell over i en liten sprayflaske og spray på hud, klær eller andre flater der insekter ikke er velkommen. Om du ikke har alle oljene nevnt ovenfor finnes det flere eteriske oljer som virker som naturlig insect repellent, og også kan brukes.  Disse inkluderer for eksempel: Sitrongress, peppermynte og rosmarin.

3. Aromaterapi-plastelina

Hvem har sagt at plastelina bare er for barn? Lag din egen hjemmelagde aromaterapi play dough som kan bidra til å roe nervene og virke beroligende. Les mer om fordelende ved å bruke aromaterapi playdough her.

Ingredienser

2,5 dl vann
1 dl salt 
1 ts sitronsyre (man finner dette i bakehyllene i butikkene)
1 ss olje
3 dl hvetemel
konditorfarge 
eteriske oljer

Fremgangsmåte

Kok opp vannet. Ta kjelen av plata. ha i salt og sitronsyre og rør til det løser seg opp.   Ha i olje og rør.  Tilsett hvetemel og rør.  Bland inn konditorfarge til du får fargen du ønsker. 

Man får veldig fort konsistensen til plastelina når man har hatt i hvetemelet og det går helt fint å blande inn konditorfarge selv om den er litt fast. 

Når deigen er avkjølt kan du tilsette 8-10 dråper eterisk olje og elte med hendene. Del den opp i mindre biter og kna hver bit godt. Da blir plastelinaen glattere og jevnere i konsistensen.

Våre favoritt-oljer for stressreduksjon og beroligende egenskaper inkluderer:  lavendelrosmarinfrankincensevetiver, clary sage  og ylang ylang

Bland gjerne flere sammen for spennende dufter og synergieffekten av flere oljer. Eller match fargen mer oljene (for eksempel gul og sitron) for en komplett sanseopplevelse som er gøy for både voksne og barn.

4. Badesalt

Hvem elsker ikke et varmt bad fylt med deilige badesalter? Lag ditt eget badesalt med eteriske oljer og dra alle fordelene av både saltet og oljene mens du ligger rett ut og slapper av. Har du ikke badekar? Ingen fare, mange av de samme fordelene ved å få inn oljer og mineraler via huden kan oppnås med et deilig fotbad i en liten balje.

Ingredienser

Havsalt eller Himalayasalt
Epsomsalt
Bakepulver
Eteriske oljer
Naturlig farge (valgfritt)
Ekstra pynt som tørket sitrusskall eller blomster (valgfritt)

Fremgangsmåte

Bland salt, Epsom salt, and og bakepulver i en bolle

bland i 25 dråper med eteriske oljer and farge (hvis du bruker dette). Du finner noen av våre favoritt blandinger nedenfor.

tilsett blomster og evt annen pynt (hvis du bruker dette) Bland alt sammen og hell over i et luftett glass, klart til bruk. 

Hvordan bruke badesaltet

Tilsett ca 1 dl ferdig salt i badevannet ditt, og la magien skje!

Våre favoritt blends til å bruke i badesalt

Sitrus zing blend

7 dråper sitron
9 dråper appelsin
7 dråper mandarin

Sov i ro blend

10 dråper lavendel
10 dråper frankincense

Stess ned sinnet og sjelen blend

8 dråper Salvie
8 dråper Bergamot
8 dråper Lavender

Styrkende luftveis blend

10 dråper Rosmarin
10 dråper Eucalyptus

Blomstrende romanse blend

10 dråper Rose Absolu
10 dråper Patchouli

Balanserende og betennelsesdempende blend

8 dråper Salvie
8 dråper Tea Tree
5 dråper mynte

Hva er Epsom Salt?

Magnesium er helt nødvendig for en sunn og vakker hud, god søvn og restitusjon. Magnesiummangel har derimot blitt relativt normalt og kan føre til en rekke sykdommer. Mineralet påvirker over 300 enzymsystemer i kroppen og hjelper cellene, musklene, nervene, blodtrykket og protein- og kalsiumomsetningen med å fungere optimalt. Derfor elsker vi å få i oss magnesium via huden, nærmere bestemt fra epsomsalt. De andre salttypene bidrar med andre mineraler som også kroppen har godt av. Ved å blande og variere hva man bruker av salter og oljer, får du god variasjon i både mineraler og andre virkestoffer fra oljene.

5. Kroppskrubb med Epsomsalt

Epsom salt er mest kjent for sitt bruk i badesalt, som nevnt over. Men det kan også brukes til å lage en deilig skrubb: Ettersom å få i deg nok magnesium er viktig. Derfor elsker vi alle måter vi kan inkorporere Epsom Salt inn i velværerutinene våre.

Ingredienser

Epsom Salt (fås i helsekost. Evt kan du kjøpe store sekker hos felleskjøpet)
Ekstra Virgin kokosolje (fås i matbutikker og helsekost – dette er noe vi anbefaler alle å ha i kjøkkenskapet til enhver tid)
Mandelolje
Eteriske oljer

Fremgangsmåte

Bruk 2 deler epsomsalt og 1 del extra virgin kokosolje 

Tilsett ca 15 gr Sweet Almond Oil

Bland godt sammen i en skål.

Tilsett eventuelt 10 dråper eterisk olje, som lavendel eller eukalyptus.

Ha skrubben over i en tom glasskrukke.

 

Tips

Hvis du vil jukse littegrann fremfor å bruke egne oljer kan du også blande badesalt fra Westlab, som allerede er blandet med eteriske oljer og ekstrakter, med kokosolje. Hvis du lager ditt eget badesalt med oppskriften over, kan dette også blandes med kokkosolje, og vipps så har du en skrubb!

Holdbarhet

Skrubben er holdbar like lenge som kokosoljen du bruker. Den kan fint oppbevares på badehylla

6. Håndsprit / Hånddesinfeksjon

Det finnes mange ulike formler der ute, noen som er relativt milde. Det kan være fint i normale situasjoner, men akkurat nå har vi valgt å basere vår oppskrift på Verdens Helseorganisasjon sin egen. Nettopp for å sikre et godkjent produkt som man er 100% sikker på at fungerer effektivt mot Covid-19. 

Den største delen av oppskriften er Alkohol, og det er viktig å huske at dette er selve helten i formelen da det er den som dreper virus. Med det sagt er velvære også noe vi har fokus på i disse dager, så derfor bruker vi pleiende ingredienser og styrkende eteriske oljer i tillegg slik at hendene dine ikke tørker ut, og det lukter godt.

Men husk!

Å vaske hendene med varmt vann og en naturlig, men effektiv såpe er den aller beste måten å holde god håndhygiene. Overdreven bruk av desinfeksjon kan bidra til å svekke den naturlige bakteriefloraen i kroppen din, som er en av de viktigste tingene du har for et sterkt immunforsvar. Vi anbefaler derfor kun å bruke håndsprit når vann og såpe ikke er tilgjengelig.

Ingredienser

60 ml med 95% gnialkohol. Denne vil ofte være merket som as Isopropyl alcohol eller isopropanol på apoteket eller der du kjøper det på nett.

3.75ml Hydrogen Peroxide – Dette er kun nødvendig om du lager så mye at det skal vare i månedsvis.¼

1,25 ml Glyserol – dette bidrar til å binde fuktighet i hendene

15 ml Aloe Vera gele dette fukter også og pleier hendene

I tillegg til WHO sin oppskrift tilsetter vi 15 dråper valgfrie eteriske oljer. 

Fremgangsmåte

Vi anbefaler å blande alle ingrediensene i en sprayflaske.

Dette fåes flere steder inkluder Clas Ohlson og Flying Tiger. Denne typen formel vil ikke får den samme geléaktige konsistensen som mange ferdig antibac produkter har. Da ingrediensene som gir denne konsistensen ikke kan kjøper av allmennheten. Derfor anbefaler vi en spray for å unngå søl.

Hvilke eteriske oljer er best å bruke i hånddesinfeksjon?

Oljer som eukalyptus, lavendel, sitron, rosmarin og tea tree har alle veldokumenterte antibakterielle og antivirale ingredienser. Men husk, her er det spriten som er den ekte helten for å bekjempe spredning av coronavirus. Fordelene med noen av disse oljene er at de også bidra til lette symptomer av ulike tilstander fra søvnløshet og hodepine til stress og angst.

Les mer om hvordan eteriske oljer kan bidra til økt emosjonell støtte under dagens pandemi her.

Eteriske oljer finner du her. Resten av ingrediensene skal finnes på ditt nærmeste apotek.

Orker du ikke lage din egen antibac? Da finner du et utvalg pleiende håndsprit i nettbutikken vår også.

Del med andre ✌🏽

Kanskje du også vil lese?